yurdumuzda kına gecelerinde söylenen bu türkü yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar ile gelinin ağlaması amaçlanır. ailesinden uzak gurbet ellerde olanlar da bu türküyü dinleyince duygulanır.
…güzelliği dillere destan olan zeynep’in yaşadığı köyde bir düğün olur. uzak bir köyden gelen bir delikanlı henüz 16 yaşına girmiş zeynep’e ilk görüşte aşık olur. delikanlı kendi köyüne gittiğinde köyünün ileri gelenlerini toplar. zeynep'in köyüne gidip kızı ister. zeynep’in babası uzak bir yere gelin vermek istememesine rağmen köy ağasının baskısıyla kabul eder ve ana kuzusu zeynep evlenir.
zeynep, ailesinin yaşadığı köy uzak olduğu için 7 yıl boyunca ailesini hiç göremez. günden güne ailesine karşı özlem duymaya başlar ve bu türkünün sözlerini yazar.
yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar
aşrı aşrı memlekete kız vermesinler
annesinin bir tanesini hor görmesinler
babamın bir atı olsa binse de gelse
annemin yelkeni olsa açsa da gelse
kardeşlerim yollarımı bilse de gelse
uçan da kuşlara malum olsun
ben annemi özledim
hem annemi hem babamı
ben köyümü özledim
ailesinin hasretine bir de kocasının kötü davranışları da eklenince zeynep üzüntüden hastalanır. hasta yatağında sürekli bu türküyü söyleyen zeynep’in bu haline köy kadınları üzülüp, ağlarlar. köyün büyüklerinin zeynep’in kocası ali’yi azarlaması sonucu nihayet ali zeynep’in ailesini getirir. zeynep'in hasreti diner ancak hastalığı bir türlü iyileşmez ve bu türküyü söylerken can verir. kocası olacak öküz ali dışında herkes zeynep için gözyaşı döker. işte o günden beri bu türkü, ayrılığın türküsü olarak dillerde dolaşır.
kına gecelerinde bu türkü söylenirken gelin ağlamazsa "şimdi ağlamazsan, evliliğin boyunca kocan ağlatır" diyerek gelini ağlatmaya çalışırlar. zaten gelinin yakın akrabaları ağlamaya başlayınca gelin de ağlamaya başlar.
sevdiğiyle evlenen birini niye ağlatıyoruz ki…
devamını gör...
kına gecelerine cuk oturan daha iyi bir şarkının yapılamamış olması gerçeği.
yüz yıldır her kına gecesinde aynı şarkı mı çalar? çalıyor valla.
devamını gör...
tüm anadolu kadınlarının türküsüdür. evlendiği ev yüksek tepede olsun olmasın.
devamını gör...
bazı kızların kına gecesinde bu türkü değil de "eksik etek" çalması gerektiğini düşünmüşümdür.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar türküsünün hikayesi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim