göz kapakları düz bir yarık şeklinde olan ırk.
devamını gör...
ortaçağ'ın insan üstü ordu gücünü barındıran uygarlık.
devamını gör...
az zamanda çok iş yapmak denilince akla gelmesi gereken millet. binlerce yıllık insanlık tarihinde sadece bir kere ortaya çıkıp, o günkü bilinen dünyanın çoğunun altından girip, üstünden çıkmışlardır. ama bu ateş kısa sürmüş yeniden sessiz, sakin yaşamaya devam etmişlerdir.
devamını gör...
yüz ölçümü olarak tarihteki en büyük imparatorluğa sahip ırktır.
devamını gör...
ortaçag döneminin amerikası gibi bir şey.
devamını gör...
13. yüzyılın başında bir imparatorluk kurmuşlar, daha 13. yüzyıl bitmeden dörde bölünmüşlerdir. vergi sistemleri ve at ile bağlantılı olduğundan posta teşkilatları iyidir. bir de 13. yüzyıl savaş standartlarında iyi savaşçıdırlar. metalürji, silah, zırh ve savaş tekniği geliştikçe moğollar da azalarak bitmiştir çünkü inovatif yönden sıfıra yakındırlar. 13. yüzyılda bizim atalarımızı katlede katlede anadolu'ya kovalayan ve 2. büyük türk göçüne sebebiyet veren de kendileridir.

şu an türkiye'nin 2 katı bir toprak üstünde(1.564.000 km²), 3.5 milyon insan ile varlıklarını sürdürmektedirler. geri kalan nüfusunu ya çin ya da rusya yurtmuştur. toprakları yeraltı ve yerüstü zenginlikleri bakımından sıfırdır, her yönüyle bir çöldür. dümdüzdür, genelde dağlık olan türkiye'den moğolistan'a gidince sonsuzluğa uzanan bir çim deryası gibi görünür. türkiye ile moğolistan karşılaştırıldığında türkiye'nin ihracat miktarı 33.5 kat, gsyh 63 kat daha fazladır. nüfusunun %40'ı hala 13.yüzyıl şartlarında at kılı, keçe çadırlarda, bozkırın ortasında göçebe olarak yaşar. ekonomik durumları ya da para ile ilişkilerini ne zaman gördüğümü hatırlamadığım bir haber ile vücut bulmuştu; çin, moğolistan ordusuna "3 milyon dolar" hibe ediyordu ve moğollar sevinçten çıldırıyor, şenlikler yapıyorlardı. yarısından fazlası budist'tir, %40 kadarı da dinsizdir*.

gazı tükenmiş moğolların ve imparatorluklarının son kalıntısı(kırım hanlığı) 1783'e kadar osmanlı himayesi altında varlığını sürdürebildi. 20. yüzyılın ilk çeyreğinde çin'de qing hanedanı çökünce o karışıklıkta bogd han diye son kez bir han çıkardılar ama bu daha çok moğol budistlerin dini lideri idi, ondan sonra gelen bogdo lama*'nın han olmasına izin verilmedi zira sosyalizm geldi.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"moğol" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim