sanayi devrimi sonrası radikal hareketlerle başlayan feminizm, teknoloji denen olgunun eril bir sistem üzerinden faaliyet göstermesi ve kadının bu sistem içerisinde ikincil konumda yer almasıyla ilgili çalışmalar yürütmüştür. post modern feministler, yeni medya teknolojilerinin kadınların özgürleşmesine ilişkin nasıl katkı sağlayabileceği, teknolojinin cinsiyetçi yapısının nasıl aşılabileceğinin ve çevrimdışı alanlarda feminist hareketler arasında nasıl ilişkiler kurulabileceğiyle ilgili sorgulamalar yapılmaktadır. siber feminizm genel açıklamasıyla kadının dijital yaşamda da ikincil konumunun devam etmesinin önüne geçilmesi için çalışmalar yapmaktadır. ayrıca bu teknolojik gelişmelere katkısı olan kadınların da konumları siber feminizmin alanına girmektedir. siber feminizm tartışmalarının öncüsü iki önemli yayın olarak sadie plant’in zeroes and ones kitabı ve sandy stone tarafından yazılan war of desire and technology adlı kitapları öne çıkmaktadır.
1991 yılında antropolog donna haraway'ın cyborg manifesto eseri ise cyborg terimi üzerine önemli bir yer tutmaktadır. eski hantal eril sanayi araçlarından, hafifleşen, artık ayrımı bir nebze olsa da ortadan kaldırabilecek bir teknolojiden söz edilmekteydi. o eski hantal teknolojik aletlerin kadınlar için olmaması, ikinci plana itilmesi gibi ayrıştırmaların aşılabileceği gibi, haraway'in cyborg olarak tanımladığı, benliğimizi sanal ortama aktarım ve orada var olma ile birlikte gerçek hayattaki kadın hareketlerinin o ortama taşınma bağlantısı oluşturulmuştur.
fakat faith wilding, internet ortamının derinlemesine seksist ve ırkçı olan ekonomik, politik, kültürel ortamlara yerleşmiş toplumsal bir çerçevede oluşturulduğunun görmezden gelinmemesinin önemli olduğunu vurgulamaktadır. yani sanal ortamlar sadece toplumsal yaşamımızın bir yansımasıdır.
teknolojinin robotikleşmesi insanlığı cinsiyetsizleşmeye götürdüğünden söz edilmesinin yanında ise işe alımlarda kullanılan bazı aı'lerin demografik verilerde 'kadın olma' kriterini belirli mesleklerde ikincil olarak konumlandırdığı saptanmıştır. burada yine wilding'in vurguladığı toplumun yansıması teorisini hatırlıyoruz. yapay zekaların, makinelerin big data denilen veri yığınından bilgileri anlamlandırarak öğrendiği bilinmektedir. big data'daki bilgileri de biz gerçek dünyadaki insanlar oluşturmaktayız. kısacası siber feminizm mantığının dijital dünyada, dijitalleşmede kadının varlığı gibi geniş bir alanı olsa da gerçek dünyada değişimler görülmeden siber ortamda ne kadar bir değişimden ve hareketten söz edilebilir, hala günümüzde tartışma konusudur.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"siber feminizm" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim