türkiye'de türkçeden sorumlu olduğu, türkçeyle ilgili her şeyi bildiği sanılan ama -işin doğrusu- hiç de öyle olmayan kurum. "atanmış" üç-beş kişi bir masanın etrafında oturur, "acaba bugün ne tür gereksiz değişiklikler yapsak da milleti çıldırtsak" diye düşünüp uygulamaya alır; son yıllarda tdk'de yapılanın özeti bu.

dilin konuşarak yayıldığı, dilin doğrusunun tartışarak bulunacağı unutulmamalı. türkçedeki doğruları bulmak için tek kaynak noktası olarak tdk'yi almak son derece yanlış; tdk sadece fikir verebilir, "şöyle yap" diye diretemez!

bu kuruma karşı yıllardır yapılan eleştirilerin hiçbiri dikkate alınmıyorsa, kurumdakiler de eleştirileri yapanların türkçe üzerine çalışmalarını/emeklerini göz ardı edip sürekli burunlarının dikine gidiyorlarsa bu işte bir yanlışlık var; o yanlışlık da tdk'yi yönetenlerin "seçilmiş" değil, yıldırım hızıyla çıkarılan politik kararnamelerle "atanmış" olmalarından kaynaklı. senin türkçen, benim türkçem, onun türkçesi... iktidarın türkçesi, muhalefetin türkçesi, halkın türkçesi... ne saçma şeyler bunlar.

hayır hayır, kimse mecbur değil senin zırt pırt değiştirdiğin kurallarına uymaya. bunun yerine gidip arkadaşlarımla konuşurum, gerekirse birbirimizi kırarız, beki alınırız bu konuşmalarda ama gene de senin direttiğin o saçma kurallarından daha iyisini ve en önemlisi kullanışlısını, sağlıklısını buluruz. nitekim buluyoruz da.
devamını gör...
vakti zamanında öyle bir hayat kadını tanımı yapmış kurumdur ki, söylenecek söz bırakmamıştır insan olanda.

-- spoiler --
para karşılığında erkeklerin cinsel zevklerine hizmet eden ve bu işi meslek edinen kadın, fahişe, orta malı, kaldırım çiçeği, kaldırım süpürgesi, kaldırım yosması, sürtük.
-- spoiler --

ulan bu dünyada seks işçiliği diye bir şey var. onu bırak senin devletinin kendisine parsellediği genelevler var. neresinden tutsan elde kalıyor senin tanımın (ki o tanım onca eleştiriye rağmen hala kapı gibi duruyor orada). ölçüsüzsünüz, ileri derecede seksistsiniz, yozlaşmışsınız, yazıksınız.
devamını gör...
türkiye'nin içi en çok boşaltılmış kurumlarından biri, belki de en boş olanıdır.

başbakan'ın söylediği bir laf üzerine o kelimenin sözlük anlamını değiştirmesiyle hatırlanacaktır.

not: atatürk'ün vasiyetinde mal varlığını bıraktığı kurumdur.
devamını gör...
sözlük çıkartmak dışında ne gibi şeyler yaptığını merak ettiğim maalesef işe yaramaz kurum.
devamını gör...
yabancı sözcüklere karşılıklar bulmaya çalışması her ne kadar son derece iyi niyetli de olsa, hemen herkesin diline çoktaaan yerleşmiş "cd" , "aspiratör" gibi kelimeler için çaba göstermesi en basit tabirle abesle iştigaldir.

bilgisayar ve yonga gibi kelimeler de birer tdk ürünüdür mesela, ancak bunların asılları genel kabul görmeden yani kale boşken yenileri üretildiği için kabullenilmesi de o derece kolay olmuştur.

gerçi bu arkadaşlar gezi zamanında 'darbe''yi yeniden anlamlandırmıştı di mi?
devamını gör...
müsait'in tanımını şu şekilde yapmış kurumdur:

"2. tkz. flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)"
devamını gör...
meyveli kaktöş
oturgaçlı götürgeç
ittirgeçli götürgeç
gibi dilimize altın değerinde terimler kazandıran kurumdur.
devamını gör...
türkçe dilinin değişmemesi ve diğer dillerin etkisiyle yanlış yönlendirilmesini engelleyen kurumdur. yabancı dillere göre dilimizin değişikliğini önlemeleri çok iyi olduğunu düşünüyorum. ya da kısaltmaları engellenmesi iyidir. ne olmuş yerine nolmuş yazılamaz resmi yerlerde ya da ne haber yerine naber.
devamını gör...
türk dil kurumu kısaltması.

bilmediğiniz türkçe sözcükleri cümle içinde kullanmadan önce anlamlarını öğrenebileceğiniz sözlük uygulaması da vardır.
devamını gör...
10.
atamızın talimatıyla 1932 de kurulmuştur. türk dili tetkik cemiyeti adıyla kurulmuştur sonradan ismi değişmiştir. ayrıca sitesinde harika bilgiler bulunur. geçenlerde divanı lügatı türkün elden ele dolaşma hikayesini okumuştum.
devamını gör...
11.
bazı tanımlamalarıyla insanları dehşete düşüren, yazım hatası yapanları uyarınca "tdk mısın arkadaş" diye tepki alınmasına neden olan, yine de yazımından emin olmadığımız kelimeleri kontrol etmek için kullandığımız sözlük sahibi kurum.
devamını gör...
internet sitesi çok kullanışsız olan kurumdur.
devamını gör...
nice umutlarla kurulmuş, ancak nihayetinde her güzel şey gibi yıpratılmış kurumdur. türkolojide lisans öğrencisiyken bizim için hayal dünyasıydı. bir gün hocamız "hiçbir kurumu ilahlaştırmayın." demişti. öğretim hayatım süresince o hocanın dediği şeyi anladım. nitekim orası da insanlar tarafından yönetiliyor. dönem insanları.
devamını gör...
kendisi ısrarla türkçede ka diye bir ses yok demesine rağmen bazıları tdk derken bile te-de- ka diyor. şimdi ne yapsın bu kurum.
devamını gör...
büyük türkçe sözlüğü neden kapattıklarını anlamadığım kurum. mesela "gülizar" yok artık sözlükte. neden acaba?
devamını gör...
ulusu, ümmetçilikten kurtarmanın ilk ve en etkili yolunun, arap dilinden kurtarmak olduğunu düşünen dahinin kurduğu kurumdur.
devamını gör...
kendisine kıyasla dil derneği ve kubbealtı lugati’nin türkçeye daha fazla katkı sağladığını düşündüğüm çağının ve milletinin dışında kalmış garabet bir devlet kurumu. dile katkılarından ziyade web sitesi ele alınırsa önceki web sitesinin tasarımı japon destekli olduğu için bir şekli şemali vardı ve arama motoru url’si basit olduğundan sonundaki kelime değiştirildiği takdirde direkt sözlük sayfasındaki anlamı çıkıyordu ve böylece de gerek sosyal medyada gerek özel mesajda paylaşabiliyordunuz. şimdiki web sitesinin ne bir şekli şemali var ne de bu tür kelime anlamlarına eriştiren url’ler. lisede web tasarımı tahsili gören bir öğrenci ya da bu işlerde az buçuk kafası çalışan acemi biri mabadını yırtsa bunu yapamaz. sırf şu geçişte bile insanlar ilk hafta sitedeki açık vasıtasıyla sözlüklerin veritabanını çekmiş, tdk’ye alternatif çakma ancak yeri geldiğinde kullanışlı siteler ortaya çıkmıştı. bir de android ve !! geçersiz url !! için yaptıkları uygulamalar da aynı garabetliklere sahiplerdir.
devamını gör...
tez yazım aşamasında özellikle sosyal bilimler alanındaysanız sıkça başvuracağınız kaynak. gerek sözlükleri gerekse internet sitesiyle düzgün bir türkçe kullanımı için olmazsa olmazdır.

(bkz: bunu bir tdk'dan kontrol edelim) swh
devamını gör...
2 temmuz 1932'de mustafa kemal atatürk tarafından kurulmuştur. atatürk kültür dil ve tarih yüksek kurumu tarafından denetlenir
devamını gör...
1928'de arap alfabesinden vazgeçilip latin harfleri ve avrupa rakamları kabul edildi çünkü latin alfabesi türkçe'nin ses yapısına arap alfabesine nazaran daha uygundu. bu değişimi destelemek gerekliydi ve 1932'de türk dil kurumu kuruldu. böylelikle türk dil kurumu eski lehçelerde kullanılan sözcükleri diriltip yeni sözcükler türettikçe türk dili yeni sözcüklerle doldu. tabii ki hepsi kalıcı olmadı lakin böylelikle türk dili büyük bir değişim yaşamış oldu.


viyanalı tanınmamış bir bilim insanı olan hermann kvergić'in dünyadaki bütün dillerin, türkçe aracılığıyla eski bir orta asya dilinden kaynaklandığı şeklinde bir teorisi vardı. bilim çevrelerinin şüpheyle yaklaşmasına karşın, atatürk bu ''güneş-dil teorisi''ni beğendi ve resmen destekledi. türk tarih kurumu ve türk dil kurumu bu konuda ortak çalıştı.


not: alıntı yaptığım kısım ders notum olduğu için herhangi bir kaynakça gösteremiyorum.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"türk dil kurumu" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim