1.
üretimin geri plana atıldığı ülkelerde alınan vergilerden biridir. nerelere harcandığı meçhuldür
devamını gör...
dolaylı bir vergi olup hükümetin talebi kontrol altında tutması için araç olarak kullanması yerine doğrudan vergilerdeki gibi gelir kaynağı olarak gördüğü bir vergidir. benzer bir vergi için;

(bkz: özel iletişim vergisi)
devamını gör...
kısa yazılışı ötv'dir.
devamını gör...
araba, elektronik almak isteyenlerin kâbusu olan vergidir.
devamını gör...
(bkz: o ney gardaş yarısını bana ver) devletin ayan beyan otlanması durumu.
devamını gör...
devletin vatandaşının çağa ayak uydurma çabasını bir lüks olarak gördüğü vergi.
devamını gör...
türkiye'de desteklediğiniz partilerin bu gibi fahiş vergileri kaldırması için talep lazım. tabii ki belki hiçbir işe yaramaz ama bunun algısını oluşturmak lazım. herkes ortak bir ağızla arabada, telefonda, bilgisayarda yüksek vergiye karşı olduğunu bir şekilde ortaya koyması lazım. mevcut iktidar partisi için söylemiyorum tabii ki. ama ilerde sizin desteklediğiniz parti de geçse bu vergileri kaldırmak gibi bir fikri gözükmüyor. o yüzden bu konuda da bir baskı oluşturulması lazım.
devamını gör...
ötv'nin düşmesini, en başta galericiler ve hiç kimse istemez. çünkü biz kısa vadeli kazançlar için uzun vadeli kayıpları göze alan bir topluluğuz.
devamını gör...
enayi ayracıdır.
devamını gör...
bununla ilgili 2-3 yıl önce merak edip bir araştırma yapmıştım. bizim maliye bakanlığı'nın raporları ile oecd raporları ve bazı ülkelerin ulaşabildiğim verilerini incelemiştim ve sonuç şu :

tüketim üzerinden alınan ve "özel" denilen bu verginin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde başlangıcı aslında bizden çok öncelere, 1970'lerin ortalarına ve 1980'lerin başına denk geliyor. ötv'nin, bu devletlerin toplam vergi gelirleri içerisindeki payı ekseriyetle %7-%15 bandında başlayıp günümüze yaklaştığında %2'lere, %3'lere kadar düşürülmüş. bizde ise 1980'lerin ortasında "harcama vergileri" genel başlığı altında dağınık mevzuatlarla koyulan bu vergiler %2-%3'ler seviyesinde başlayıp bugün toplam vergi gelirlerinin %26-%27'leri gibi akıl almaz bir orana gelmiş.

bu bile anlayış farkını çok net ortaya koyan bir veridir.
devamını gör...
"vergi miktarını ol mertebe artırmalı ki 
sahibi servet olanlar da züğürt kalmalıdır.
yalnız fâhişeler vergisi haksızlık olur, 
evlilerden de yaptıkça rüsûm almalıdır." 
(şair eşref)
devamını gör...
yeni reform paketi ile yükseltilmeye gidilmeye kalkışacalak vergi türü. yani kısacası her şeye yine zam gelecek. evet.
devamını gör...
keremyildiz, zam gelmeden passat al dostum hemen bir tane.*
devamını gör...
belirli mal veya ürünler üzerinden maktu veya oransal olarak alınan bir harcama vergisidir.
devamını gör...
wikipedia`dan:
özel tüketim vergisi (ötv), ilk olarak avrupa birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiş ve yine aynı amaçla 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile kabul edilmiştir.

avrupa birliği'nde bu verginin uygulanmasındaki amaç, gelir elde etmekten ziyade sosyal fayda sağlamaktır. bu nedende ötv, lüks (mücevher, kürk vb.), sağlığa zararlı (alkol, sigara vb.), çevreye zararlı (benzin vb.) mallara uygulanır.

bazı ürünlerden daha fazla vergi alınması mantıklı ve anlaşılır.
diğer yandan hangi mallara ve ne kadar uygulandığına bakmak lazım. (yukarıda yazılan lüks, sağlığa ya da çevreye zararlı ürünleri yazmadım.)

ötv oranı %20
kozmetik ürünleri, parfümler, deodorantlar,
sofra, mutfak, tuvalet, yazıhane, ev tezyinatı ve benzeri işler için bazı cam eşyalar,
manikür ve pedikür takım ve aletleri,
klimalar, ısıtıcılar, beyaz eşyalar, küçük ev aletleri,
cep telefonu, telsiz-telefon cihazları, mikrofon, hoparlör, kulaklık,
televizyon, projektör, kamera, ses ve görüntü cihazları, infrared ile çalışan uzaktan kumanda cihazı,

kaynak

vergi oranları

kozmetik ürünlerin ekseriyetinde ötv ve kdv oranları sırasıyla % 20 ve % 18’dir.
kaynak

bu ürünler için sağlığa ya da çevreye zararlı. o yüzden ötv alınıyor denilebilir. buzdolabından çevreye zararlı diye ötv alınırsa ikinci ya da üçüncü ekmektende ötv almak lazım. çünkü sagliya zararlı.

avrupa birliği ile uyum çerçevesinde çıkarılan vergi diye geçiyor ama almanya`da türk mali buzdolabı türkiye`den ucuz.

zaten %18 kdv varken bazı ürünlerde ötv`nin alınmaması ya da oranının azaltılması lazım.
devamını gör...
limonatadan alınıp elmastan alınmayan vergi
devamını gör...
devletin özel sektörden doğrudan vergileri toplayamadığı için, (malum vergiden kaçınma) devlet de, ben de hepinize dalarım diyerek topladığı vergidir. en bariz araç fiyatlarında ortaya çıkmasına rağmen, günlük zibilyon tane üründe de özel tüketim vergisi uygulanmaktadır.
devamını gör...
devlet her firmayı kendi vergi memuru gibi kullandığından kdv nin yanında bir de özel tüketim vergisi toplamasını ister. sen toplar ay sonunda devlete ödersin. devlette o parayı bir güzel iç eder. bir yıl kazandığın paradan da gelir vergisi vermeni ister yine aynı iç etme politikasını uygular.

sonra bir gün deprem olur, sel gelir, pandemi patlar, ormanlar yanar bunlar içinde ayrıca para toplar. kısaca devlet her zaman para isteyen, hiç doymayan, vardan yoktan anlamayan şımarık bir çocuk gibidir. hep ister, vermezsen de ortalığı birbirine katar.
devamını gör...
99 depreminin yaralarının sarılması için çıkarılıp günümüzde herhangi bir sorun olmamasına rağmen ve dahi 99 depreminin üzerinden yaklaşık 23 yıl geçmesine rağmen hala alınan vergi..
devamını gör...
hiçbir şey üretmeyen sadece tüketim yapan ve yer altı zenginligi olmayan bir ülkeyiz. her ay 14 milyar dolar cari açık veriyoruz.

kasada para yok , ötv de yakında artacaktir. maksimum 3 ay veriyorum.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"özel tüketim vergisi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim