yapılan araştırmalar, regl dönemindeki kadınların beyinlerinde durumun pek de düşünüldüğü gibi olmadığını ortaya koyuyor.
pek çok kadın, menstrüasyon dönemindeki hormonal dalgalanmanın hafızalarını, rasyonal düşünme becerilerini ve çoklu görev yetilerini etkilediğine inanır. ancak yapılan araştırmalar, regl dönemindeki kadınların beyinlerinde durumun pek de düşünüldüğü gibi olmadığını ortaya koyuyor.

the frontiers in behavioral neuroscience'da yayımlanan bir çalışmada, iki menstrüel döngü boyunca 68 kadın izlendi ve bir bilişsel bir teste tabi tutularak "mensrüel dönem beyni" kavramı biraz daha derinlemesine sorgulandı. döngünün çeşitli aşamalarında, kadınlardan hafıza, yargılar ve çoklu görevle ilgili testleri tamamlamaları istendi. analiz edilen sonuçlar, her iki döngü boyunca, adet döngüsünün bir sonucu olan hormon düzeylerindeki (östrojen, progesteron ve testosteron) değişikliklerin, hiçbir bilişsel testteki performansta bir etkisinin olmadığı görüldü.
ancak konu burada kapanmıyor. hormonlar ve beyin arasındaki bağlantı, biraz karmaşık bir durumdur. ancak bu karmaşaya girmeden önce, hormonlar ve beyin durumu arasındaki bağlantıların ilk olarak nasıl tanımlandığına bir göz atalım.

1995 yılında, isveç'teki umea university'den araştırmacılar, beynin düşünme, hafıza ve dikkatle ilgili bölgeleri de dahil olmak üzere çeşitli bölgelerinde bulunan östrojen reseptörleri tarafından aktifleştirilen proteinler keşfettiler. menstrüel döngü boyunca östrojenin belirgin bir dalgalanma gösterdiği göz önüne alındığında, bilim insanlarının artık cinsellik hormonları ile beyin arasında bir bağlantı olduğuna inanmak için bir sebepleri vardı. bu durumun, bazı kadınların regl döneminde neden "beyin durması" durumundan şikayet ettiklerinin bir açıklaması olabileceği düşünüldü.

daha sonra yapılan bazı çalışmalarda ise, östrojen ve progesteronun mekansal beceriyi ve sözel akıcılığı etkilediği bulgusuna ulaşıldı.
ancak ne yazık ki alandaki çalışmalar, genellikle tutarsız ya da bir sonuca bağlanmış değil. örneğin, bazı araştırmalar, yüksek seviyelerdeki östrojenin, zayıf bilişsel performansa neden olabileceğini göstererek östrojenin kısa süreli hafıza ve dikkat gibi bilişi çeşitli şekillerde etkileyebileceğini ortaya koyarken, bazı araştırmalar ise, yüksek östrojen seviyeleriyle bilişsel fonksiyonlardaki gelişimin bağlantılı olduğunu ortaya koydu. sonuçların neden tutarsız olduğu ise tam olarak bilinmiyor. ancak, östrojenin beyinde etkileşime girdiği çok geniş kapsamlı kimyasal sistemler göz önüne alındığında, menstrüel döngü ve biliş arasındaki ilişkinin karmaşık olması şaşırtıcı değildir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"menstrüasyon ve beyin arasındaki karmaşık ilişki" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim