al-cund yazar profili

al-cund kapak fotoğrafı
al-cund profil fotoğrafı
rozet
karma: 4698 tanım: 1246 başlık: 35 takipçi: 129
Türkiye Eğitim Akademisi'nde P4C (Çocuk ve Topluluklarla Felsefe) Eğitmeni.

son tanımları | başucu eserleri


kendi olmak

insan nasıl olması gerekiyorsa öyle olmalıdır.

“kendi halinde, sıradan, öylesine bir 'ayı' olan ayı, her ayı gibi kış geldiğinde mağarasına çekilip kış uykusuna yatar. çok geçmeden yaşadığı ormana bir sürü adam gelir; planları, projeleri, aletleri ve makineleriyle birlikte. gece gündüz çalışıp tüm ormanı dümdüz ederek devasa bir fabrika kurarlar. üstelik, kış uykusuna yatan ayı’nın mağarasının tam üzerine…
bahar geldiğinde ayı kış uykusundan uyanır, mağaradan çıkar. gördüklerine inanamaz, orman yok olmuştur ve ayı’nın nerede olduğuna dair hiçbir fikri yoktur. aradan geçen bir kış mevsiminde yaşam alanını, ait olduğu yeri kaybetmiştir. ama henüz başlayan hikâyede, daha önemli bir mücadelenin içinde bulur kendini. harıl harıl çalışan bir fabrikanın tam ortasında öylece şaşkın şaşkın dururken ustabaşı çıkagelir. ayı’ya hemen işinin başına dönmesini söyler. doğal olarak ayı, burada çalışmadığını, bir ayı olduğunu söyler ve hiç beklemediği bir tepkiyle karşılaşır:
“sen bir ayı değilsin. iyi bir tıraşa ihtiyacı olan, kürk palto giymiş budala adamın tekisin.”
bu cümleyi defalarca duyacaktır ayı. ustabaşı onu genel müdür’e götürdüğünde, sinirlenen genel müdür onu üçüncü fabrika müdürü’ne götürdüğünde, daha da çok öfkelenen üçüncü fabrika müdürü onu ikinci fabrika müdürü’ne götürdüğünde ve ikinci fabrika müdürü öfkeden deliye dönüp onu birinci fabrika müdürü’ne götürdüğünde… ayı “sadece bir ayı” olduğunu söyler ve her seferinde daha büyük ve daha süslü bir makam odasında, bir öncekinden daha da öfkeli bir üst yetkiliden hep aynı cevabı alır: “sen bir ayı değilsin. iyi bir tıraşa ihtiyacı olan, kürk palto giymiş budala adamın tekisin. “nihayet müdür’ün katına çıkarılır. ayı müdür’e anlatır derdini. müdür diğerlerinden daha sakin bir tutum benimser, ama ayı’ya bir ayı olmadığını “şüpheye yer bırakmaksızın” kanıtlamaya karar verir. hep birlikte hayvanat bahçesine giderler. müdür, hayvanat bahçesindeki ayılara sorar. kafesteki ayılar, daha da şaşırtıcı bir şey söylerler: “hayır, o bir ayı değil. ayı olsaydı sizinle birlikte kafesin dışında olmazdı. bizimle birlikte kafesin içinde olurdu.”
ayı, “ama ben bir ayıyım,“ demekten vazgeçmeyince bu kez hep birlikte sirke giderler. müdür sirkteki ayılara sorar. “hayır, o bir ayı değil. ayı olsaydı tribünde sizinle birlikte oturmazdı. kafasında çizgili kurdeleli küçük bir şapka, elinde bir balon, bizimle birlikte bisiklete binerdi.”
müdür, ayı’nın bir ayı olmadığını “şüpheye yer bırakmaksızın kanıtlamıştır(!), sonuçta ayı, fabrikada bir makinenin başında bulur kendini. bir sürü adamla birlikte aylarca çalışır. bir gün fabrika kapanır. ayı yapayalnız kalır, gidecek bir yeri yoktur ve tekrar kış gelmektedir. mağaraya çekilip kış uykusuna yatma zamanının geldiğini bilse de yapamaz. kendisine dayatılan kimlik, bir kürk palto gibi geçirilmiştir üstüne. buz gibi havada, karın altında öylece oturmaya başlar. ayı, “iyi bir tıraşa ihtiyacı olan, kürk palto giymiş budala bir adamın” böyle bir durumda ne yapacağını bilmiyordur çünkü. donmak üzeredir. o haldeyken içgüdüsel olarak bildiği gerçek, tüm koşullanmaların önüne geçerek ayı’yı ayağa kaldırır. ayı mağaraya doğru yürür ve sıradan bir ayının yapacağı gibi kış uykusuna yatar.

frank tashlin.
devamını gör...

tanrının varlığının ispatı

gerald l. shroeder, tanrı’nın gizli yüzü: "bilim nihai hakikati açığa çıkarıyor" adlı eserinde şunları yazmaktadır:

“bir fizikçi olarak tanrı’nın varlığını insanlara göstermek için böyle bir kitap yazmama sebep olan, evrenin yaratılışını incelerken fark ettiğim bir hakikattir. o da şudur:
dünyamızda gözlemlediğimiz her şey bir yerdedir. insan, bir şey yaptığı zaman onu bir yere yapar ve sağlam olması için de yere sabitler. bu, insanın bir işi yapma tarzıdır. tanrı’nın yaratması bunun tam tersidir. hiç kimsenin kendisi gibi yaratma iddiasında bulunamayacağı tarzda tanrı, evreni boşlukta yaratmıştır. evrenin milyarlarca parçası boşlukta dönmektedir. dünyamız boşlukta, güneş sistemleri ve uyduları boşlukta vs. bunları düşüp parçalanmaktan koruyan ise aralarına yerleştirilen çekim gücüdür. bu yaratma tarzı, evrenin kendi dışında planlamalar yapan ve kudretini yarattıklarıyla herkese açık bir şekilde gösteren bir yaratıcı'nın bulunduğunu gösterir.”
alıntı.
devamını gör...

yavaş çalışan usta sorunsalı

bazılarının sorun olarak nitelendirdiği bir durumdur ama hünerli ustalar işlerini ağır ağır ve sağlam yaparlar.
devamını gör...

felsefenin amacı soru sormak mı yoksa çözüm bulmak mı sorunsalı

soru sormak ve yolda olmaktır. cevap bulununca yol bitmiş olur.
devamını gör...

dönüşmek

kafka'ya sormalı.
devamını gör...

hayat nasıl yaşanmalı sorunsalı

bir daha tekrarının olmadığının bilincine vararak.
devamını gör...

dünden bugüne değişmeyen şeyler

dün ve bugün.
devamını gör...

normal sözlük yazarlarının hissettikleri

"ağlarım, ağlatamam; hissederim, söyleyemem;
dili yok kalbimin, ondan ne kadar bîzârım!"

m. akif ersoy.
devamını gör...

anlaşılmamak

bazılarının en büyük korkusu.
devamını gör...

tutunamayanlar (kitap)


"bütün rüyalar gibi tarih de yorumlanabilir, ama görülürken değil."

devamını gör...

geceye bir soru bırak


sevgili dost, birileri tarafından sürekli izlendiğini düşünmek bir delilik belirtisidir de biri tarafından izlenildiğini düşünmemek neyin belirtisidir?
devamını gör...

kafir bile olsa hiç kimsenin kalbini kırma

yağmur hiç ayırt eder mi kimin üzerine yağıyorum diye?
devamını gör...

tutulmayan kebapçının ismine aspava ekleyip tekrar denemesi

aspava sözcüğünde gizlenmiş dua cümlesinin farkında olan kebapçının "bu sefer olacak" inancıyla ortaya koyduğu gayretkeşlik.

aspava, "allah sağlık, para ve afiyet versin" cümlesinin kısaltması. en son a harfi ise "amin" olarak dua sonuna eklenir.
devamını gör...

karşıt görüş belirten iki tanıma da artı oy veren yazar

mavi boncuk sendromu.
devamını gör...

kitap alıntıları

"karanlığa bir bak,

güneşi doğuruyor."

bir gözyaşı bir tebessüm, halil cibran.
devamını gör...

baykuş

mr. bird :)
devamını gör...

yazarların mesleklerinin zor kısmı

en baştan anlatmak zorunda kalmak.
devamını gör...

her şeyden bıkmak

ruhun bu dünyaya ait olmamasının, mesnevinin ilk hikayesinde olduğu gibi asıl vatanını özlemesinin bir tezahürü.
devamını gör...

huzur

ahmet hamdi tanpınar'ın kurgusunun giriftliğinden ötürü zor bitirilen romanı.
devamını gör...

anneanne deyince akla ilk gelen şey

pamuk şeker.
devamını gör...
devamı...

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim