limonsenmisin yazar profili

limonsenmisin kapak fotoğrafı
limonsenmisin profil fotoğrafı
rozet
karma: 285 tanım: 41 başlık: 2 takipçi: 6

son tanımları


meet joe black

insana aşk için ölmeli aşk o zaman aşk dedirtir mi?
devamını gör...

jiddu krishnamurti

yeni dünya yogilerini alaycı bir tarzda eleştirir, devrin yogasının egzersiz olduğunu sanıldığı gibi nefes egzersizleri ve belli pozlarla uhrevi huzur ve aydınlanmanın yakalanamayacağını; bunu iddia eden 'işin uzmanları'nı gülerek haylaz olarak nitelendirir.

'meditasyon nasıl yapılır' değil "meditasyon nedir?" sorusuna cevap vermemiz gerektiğini savunur. çünkü böylece kendi kapasitemizi ortaya koyarak düşünme zaruriyetiyle ilerleriz. böylece hiçbir disiplin olmadan gerçeği,doğruyu görürürüz. çünk gerçek zamanın ötesinde ve düşüncenin sona erdiği yerdedir.
kendi deyişiyle meditasyon ölçmek,kıyaslamak,ölçmenin anlamını anlamak ve psikolojik ölçmeyi sonlandırmak,sınırlı düşünceyi görmektir.
devamını gör...

kapsaisin

tüm dünyada biber gazı olarak kullanılan, acı biberde bol bulunan madde.

ağrı iletiminde görevli p maddesinin depolarını boşaltıp ağrı kesici etki yapar, kemoterapiye bağlı kusmaların tedavisinde kullanılır.

acı biber yemeyi seven insanların ağrı eşiği yüksektir, sebebi de bu maddedir efendim *)
devamını gör...

zeki demirkubuz

dostoyevskinin hayatında çok önemli bir yeri olduğunu belirtir. onu anlamak 10 yılını almış, tüm filmlerinin onunla ilgili olduğunu söyler. ne büyük tevazü!
kendi tarzını ise;

daha muğlâk, daha benim de anlayamadığım şeyleri anlatmaya çalışıyorum. bir tür anlama çabası gibi..
şeklinde tanımlar. anlatmak istediğini doğrudan değil izleyicinin yorumla anlaması gerektiği, aslına bakarsak anlatmak istediği bir ideoloji pek de bulunmayan ama metaforlarla bir şekilde yine şahsı düşünmeye iten yapımları mevcut.
çok büyük övgüleri hak eden yeraltı sinemasının güzel bir örneği olduğunu düşündüğüm yönetmen
devamını gör...

güne bir türkü bırak

aşık veyselle çok anılmış, ali izzetin iddiaları atılmış bir türkü. aşık veyselin kendi açıklaması ise yüzyıllar önce yaşamış izzeti adlı bir şairin olduğu yönünde. buradan

ufuk beydemir de modern çok hoş bir yorum katmış buradan

eserin kimin olduğuna dair kitap bile yazılmış, bir dinleyin derim
buradan
devamını gör...

yazarların en son okuduğu kitap

hermann hesse-bozkırkurdu*
devamını gör...

paganizm

latince kırsal anlamına gelen paganus sözcüğünden türemiştir. hristiyanlığın ilk yayıldığı zamanlarda pagan sözcüğü hristiyan olmayan anlamında kullanılır, paleo-pagan, mezo-pagan, neo-pagan şeklinde dönemlere ayrılır. süreçte politeist inanç monizme evrilmiştir. animizm, vikanizm,hinduizm, şintoizm,neo-druidizm gibi alt kolları vardır.
hayat ağacı, fatımanın eli,pentagram vb çok sık gördüğümüz birçok sembolü vardır
devamını gör...

11.22.63

j.f.kennedy suikastını anlatan bir gecede bitirilebilecek dizi. dönem dizisi sayılabilir mi-evet dekorlar tam 60lar amerikası. romantizm had safhada, başroller çok güzel-yakışıklı. ancak küçük bir nüansla bilim-kurgu halini alıyor. ırkçılık ve cinsiyetçilik göndermeleriyle ortalama olmaktan çıkıp mükemmele adım atıyor.
devamını gör...

shtisel

aşırı ortodokslara dair çok fazla yapım bulunuyor ama bu realitesi çok yüksek bu dizi, bana tam da o hayatın içinde bulunuyormuşum hissi verdi. bir ailede olabilecek klasik sorunların, sıradan hayatların, bilindik duygusal kırılmaların farklı bir kültürel çevrede nasıl karşılandığını görmek isteyenler izlemeli.
devamını gör...

a clockwork orange

kubrick'in 1971 yapımı filmi, anthony burgess'in aynı isimli romanından uyarlanmış. kitabı okuyanların da distopik canlandırmalar yapabildiği doğru, ama kubrick kendi tarzını da katarak çağının çok ötesinde dekor ve çekim teknikleriyle yansıtmış.
yer ve zaman algısının ortadan kalktığı, her çağda yaşanan problemlere olan bu distopik eleştiri aslında çok büyük bir etik soruna dikkat çekiyor. "iyilik nedir? iyi insan olmak mümkün değilse bunun çözümü iyi makineler yaratmak mı-bunu seçersek bu ne kadar mümkündür?"
senaryosu şaşırtmayan, fikri şaşırtan bir film/kitap. yeni dünya düzeninin sürekli tartışıldığı bu devirde mutlaka izlenmeli ve okunmalı
devamını gör...

parol

parasetamol(asetaminofen) içerir. cyp2e1 enzimiyle karaciğerden metabolize edilir.
alkol de yine aynı cyp2e1 enzimini indükler, bu sebeple kronik alkoliklerde asetaminofen zehirlenme riski artmıştır. sağlık bakanlığı sınırı 2 gr/gün olarak belirlemiştir

buradan
devamını gör...

crispr cas9 enzimi

emmanuelle charpentier ve jennifer doudna isimli bilim kadınları crıspr-cas9 genom düzenlemesini keşfetmeleri ve geliştirmeleri nedeniyle 2020 nobel kimya ödülü'ne layık görüldü. aslında çalışmaları 2012den beri sürüyordu.

dr. he jiankui bu teknikle çalışarak , dünyanın ilk 'genetik tasarımlı' bebeklerinin dünyaya gelmesini sağlamıştı. hiv'e karşı daha dirençli olmaları için ccr5 geni silinmişti.

ratlarla yapilan arastirmalar ve istatistikler ccr5 geninden yoksun olanlarin hafıza/bilişsel yeteneklerinin daha gelişmiş olduğunu gösteriyor. nana ve luluyu silinmeden öncesiyle kıyaslayamıyoruz ne yazık ki, bu teori için daha zamana ihtiyaç var.

crispr cas 9 tekniği uzun yıllar bilim dünyasında heyecanla beklenen bir konuydu, ancak esas sorun ise etik kurallar.
dna'mızı daha verimli hale getirip deyim yerindeyse kusurlu canlıları ortadan kaldırıp süper tür olmak mı?
elimizde açık duran insan yazılımına el sürmeden evrime teslim olmak mı?
devamını gör...

kısa şiirler

herkes fazlasıyla sevmiş,
ben eksikleriyle de sevdim oysa.
***

özdemir asaf
devamını gör...

fakat müzeyyen bu derin bir tutku (kitap)

ilhami algör,alelacayip aşkların ve oyunbazlığın,hüzünlü dolambaçların yazarı.


fakat müzeyyen bu derin bir tutku, italyan yokuşu'ndan aşağı, rüzgara asılıp tophane'ye inen roman. avaramu!


namütenahi, biraz sapık tutkuyla bağlı olduğum bir kitap
-ne yani sen elmayı seviyorsun diye elmanın seni sevmesi şart mı? dizeleriyle aklıma gelen kitap
devamını gör...

ad kavmi

kimi görüşlere göre şam, kimine göre yemenin güneyinde bir vadide kurulmuş, irem bağları, sarayları, bahçeleri, mimari yönden gelişmiş yapılarıyla cennet gibi güzel (bkz: irem) kentinde yaşıyorlardı (irem ismi sanılanın aksine 'cennet bahçesi' demek değil)

ad kavmi devrinin en gelişmiş,zengin topluluğu iken kibir, yozlaşma ve sapkınlıklarından dolayı allah bu kavmi lanetlemiş, irem kenti de yerle bir olmuştur.
devamını gör...

güne sanskritçe kelime bırak

''atman'' akıl, düşünce anlamına gelir
devamını gör...

yoga

sanskritçede 'bağlanmak ,hizalamak, tutmak' anlamlarına gelen ''yuja'' kelimesinden geliyor. amaç zihni dinginleştirmek, insanın çevreyi değil kendini yönlendirme çabası. 'purusha'(evrensel bilinç) ile bireysel bilinci birleştirme çabası da diyebiliriz.

shri guru gita herkesin yapabileceği 4 yoga olduğundan bahseder; birini ya da tamamını yapabilir, istediğiniz gibi kombinleyebilirsiniz.
1-jnana yoga(bilginin yolu),
2-bhakti yoga(adanma yogası,sevginin yolu)
3-karma yoga(ilahi olan eylemler)
4-raja yoga(zihin kontrolü)

günümüzde oldukça popüler olan farklı çeşitleri de mevcut; asthanga yoga,hatha yoga,vinyasa yoga,yin yoga,kundalini yoga,bikram yoga,restoratif yoga vb bu liste uzuyor. patanjalinin yazdığı sutralardan ve büyük hindu gurularından öğrendiğimiz bilgilere göre orjinal yogada bu tarz çeşitlenmeler mevcut değil, saydığımız sözde çeşitler aslında orjinal yogada prananın dengelenmesi için yaptığımız farklı pozisyonel sistemler. örneğin hatha yoga tek başına bir yoga değil, raja yoganın içinde bir giriş adımıdır.
sanıyorum ki sistematiği bilirsek daha verimli çalışmalar yapabiliriz.
devamını gör...

sadık hidayet

iran edebiyatının en iyi psikoloji romanı yazarı namlı yazar. günümüzde tüm kitapları iranda yasaklıdır. tasviri çok iyi kullanır. yozlaşmayı ve kadının metalaştırılmasını çok hoş bir dille kınadığı ''hülleci'' öyküsünde geçen
'şimdiki gençlerin neşesi kalmamış. çocukluktan yaşlanıyorlar' cümlesi çok manidar
devamını gör...

john steinbeck

gerçekçilik edebi akımını seçmiş ve bunu da çok başarılı yansıtmış bir yazardır. yaşadığı monterey bölgesi, erken yaşta farkli çiftliklerde çalışıp ormanları keşfetmesi bu tarzını oturtmasında büyük fayda sağlamış. hayatta ne yapmak istediğini bilen bu yönde adımlar atan yazarımız "yazmasına katkı sağlayacağını"düşündüğü için standford üniversitesinde ingiliz edebiyatı okudu ama bitirmedi. beklentilerini karşılamamış olsa gerek.. boyacılık,inşaat işçiliği,çiftçilik vb farklı işler yaparak işçi sınıfını gerçekten bilmiş.


işin özü önce kendini tanımış, sonra insanı ve çevreyi tanımak için sürekli çalışmış başarısının sırrı tam olarak da budur bence
devamını gör...

hiç bilinen türk ressam olmaması

(bkz: ahmet güneştekin) adını ileriki yıllarda çok sık duyacağımız bir değerimiz
devamını gör...
devamı...

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim