toplumcu gerçekçi roman ve hikayeleriyle bilinen sanatçı adana ceyhan doğumlu olup 1970'de sofya'da hayatını kaybetmiştir. yazdığı eserlerin pek çoğu, sinemaya yahut televizyon dizilerine uyarlanmıştır. gerçek adı "mehmet raşit öğütçü" olan yazar akıcı, zora kaçmayan bir dil tercih etmiştir.
devamını gör...
zamanında sait faik ile çok sevişmiş edebiyatçımız.

devamını gör...
toplumcu gerçekçi edebiyatımızın önemli isimlerinin başında gelir. yaşadığı çevreyi, gözlemlediği ve tanıdığı insanları romanlarında anlattı. hayatının geçtiği ve evinin bulunduğu cibali semtinin ruhunu eserlerine yansıttı.
devamını gör...
asıl ismi mehmet reşit öğütçü olan yazarımız askerliği esnasında yazmış olduğu şiirler yüzünden komünizm propagandası yaptığı öne sürülerek 5 yıl hapse mahkum edilmiştir. bu süreç içerisinde 3 cezaevi değiştirmiş ve bursa cezaevinde nazım hikmet ran ile tanışınca yazarlığının dönüm noktasını yaşamıştır.

gelin dönüm noktası nasıl yaşanmış biraz ona bakalım:
bir gün koğuştakiler nazım hikmet'e orhan kemal'in şiirlerinden bahsediyor. nazım hikmet, ''okuyun, dinleyelim.'' diyor. orhan kemal utanıp sıkılarak da olsa okumaya başlıyor ve daha ilk dizeden nazım hikmet söylenilenlere göre ''yeter kardeşim yeter..'' diyerek bir diğer şiire geçmesini istiyor. bir başka şiir okunurken nazım hikmet'in dudaklarından çıkan söz ''berbat...'' oluyor. tabii nazım hikmet, orhan kemal'i böyle bırakmıyor, birçok konuda ona öncülük edip yardımda bulunuyor ve orhan kemal o severek okuduğumuz, edebiyatımızda çok başka yeri olan romanlarını yazmaya başlıyor, yani romana yöneliyor.

eğer nazım hikmetle yolları kesişmeseydi ne olurdu acaba... şiir yazmak için büyük bir uğraş verip beğenmediği için sıkılıp bırakır mıydı dersiniz yazma macerasını? yoksa ne olursa olsun pes etmeyip bir şekilde roman türüne giriş yapıp o çok önemli eserlerini bizlerle yine buluşturur muydu? yolları kesişmeseydi diye düşünmek yersiz aslında, sonuçta kesişmiş ve orhan kemal edebiyatımıza büyük katkıları olan ve orada çok özel bir yere sahip olan bir yazar haline gelmiş.
devamını gör...
ortaokul yıllarımda orhan kemal ile kemal tahir'i karıştıran bir adamdım. sonrasında da edebiyat eğitimi almadım. sadece hayatım boyunca iyi bir okur olmaya çalıştım. dolayısıyla yazacaklarıma çok itibar etmeyebilirsiniz. ancak belirtmeliyim ki ilk gençlik yıllarımda orhan kemal'i okuduğumda aradığımı bulamadım. kitaplarının 5-6 tanesini kısa sürede okudum. hatırımda kalanlar, insani bir bakış açısıyla, akıcı bir dille yazılmış gündelik hayatlar ve bekçi murtaza.
nazım hikmet'le cezaevinde birlikte kalmış olmasının edebiyatçılığına ve sonrasında tanınmasına büyük katkısı olduğunu düşündüğüm orhan kemal, bugün yazarım diye ortada gezen ve kitapları çok satan listelerinde olan boş beleş birçok insandan kat be kat iyidir yine de.
devamını gör...
- hiç bitmeyecek mi senin okuman?
bitmeyecek

- hiç mi?
hiç.

- niyetin katip olmak mı?
hayır

- ya?
insan olmak.

türk edebiyatının usta yazarlarından biridir orhan kemal.
devamını gör...
bereketli topraklar üzerinde eseri için dediği gibi

“bu kitap, kendi bilgi ve görgülerim dışında,bir lokma ekmek için kötü iş şartları içinde zehir gibi bir hayatı yaşayanlardan derlenmiş malzemeyle meydana getirilmiştir. yayımlanmadan önce,çeşitli ırgat,usta,usta yardımcısını toplayarak bir gece sabaha kadar okudum onlara.dinlediler.”pardon.”dediler.”bu,bu kadar olur.”bütün anlattıkların doğru.eksik bile. çukurova’nın bereketli topraklarında öyle işler olur ki,aklın durur.sana anlatsak,bir değil beş roman çıkarırsın..”
devamını gör...
kitaplarında çukurova'nın tarım ve fabrika işçilerini, sanayileşme sürecinin getirdiği koşullarını,büyük kentlerdeki küçük insanların sorunlarını işlemiştir.
devamını gör...
sayfa başına para aldığından yer yer konuyu çok uzatır ve tekrara düşerse de üç büyük kemal'den biridir romanda. ayrıca müthiş matrak ve muzır bir adamdı dost ortamında. domine ederdi sohbeti. edip cansever ile çok yakındılar. sait faik hikâye armağanını iki kez kazanan tek yazar yanılmıyorsam. hayat boyu geçim sıkıntısı çekmişse de içkiden mezeden hiç kısmadı.
devamını gör...
türk edebiyatına yeni bir soluk getirmiş 1914 adana doğumlu türk yazar. eserlerinde kapitalist sistemi ve taşralı insanların yaşadığı zorlukları ustalıkla anlatmıştır. bereketli topraklar üzerinde başucu kitabımdır kendisinin.
1970 yılına 55 yaşında hayatını kaybetmiştir.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
bugün ölüm yıldönümü olan yazardır.

hiç bitmeyecek mi senin bu okuman?
-bitmeyecek, dedi.
hiç mi?
-hiç.
niyetin kâtip olmak mı yani?
-hayır.
ya?
-insan olmak.
*
devamını gör...
öyle güçlüdür ki bugün adana'da öykü yazanların ciddi bir bölümü hâlâ istemeden de olsa ona öykünerek yazarlar.
devamını gör...
inanmakta zorluk çekebilirsiniz belki fakat orhan kemal istemeden de olsa vedia takma adıyla şiirler yazan ve aslında kadın olduğunu düşündüğü aziz nesin'e istemeden aşık olmuştur ve vedia'ya aşk şiirleri yazmıştır.* * orhan kemal askere gidene kadar eskiden böyle şiirler yazardı. askerdeyken bir ihbar üzerine nazım hikmet'in kitaplarını okuduğu gerekçesiyle ceza yasasının 94. maddesine göre yargılandı ve 5 yıl cezaya çarptırıldı. kayseri adana bursa gibi çeşitli şehirlerin cezaevlerinde yattı ve bursa cezaevinde nazım hikmet ile tanıştı onun tavsiyesi üzerineyse şiir yazmayı bırakıp roman ve hikaye türlerine yoğunlaştı.*
devamını gör...
adanaspor'da futbol oynamıştır.
devamını gör...
"- hiç bitmeyecek mi senin bu okuman?
+ bitmeyecek
- hiç mi ?
+ hiç
- niyetin kâtip olmak mı yani?
+ hayır
- ya ?
+ insan olmak"

~orhan kemal
devamını gör...
elli iki sene önce kaybettik kendisini. türk edebiyatının büyük ustalarından biriydi.

kuş uçmaz, kervan geçmez bir yerdesin
su olsan kimse içmez,
yol olsan kimse geçmez

der orhan kemal...
devamını gör...
gerçek adı mehmet raşit öğütçü olup 1915/1970 yılları arasında yaşamış adanalı türk yazar.
köy yaşamını, kentleşmeyi, yoksulluğu ve aile konularında yazmıştır.

bereketli topraklar üzerinde
hanımın çiftliği
kötü yol
çamaşırcının kızı kitapları arasındadır.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


hiç bitmeyecek mi senin bu okuman?
-bitmeyecek, dedi.
hiç mi?
-hiç.
niyetin kâtip olmak mı yani?
-hayır.
ya?

-insan olmak.
devamını gör...
nazım hikmet'in mektuplarından kemal tahir'in oluşturduğu "kemal tahir'e mahpushaneden mektuplar" adlı kitapta nazım, orhan kemal'den övgüyle söz eder ve büyük yazar olacak der. orhan kemal'in yazar olarak ortaya çıkmasında en büyük pay nazım hikmet'tir. (tıpkı ressam balaban gibi)
evet cumhuriyetimiz, her aydın insan gibi orhan kemal'i de cezaevinde ağırlamıştır. beş yıl sürmüştür orhan kemal'in esareti. nasıl nazım hikmet'in, kemal tahir'in, tatar ramazan'ın yaratıcısı kerim korcan'ın mahkumiyetlerine karar veren mahkemeler tiyatro ise orhan kemal'in mahkemesi de tiyatrodur. çileyi çekenler aydınlar olduktan sonra ne önemi var:

11 ekim 1938 tarihinde yapılan duruşmada yabancı rejimler lehinde propaganda yapmak suretiyle eratı isyana tahrik teşebbüsünde bulunmaktan maznun 12. piyade alay bölüğü bedelcilerinden abdülkadir kemali oğlu raşit kemali hakkındaki hazırlık ve ilk tahkikat evrakını gördüm. raşit’in komünistlik propagandası yapıyor diye ihbar edilmesi üzerine evinde yapılan aramada kendi el yazısıyla yazılmış ve nâzım hikmet’e hitap eden şiir parçaları ve maksim gorki’nin rus ihtilali’nden safhalar-mahkümlar adlı bir kitabı ile yine rus ediplerinin hayatlarına dair ue marksizm-realiteler hakkında yazılmış ve gazetelerden kesilmiş makaleler çıkmıştır. şahitlerden niğde kütüphane memuru ve 6. bölük erlerinin ifadelerine göre raşit’in nâzım hikmet’i takdir ettiğini ve eserlerinin büyük bir değeri bulunduğunu ve hatta kütüphanede bulunması lazım geldiğini söylediği, diğer erlerin de raşit’in hükümetimizi avrupa devletlerinden mesela italya, almanya, rusya’dan, hatta balkanlardan bile geri bulunduğunu söylediğini ifade etmeleri ve evinde çıkan yazılarla kendisinin bu ruhta, yani yabancı rejimleri benimseyerek biraz tahsilli bulunanlara hulul etmek (bulunanları ikna etmek) suretiyle ve hissiyatı milliyelerini rencide edecek tarzda misallerle izaha kalkarak yabancı rejimler lehinde propaganda yaptığını, bu fiil ve hareketlerin askeri şahıslar içinde yapılmış olmasının isyana kışkırtma sayıldığını, bu husus şahitlerin şahadetleri ve hatta kendisinin tevil yollu ikrarı ile sabit olmaktadır. şu hale göre maznun raşit’in bu fiil ve hareketi ceza kanunu’nun 94. maddesine uyduğundan, hakkında askeri usul muhakemeleri kanunu’nun 125. maddesi hükmüne tevfikan son tahkikatın açılmasına ve duruşmanın …/…/938 günü kolordu askeri mahkemesinde yapılmasına karar verdim

www.insanokur.org/orhan-kem...
devamını gör...
sen bana,
ekmek veriyorsun ha.
sen kimsin de,
bana ekmek vereceksin.
çalışıyorum ben,
alnımın teriyle kazanıyorum onu.
bana ekmek veriyormuş.
ben çalışmayayım da,
sen bana ekmek ver.
ulan siz değil ekmek,
günahınızı bile,
vermezsiniz bedavadan*
devamını gör...
"kendini satmasını bilmiyorsun. bu dünya öyle bir dünyadır ki, çok çalışmak para etmez. az çalışmak, hatta hiç çalışmamak, ama çok çalışıyor hissini vermek, verdirebilmek...gerçekten namuslu, şerefli haysiyetli olmak değil, namuslu, haysiyetli, şerefli görünmek, görünebilmektir marifet."

kanlı topraklar
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"orhan kemal" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim