şu an ülkemizde de fiili olarak tecrübe ettiğimiz yönetim şeklidir.
devamını gör...
bütün kuvvet erklerinin tek elde toplandığı yönetim sistemi. misal kuzey kore.
devamını gör...
bir hükümdarın soya dayalı olarak ve ömür boyu devlet başkanı olduğu yönetim biçimidir. saltanat usulü de denir. monarşik hükümdarlar ülkelere göre kral, imparator, şah, padişah, prens, emir, kağan gibi çeşitli adlarla anılırlar.
devamını gör...
monarsi, liderinin bir birey oldugu hukumet bicimidir. butun insanlik tarihi boyunca birbirinden cok farkli tipte monarsiler olmustur. her monarsi otokratik degildir. aslina bakarsaniz, ozellikle avrupa'da, cogunlukla monarsiler otokratik degildir. monarsilerin otokratik oldugu yanilgisi, absolutismden gelir. absolutist monarsi tipi 17 ve 18.inci yuzyilda yaygindi. toplumun genelinin aklinda olan monarsi imajida bu tip monarsilerden gelir.

her monarsi, sadece tek bir hukumdara sahip degildir. dual monarchy denilen tipte monarsiler, cift hukumdara sahiptir. dual monarchy'nin en tipik orneklerinden biri sparta ve avusturya-macaristan ımparatorlugudur. (her ne kadar sparta, monarsiden cok oligarsi olsa da, sonucta iki krali vardir).

ayrica, tum monarsilerde, hukumdar soya dayali olarak secilmez. sadece kalitsal monarsilerde, taht ebeveynden cocuga gecer. tarih boyunca baktigimizda, irsi, yani kalitsal monarsiler muhtemelen cogunlugu olusturmaz. mesela, cumhuriyet donemi oncesi, roma devleti bir seçimli monarsidir. lehistan-litvanya birligi de bir seçimli monarsidir. orta çag avrupasindaki çogu monarsi seçimli monarsidir. hukumdar aristokrasi tarafindan seçilir. bir monarside, hukumdarin ne kadar guclu oldugu genelde aristokrasinin gucune baglidir. aristokratlar ne kadar gucluyse, veliahtin seçiminde bir o kadar soz sahibilerdir genelde.

son olarak butun monarsiler ataerkil degillerdir. afrika'da anaerkil monarsiler dikkate alinacak kadar yayginlardir.
devamını gör...
eskilerde daha yaygın olan yönetim biçimidir. babadan oğula geçen saltanat hep aynı ailede kalır. bu aileye hanedan denir.
devamını gör...
daha başka yönetim biçimi göremedim. 24 yasindayim kendimi bildim bileli aynı parti. aynı sesler,aynı yüzler,aynı vaatler.
devamını gör...
osmanlı'da olduğu gibi, eğitim ve irade seviyesi yüksek liderlerle iyi neticelere ulaşıldı ama aynı monarşi, iradesi ve karakteri zayıf idarecileri iktidara taşıyınca umarsız kaldı. monarşi yönetiminde padişah dışında, başarılı olamayanın hayatı da, maddi durumu da tehdit altında kalmıştı.
devamını gör...
türkiye'ye geri gelmesi gereken yönetim biçimi. krallıkta sultanlıkta gözüm yok, archmage olsam kafi.
devamını gör...
türkiye cumhuriyeti vatandaşlarının demokrasi adı ile kendilerini kandırdıkları yönetim şekli..
devamını gör...
''ya sen hallet kanka sana zahmet'' diyen millete en uygun yönetim şeklidir.
devamını gör...
hükümdara dayalı yönetim şeklidir. genelde babadan oğula geçer ve demokrasi/ seçme hakkı mevzubahis değildir.

monarşinin en önemli bir diğer özelliği ise hükümdarın bu yetkiyi ömür boyu elinde bulundurabilme lüksünün oluşudur.

kral, imparator, şah, padişah, prens, emir, kağan, hakan, han gibi isimler alır.
monarchie  fransızca kökenlidir.

monarşi
mono

mono- teklik anlamına gelir.
devamını gör...
tek yöneticisi (kral, padişah, sultan, devlet başkanı vs.) olan, halkı yönetimden dışlayan, ortaçağ yönetim şeklidir. babadan oğula devreder.
kralların yetkileri indirgenip, yönetime başka yaşamsal organlar da dahil edilerek, günümüzde bazı avrupa ülkelerinde hala sembolik olarak uygulanmaktadır.
devamını gör...
2 mart 2022.

bazen güçlü babadan doğup o imkanlar içinde büyüyüp kendini yetiştiren bir adam tarafından yönetilmek, amacı siyasi erki ele geçirip cebini doldurup fakir halkı adalet, eşitlik, din, özgürlük vb. kavramlarla uyutmak, bu yoldan kendi imparatorluğunu kurmak olan insan ya da insanlar tarafından yönetilmekten iyidir.

monarşide, genelde bu düzene alışmış sistemlerde, sistemin yıkılışından önce yaklaşık 100-200 yıl içinde 3-4 tane doğru insan denk gelir. osmanlı monarşisi'nde 2. mehmet, diğer onlarca delinin arasında bir kardelen gibi açar. bütün o monarşinin kötü örnekleri arasında, kısa süren ömründen dolayı ülkesinin bir 40-50 yıl daha ileride olması mümkün olmamıştır.

dünyayı son yüz yıldır etkisi altına alan ve monarşinin yeni adı olan çoğunlukçu demokraside, 2. mehmetler de ortaya çıkar, gelmiş geçmiş bütün yöneticiler içinde tıpkı 2. mehmet'in aksini oluşturanlar gibi deli, aptal, bütün taht imkanlarına sahip olmasına rağmen vizyonsuz yöneticiler de.

monarşi, bir saray çocuğunun zenginlik içinde yaşayıp, babasının gücünü kullanarak tahta geçmesi ve yönetmesidir. çoğunlukçu demokrasi ise, bir zihniyet çocuğu nun, kendisinden yıllar önceki seçilmiş olan zihniyet babalarının bir devamıdır. yani bir zihniyetin meşrutiyeti hakimdir. monarşide babadan gelen taht garantisi varken, çoğunlukçu demokraside ise zihniyetten gelen bir taht garantisi vardır.

hatta ve hatta, monarşiye kıyasla, çoğunlukçu demokrasideki zihniyet babası daha garantidir. osmanlı monarşisini ele alırsak, babadan olan çocuk tek olmadığı için, başa gelen kişi bir deli olabilir. çoğunlukçu demokraside ise çocuk için bir zar atılmaz. düzeni devam ettirecek çocuk artık yetişmiş, alternatifsiz bir şekilde tahta aday olmuştur. rakibi olmaz, olamaz çünkü mutlak şekilde seçilmiştir.

böyle bakınca, zorbalık olarak görülen, aptalca olarak görülen monarşide, yine 50-60 yılda bir düzgün insan çıkarken, çoğunlukçu demokraside de yine aynı şekilde, 50-60 yılda bir düzgün insan çıkar. ve bu düzgün insanların, 2. mehmet'teki gibi ömürleri yetmez ya da yettirilmez.

genellikle monarşi ve çoğunlukçu demokrasi karşılaştırılması yapıldığında, monarşi mağlup gelir ve şeytan ilan edilir. doğal olarak, babadan oğula bir düzen mantıklı değildir. bunun aslında en büyük sebebi, dünyada olabilen net iki tane yönetim biçiminin öne sürülmesi ve hayatta kalan iki sistemin, birbiriyle çatışma içinde olan bu iki sistem olduğu ve kötünün biraz daha iyisinin seçilmesidir.




kuruluş amacının çoğulcu demokrasi olduğunu iddia eden ve farkında bile olunmadan çoğunlukçu demokrasi olarak yönetilen hatta bunun bir gelenek haline geldiği ülkelerde, her nedense kuvvetler ayrılığı diye bir şey de olmaz.

bu arada çoğulcu demokrasi demişken, ülkenin bir çoğunlukçu demokrasi ülkesi değil, çoğulcu demokrasi olduğu kanısında birleşen ve ülkede ötekileştirilen, baskılara maruz bırakılan, yönetime sıcak bakmayan kesimin hakkını savunma iddiasıyla, türkiye cumhuriyeti'nin 60 darbesi yapılmıştır.

kuvvetler ayrılığının olması için, mutlaka bir seçen değil, birbirinden bağımsız ama sonunda birbirine fayda sağlayan farklı kollar olması gerekir.

elimizdekiler neler?

- çoğunlukçu demokrasi son yüzü aşkın yılın monarşisi haline gelmiş denilebilir.

- kuvvetler ayrılığının olduğunun iddia edildiği yerde, ülkenin yönetimine bakılır ve çoğunlukçu demokrasi ise, doğal olarak hukuk denilen düzen saf dışı bırakılmıştır. hukukun saf dışı bırakıldığı yerde kuvvetler ayrılığının dişlileri doğal olarak düzgün çalışmıyor demektir.

- zihniyet metaforu üzerinden, monarşideki kurucu babanın oğlu olmaya benzeyen şekilde, kitleler ya da gücü elinde tutan bazı bireyler tarafından seçilmiş, öne sürülmüş ve çoğunluğun bir zihniyetin devamı olarak gördüğü için seçtiği, belirlediği yeni monarşi şehzadesi, demokrasinin aslında yeni bir monarşi olduğunun göstergesi.

yani demokrasi diye yutturulan şey, ifade özgürlüğünün olduğu iddia edilen, ancak belirli mekanizmalarla ifadenin kaliteli biçimde sansürlendiği, bu şekilde de devamındaki süreçlerde otosansüre sebebiyet verdiği ve teoride ifade özgürlüğünün olduğu, pratikte ise god knows there is no f'ing way, hiç ifade özgürlüğü ile toplumun ilgisinin bile olmadığı durumlardaki gibidir. yani yazıda demokrasi vardır, gerçekte, esasında ise demokrasiden bambaşka bir düzen vardır.

edit: ufak ekleme
devamını gör...
hükümdara dayalı yönetim şeklidir. genelde babadan oğula geçer ve demokrasi/ seçme hakkı yoktur.

kral, imparator, şah, padişah, prens, emir, kağan, hakan, han gibi isimler alır.
monarchie  fransızca kökenlidir.

monarşi
mono
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"monarşi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim