bir niteliğin yokluğunu temsil eder. matematikte, toplamada toplandığı sayıyı değiştirmeyen etkisiz eleman, çarpmada sonucu sıfır yapan yutan elemandır. sıfır sayısı, bir sayıya bölündüğünde sıfır çıkar. ancak bir sayı sıfıra böldüğünde sonuç tanımsızdır. 0 sayısı pozitif ve negatif olmayan bir sayıdır. roma rakamlarında gösterilemeyen tek rakamdır. bununla birlikte çift sayı kabul edilir.

sıfır, arapça'dan dilimize geçmiş, arapça'da boş ve yahut şifre anlamına gelen kelimedir.

programcılığın temelindeki sayıdır.

son olarak, bir ülkenin sonunu getirebilecek kudrette olan sayıdır. bu dediğimi, rick and morty dizisini izleyenler anlayacaktır.
devamını gör...
yedi numara dizisinde keltoş matematikçi haydar'ın kızı tavlamak için değerlendirdiği sayıdır.
devamını gör...
en son bulunan rakamdır.
devamını gör...
kendi başına hiçbir değeri olmayan; bir rakam veya sayının sağına gelerek onu on kat büyüten işaret.
(0)
devamını gör...
kendi başına değer değil, 1 sayısının yokluğudur (0).
devamını gör...
etkisiz eleman.
devamını gör...
(bkz: harezmi)
devamını gör...
çarpmada yutan elemandır.
devamını gör...
matematikte sihirli bir sayıdır aynı zamanda rakamdır. matematiksel tanımı: kendi başına hiçbir değeri olmayan, ondalık sayı sisteminde bir rakamın sağına geldiğinde o rakamı on kat büyüten rakamdır. babil tabletlerinde ve maya yazılarında sıfır sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. bu yüzden neredeyse 5.000 yıllık bir tarihi vardır.

- matematik der ki ikiyle bölünüp halen tam bir sayı olan sayılara çift sayı denir. işte sıfır bu yüzden çift sayıdır..
- ne pozitiftir, ne de negatiftir. sayı doğrusunda başlangıç noktasıdır.
- çarpma işleminde yutan elemandır. yani herhangi bir sayının sıfır ile çarpımının sonucu sıfırdır.
- toplama işleminde etkisiz elemandır. yani sıfır ile bir sayıyı topladığınızda sonuç değişmez.
- sıfırın -sıfır hariç - herhangi bir sayıya bölünmesi sıfırdır.
- herhangi bir sayının (sıfırda dahil olmak üzere) sıfıra bölünmesi tanımsızdır.
- doğal sayılar kümesinin elemanıdır, tam sayılar, rasyonel sayılar ve gerçek sayılar (reel sayılar) kümelerinin de elemanıdır.

batı literatüründe muhammad ibn musa al-khwarizmi bizde ise ebû ca'fer muhammed bin mûsâ el-hârizmî ya da kısaca el-hârizmî veya harezmi, harizmi olarak bilinen kişi tarafından ilk kez kullanılmıştır.
devamını gör...
kendisi hariç bütün sayıların üssü olarak bulunduğunda sayıyı 1 yapan sayı.
devamını gör...
bir rakam/sayı.

her ne kadar bugün bildiğimiz şekliyle olmasa da, ilk işaretlerine yaklaşık 5000 yıl önce mezopotamya uygarlıklarında rastlanmış. mesela 307 yazarken ortadaki sıfırın yerine, ilk başlarda boşluk bırakırken, sonra bunun kafa karıştırıcı olduğunu düşünerek, sıfırı sembolize eden farklı işaretler koymaya başlamışlar. ancak onu bir rakam olarak düşünmemişler hiçbir zaman.

bundan birkaç yüz yıl sonra maya uygarlığı da benzer bir yöntem kullanmaya başlamış ama sadece takvimlerde... matematiksel eşitliklerde sıfır kullanılmazmış.

bir rakam olarak ortaya çıkışı ilk kez hindistan'da olmuş. fakat yine bugün kullandığımız 0 şeklinde değil.

günümüzde kullandığımız eliptik şekliyle sıfır, hârizmî olarak bildiğimiz iranlı bilim insanının önerisi. bu sayede cebir konusunda da bolca çalışma yapmış hârizmî.

ardından avrupa'ya taşındı ve fibonacci tarafından aritmetikte bolca kullanıldı.

her ne kadar orta çağ'da kilise tarafından şeytani olarak görülse, italya'da bir dönem kullanımı yasaklansa da günümüzde bildiğimiz haliyle de kabul edilmiş sonunda.
devamını gör...
sayı doğrusunun tam ortasındakidir. orijin de denilir.
devamını gör...
çoklu kişilik bozukluğuna sahip rakam. canı isterse bütün rakamları yutup sonucu kendine benzetir, canı isterse görünmez olup hiçbir işe karışmaz. isterse bir rakamın değerini arttırır, isterse azaltır. negatifmiş pozitifmiş umrunda olmaz, ikisine de karışmaz. esaslı rakamdır.
devamını gör...
matematiğin ve hayatın müstesnasıdır. yalnız değildir ama tek başınadır. yoktur, yokluktan beslenir. vardır, onsuz olmayacak kadar.
devamını gör...
bazen bir bitiş, bazen ise yeni bir başlangıcı temsil eder.
devamını gör...
nötr sayı.
devamını gör...
kadir köymen in çok faydalı youtube kanalıdır,

sadece girişimcilik olarak düşünmeyin, motivasyon, çalışmak, aşağıda link ini verdiğim, kusursuzluk ve birçok konuda, hiç aklınıza gelmeyecek bakış açıları ve tespitleri var, sanırım yine yeni bir isim ve konseptle başka bir kanal açmış, (daire 101 miş onun adı da) kendi fikirleri sürekli gelişen, değişen ve bu değişimlerini de yine önce kendisi farkedip, itiraf edebilen ender insanlardan, bu yüzden başladığı şekliyle kalmıyor hiçbir girişimi, hala sıfır kanalının videoları duruyor, hayatınızın hangi aşamasında olursanız olun, öğrenci, işveren, çalışan, mutlaka sizi düşünmeye itecek, hatta sizi değiştirecek, lider bir karakter, başka bir şey video serisi de çok güzeldir, biraz düşük ve yavaş bir konuşması var, benim gibi çatlayan bir insan için alışmak zor oldu ama, anlattıkları dinlemeye değer mantıklı bilgiler, şiddetle tavsiye ederim, pişman olmazsınız...

devamını gör...
işine gelmediği zaman etliye sütlüye hiç karışmayan şerefsiz sayı.

adam olsa her işlemde dik durur elinden geleni yapardı, öbürleri it gibi koşsun bu dingil işine gelmedi mi "abi ben etkisiz elemanım, bacağım ağrıyor" diye kaytarsın.
yakacam olm seni!

(bkz: sabahın beşinde rakamlardan nefret edecek kadar manyak olmak)
devamını gör...
hiçliğin sembolüdür, negatif veya pozitif olmayan sayıdır. ınsanlığın, basit sayma işlemlerinden (bkz: roma rakamı) aritmetiğe geçebilmesini sağlayan büyük buluştur. (bkz: küme teorisi) ve (bkz: taban aritmetiği) nin de var oluş nedenidir. bu açıdan bilgisayar bilimlerinin de var olmasını sağlamıştır.
devamını gör...
arapçada şifre sözcüğünün de kökeni olan "sifr" köküyle üretilmiş bir sözcüktür. arap filozoflar, en büyük sırrın varlık değil yokluk olduğunu düşünürler, yokluk sifirla ifade edilir ve bu ifade yokluğu varliğa donuşturur. şifre de buradadır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"sıfır" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim