wertheimer yazar profili

wertheimer kapak fotoğrafı
wertheimer profil fotoğrafı
rozet
kalbimiz seninle
karma: 4789 tanım: 277 başlık: 54 takipçi: 72
hey there i am using whatsapp

son tanımları


dan dolayı

t: anlatım bozukluğuna yol açtığına kimsenin beni ikna edemediği yapı.

eksiltili yapı diye bir mevzu var; derin yapıda olsa da konuşurlar tarafından anlaşılan noksanlıkları ifade ediyor.
"fazla kelime kullanımı anlatım bozukluğuna yol açıyor" dersek şuna da anlatım bozukluğu demeliyiz: "sen benim kalemimi kırdın." çünkü bu cümleyi "kalemimi kırdın." şeklinde kısaltarak da söyleyebilirim. bu durumda da sen ve benim sözcükleri gereksiz olur.

"+dan eki zaten sebep anlamı katıyor, dolayı ile kullanmaya gerek yok" mantığıyla bakınca da kime göre bozukluk? tercihi bir durum gibi daha çok. isterse aşağıda göstereceğim gibi aynı durumu üç kere vurgular:
"can sıkıntısından öldüm" demek varken tabii ki "can sıkıntısından dolayı öldüm" demek kulağı tırmalıyor fakat anlatım bozukluğu mudur? bence değildir. ama şu yüzden dolayı, bu sebepten dolayı gibi yapılar triple double anlatım bozukluğu* olabilir. hem sebep anlamı veren sebep ve yüz sözcükleri, hem +dan eki hem de dolayı edatı.

bana kalsa anlatım bozukluğu diye bir şey söz konusu değil. müfredatı bana bi' salsalar kaldıracağım da işte bunları. olmuyor.
devamını gör...

gloomy sunday

t: heather nova'nın da harika yorumladığı tam bir hafif soğuk-kapalı ve yağışlı hava parçası.

devamını gör...

online listesi isimlerin yanındaki yuvarlak sembol

(bkz: selam dünyalı)
(bkz: dünyamıza hoş geldin)
devamını gör...

washed out

t: janrası chillwave olarak geçse de dream pop ve synth pop* ögeler de barındıran ernest greene'nin kurduğu grup. çoğunlukla tek başınadır.

ilk e.p'si high times harika bir parçayla başlar belong ilk darbe budur. sonra ortalarda bir de olivia darbesi gelir.

ikinci e.p'si life of leisure 80'lerdeki 4 parçanın* bir nevi washed out'un kendinden ögeler ekleyerek özgün coverlarıdır. biraz daha gürültülü bir sound var bu e.p'de fakat rahatsız edici değildir. favorim get up.

asıl patlaması 2011 yılında çıkardığı within and without adlı ilk stüdyo albümüyle olmuştur. bu albümden, belki sağda solda bir yerlerde duymuş olabileceğiniz amor fati. ama insanları kandırmayı bırakalım. albümün en iyi parçası far away'dir. aksini iddia eden fetöcüdür.
diğer albümleri paracosm, mister mellow ve geçtiğimiz yıl çıkardığı, bence çıtayı da arşa çektiği purple noon'dur.

purple noon'un tüm parçaları sigara yaktıran şarkılar listesi'ne eklenmelidir. albümdeki en harika parçalardan biri olan, normal şartlar altında erişiminin türkiye'de yasak olması gereken (muhtemelen gözden kaçan) klibiyle birlikte paralyzed. diğer bir darbeli parça too late.
albüm üzerine bir eleştiri yazısı*
devamını gör...

kitaplardaki cümlelerin altını çizmek

t: kitaba metaforik davranmamak, romantik bir nesne olarak görmemek.

altını, üstünü, sağını, solunu her yerini çizerim. "ulan be, cümleye bak" dediklerimin hem altını çizerim hem yanına şekilli şukullu işaretler yaparım. kitabı katlayarak okuyan tip de benim bu arada. affım yoktur.
başlarda ben de masumdum. iki büklüm ederdim kitabı öyle okurdum, aradan aradan. yanlışlıkla bir çizik attım mı kafayı yerdim. sonra bir gün üç saniye falan düşündüm ve bunun mantıksız olduğuna karar verdim.
altını çizmek hatıradır, kitabın içinde anı biriktirmek gibi. dönüp baktığında bazen "ben niye burayı çizdim ki?" dersin bazen de niye çizdiğini hatırlarsın. ayrıca kitabın içinde kısayol oluşturmak için de gerekli diye düşünüyorum. elli saat bir yere yazacağıma ilgili yeri çiziyorum işte.
eğer kitaplarla sürekli haşır neşir biriyseniz, özellikle akademik olanlarla, kötü haberim var: bir gün o cümlelerin altları çizilecek.
haa, kitabın sayfalarını kıvırma olayı var bir de, o hakikaten çok çirkin duruyor.
devamını gör...

şehrazat

t: rus beşlilerinden nikolay rimsky-korsakov'un 1888 yılında bestelediği meşhur eseri.

dört bölümden oluşur: ı. the sea and sinbad's ship, ıı. the kalandar prince, ııı. the young prince and the young princess, ıv. festival at baghdad. the sea. the ship breaks against a cliff surmounted by a bronze horseman
leif segerstam - sinfónica de galicia

aynı zamanda barış manço bu senfonik süitten esinlenerek yine aynı adda harika bir ingiliççe parçaya imza atmıştır:
şehrazat
"come here şehrazat / we're going away / forget tomorow / enjoy today..." diye başlayıp devam eder.
devamını gör...

mad world

t: dünyada bir tek benim coverlamadığım zalım dünya temalı tears for fears şaheseri. donnie darko deyince akla gelendir.*

geçtiğimiz yıl iki coverı daha peyda oldu. ikisi de özgün bir şeyler katması hasebiyle dikkatimi çekmişti. biri palaye royale'den art rockvari cover, brutalli mrutalli.
bir de coverları ile ünlü melodicka bros'un metal/rock versiyonu.
devamını gör...

memphis rap

t: 90'lı yıllarda ortaya çıkmış olan ve rap müziğin vahşi tarafını oluşturan onun alt türü. horrorcore, trap ve phonk rap'in ortaya çıkmasına ön ayak olmuştur. memphis horrorcore olarak da adlandırılır.

lirikler genellikle sokak hayatı, çetecilik, p.....nklik, hırsızlık, ölümler, işkenceler vs gibi konuları ele alır. bunların ele alınmasının nedeni memphis'teki sosyal ortam, mevcut konjonktür: abd'nin en yüksek suç oranlı eyaletlerinden biri.
nakaratlar genellikle birkaç cümlenin defalarca tekrarından oluşur. örnek "break out the mask and the glock and get rid of you / pop pop 'till you drop, bre-break, bre-bre-break" satırları 4 kere tekrarlanır şu meşhur parçada mask and da glock. bu yöntem parçaların catchy* bir hale gelmesini sağlıyor. ayrıca nakaratlarda sık sık memphis rapper'ları birbirinden sample'lar alırlar. yukarıda verdiğim örnek parçanın ilgili nakaratı aslında başka bir parçadan alınmış sample'dır.

altyapılar ilginç bir şekilde lirik yazım tarzına bakınca sert olması beklenirken tam tersine lo-fi'ya yakındır. ondan farkı ise burada karanlık, tozlu bir atmosfer hakimdir. bir diğer önemli altyapı ögesi de cowbell'lerdir: arkada dıdıdıdı dıdı dı diye giden dalga

en tanındık gruplar, abiler, ablalar: three six mafia*, 2pac ile olan benzerliği yüzünden bir ara "işte bakın 2pac hayatta" denilen meşhur abi tommy wright ııı, tehlikeli abla princess loko, dj squeaky, gangsta pat...

yukarılarda bahsettiğim liriklerde işlenen konular aslında bir nevi satanik mevzular. işte bu yüzden memphis rap-satanizm ilişkisi kuranlar da vardır. tam da bu konu üzerine guerilla republik abiden güzel bir podcast memphis rap'i ve satanizm türkçe.
daha detaylı bilgi için memphis rap documentary

ve son olarak memphis rap'in marşlarından biri olan niggaz ain't barin' dat
bu da tavsiye ridin steamer (born 2 loose)
"born to lose, took it from the fool and i’m still ridin'"
ridin' steamer, got a bag, now i’m flat chiefin' out"


edit: eklemeyi neden unuttuğumu anlayamadığım youtube üzerinden 7/24 memphis rap tarzında parçalar çalan radyo: buradan adı memphis 66.6
devamını gör...

boardwalk empire

t: ilk sezonu 2010 yılında yayımlanan ve crime drama türünde olan ve 1920'li-30'lu yıllarda amerika'da uygulanan içki yasağı kanunu* temelinde gelişen olayları anlatan ve kabaca halk içindeki güçlü kesimlerin* mevzubahis yasağı çıkarları uğruna nasıl delip geçtiğini ele alan bir hbo dizisi.

2010'da harika diziler çıkmıştı gerçekten; the walking dead, sherlock, spartacus vs. sanki biraz bunların arasında kaynadı gitti gibi fakat hâlâ tam emin değilim.

steve buscemi abinin içinde olup da kötü olan bir yapım görmedim. inanılmaz bir abi gerçekten. not: underrated isyanı değildir bu.

o yılların amerikası henüz yeni memleket. bu yüzden kaos ve kargaşa had safhada. olaylar da bir o kadar kaotik. bu da dizi için olumlu bir etki sağlıyor.
gerçeklik yönünden mad men'e benzetiyorum. bu, mad men'in toplumun daha alt kesimlerini anlatan hâli gibi.

soundtrackleri ve daha fazlası: spotify
devamını gör...

nordik ülkeleri

t: medeniyet hayaliyle yanıp tutuşanların bir an önce pılını pırtını toplayıp kaçmak istedikleri doğa harikası ve hep birlikte nordic council'i oluşturan ülkeler.

nordik ülkeleri adlandırması yıllardır süregelen bir yanlış kullanım örneğidir. oysaki nordik bir sıfattır, dolayısıyla nordik ülkeler olmalıdır. fakat artık yerleştiği ve de pek bir önem arz etmediği için deşilmesine gerek yoktur.
devamını gör...

giritliyim deyince otobur muamelesi görmek

sanıyorum ki giritliler üzerine oluşan bu ön yargısal değerlendirmelerin kaynağı yine bir giritli olan knossoslu epimenides.
niye? huzurlarınızda epimenides paradoksu a.k.a girit paradoksu: "tüm giritliler yalancıdır ve ben bir giritliyim."
giritlilere ilk yaftayı yine memleketlileri vurmuş. yazıklar olsun.

t: tüm giritlilerin bir yerde toplanıp non-ot yiyecekleri de tüketebildiklerini gösterdikleri takdirde ortadan kalkacak olan muamele.
böylelikle, tekrar yukarıdaki gibi yaftacı bir giritli ortaya çıkana kadar bu muameleden kurtulunabilir.
devamını gör...

bireysel ahlak

kendinizi doğduğunuz an bir hıyar olarak düşünün, zıpır bir hıyar ama. ne kimse tutabiliyor sizi ne de siz onların eline gidiyorsunuz, öyyyle takılıyorsunuz kendi çapınızda benzeşik hıyarlarla. sonra tek numaraları sizden daha önce var olmaları olan birileri ellerinde bıçakla/rendeyle size yaklaşıyor. siz direniyorsunuz başlarda fakat bir süre sonra kesilmeye/rendelenmeye karşı koyamıyorsunuz. usulca yoğurdun içine ekleniyorsunuz. hep birlikte el ele verip bir cacık oluyorsunuz.

t: yukarıda anlatılan durum gerçekleşmediği takdirde bireyin öz benliğiyle, gözlem ve tecrübe yoluyla inşa edebileceği ahlâk türü. imkansızın kıyılarındadır.
devamını gör...

helen mccrory

t: harry potter filmlerinden de tanıdığımız peaky blinders'ın aunt polly'si.
bir süredir tedavi gördüğü kansere yenik düşmüş, üzmüştür:

üç harry potter filminde de rol alan mccrory'nin ölüm haberini eşi aktör damian lewis, twitter'da yaptığı paylaşımda duyurdu. eşi için "güçlü ve güzel kadın" ifadelerini kullanan lewis mesajında, ölüm haberi için duyduğu üzüntüyü dile getirdi. lewis şunları yazdı: "yaşadığı gibi öldü, korkusuzca. onu seviyoruz ve ona sahip olduğumuz için ne kadar şanslı olduğumuzu biliyoruz." mccrory, bbc yapımı peaky blinders dizisinde polly gray shelby karakterini oynadı. 1968 yılında londra'da doğan oyuncu, "harry potter ve ölüm yadigârları: bölüm 1 ve bölüm 2" ile "harry potter ve melez prens" filmlerinde de rol aldı. ayrıca stephen frears'ın yönetmen koltuğunda oturduğu the queen adlı filmde eski ingiltere başbakanı tony blair'in eşi cherie blair'ı canlandırdı. mccrory ayrıca penny dreadful, doctor who ve messiah: the harrowing gibi pek çok yapımda da yer aldı.

kaynak
eşinin tweeti
devamını gör...

16 nisan 2021 erkan oğur'un açıklamaları

cumhurbaşkanlığı ödülünü kabul etmeyen adam bile saray yandaşı ilan edildi ya, daha diyecek bir söz yok. yine aynı haberden erkan oğur cevap versin bu tepkilere:
"... benim için bağlama çalıp, halk müziği seven ibrahimsiniz. tabii ki çalarım' dedim"
edit: sanıyorum ki tepkiler sonucu yaptığı eylemi yanlış görüp "benim hatam." demiş.
t: ferasetin sözlük tanımı olan erkan oğur beyanatı.
devamını gör...

sınava son gün çalışmak

t: sınava birkaç gün önceden çalışmaya başlamak ile sınava son saat çalışmak arasında kendine yer edinen ve en sık başvurulan eylem.

üçü arasından en masum olanıdır. kişiden kişiye değişmekle birlikte adrenalin ve kendine güven orta seviyelerde seyreder. "hallederiz ya, yaparız ya" gibi cümlelerle dosttur; o gün gelince çoğunlukla halledilemez, yapılamaz. istisnalar mevcuttur. genellikle tercihen yapılan bir eylemdir, zorlayıcı unsurlar pek nadirdir. çekici yanlarından biri de budur.
bünye alıştığında kurtulunamaz.
edit: mottomdur.
devamını gör...

ahmet kaya şarkılarındaki ölümcül cümleler

t: hangi birini yazsam dediğim başlık.
aklıma ilk gelen:
"yağmur gibi, gözlerinden akan yaş niye?"
...
"dalıp dalıp derinlere düşünmen niye?"
buradan
devamını gör...

fotoğraf

t: tıpkı cemal süreya'nınki gibi tüyleri ürperten bir melih cevdet anday şiiri.
anday, oktay rifat, orhan veli ve şinasi baray birlikte bir fotoğraf çektirirler. onun üzerine şu diziler yazılır:

dört kişi parkta çektirmişiz,
ben, orhan, oktay, bir de şinasi...
anlaşılan sonbahar
kimimiz paltolu, kimimiz ceketli
yapraksız arkamızdaki ağaçlar...
babası daha ölmemiş oktay'ın,
ben bıyıksızım,
orhan, süleyman efendiyi tanımamış.
ama ben hiç böyle mahzun olmadım;
ölümü hatırlatan ne var bu resimde?
oysa hayattayız hepimiz.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

florya atatürk deniz köşkü

t: 1935 yılında tamamlanıp dönemin istanbul belediyesi tarafından mustafa kemal atatürk'e teslim edilen, halihazırda müze olarak hayatına devam eden köşk. atatürk'ün meşhur yüzerkenki görüntülerinin olduğu yer bu köşkün konumlandığı halk plajıdır. buradan mimarı "atatürk'ün mimarı" olarak tanınan seyfi arkan'dır. şu an tbmm'ye bağlı milli saraylar statüsündedir.
meşhur ingiliz kralı viii. edward ve eşi wallis simpson burada ağırlanmıştır.

ulaşımı oldukça rahattır: marmaray florya durağında inerek sosyal tesislere girip sahil boyu 5-10 dakika kadar yüründüğünde hemen solda denkleşilebilir.

daha detaylı bilgi ve müze içi görüntüler için buradan
devamını gör...

yapacak bir şey yok

t: samuel beckett'in meşhur eseri godot'yu beklerken'in ilk cümlesidir. varoluşçuluğun nihilist yönünü ifade ettiği söylenir.

aynı zamanda duruma göre umutsuzluk, gamsızlık, boş vermişlik, ağır kabullenmişlik veya çaresizlik ifade eden bir cümledir; sık sık birilerini geçiştirmek için de kullanılır. oldukça işlevseldir.
hayat mottosu olarak benimsendiği takdirde birtakım olaylar karşısında fatalizm kaynaklı eylemsizliğe yol açabilir.
uzak akrabası için (bkz: what can i do sometimes)
familyasından yakındaşları için (bkz: amaan boş ver) (bkz: olan oldu) (bkz: yolumuza bakacağız)
devamını gör...

loş sohbet

t: daha çok caner özyurtlu'nun "derdimi duvarlara anlatacağıma ünlülere anlatayım bari" düşüncesiyle başladığını varsaydığım* neysene adlı youtube kanalındaki üç-beş konseptten en fazla ilgi göreni.

güldürüyor, boş yapıyor, nadirattan üzüyor*. yer yer arkada bir şeyler ötsün babında dinlenebilir, yer yer de sıkabilir. ünlüler elemanın programında daha bir rahat gibi, ki bu da iyi bir özellik. sonuç: sarıyor.

en son gelen konuk hasibe eren'le yapılan lakırdı buradan
devamını gör...
devamı...

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim