1.
bir bilim abidesi.
devamını gör...
ordinaryüs profesör tarihçi, dışişleri bakanlığı da yapmış siyasetçi.
devamını gör...
türk dili ve edebiyatı bölümünün teorik kurucularındandır.

alanla akakalı ilk bilimsel çalışmalar kendisine aittir. bugün kanon kitaplar olarak okutulmaya devam eder.

ordinaryüs unvanını alan sayılı bilim adamlarından.
devamını gör...
annales ekolünü türkiye'ye taşıyan tarihçidir. aynı zamanda halil inalcık'ın hocasıdır.
devamını gör...
avrupa'da bulunduğu dönemde osmanlı istihbarat teşkilatı'na ** çalışmış edebiyat profesörüdür. rus'ya karşıtı propaganda yazıları yayımlamıştır.
kaynak m5 dergisi. hangi sayı olduğunu hatırlamıyorum ama istihbaratı ele aldığı bir sayısıydı.
devamını gör...
her vasıfsız siyasetçinin dahi adına üniversite kurulan türkiye cumhuriyeti'nde kendisi adına bir üniversitenin olmaması bu ülkenin bilim adına en büyük ayıplarından ve belki de en büyük ayıbıdır.
devamını gör...
aynı zamanda sadrazam köprülü mehmet paşa'nın soyundan gelmiştir. kendi gelişimini edebiyat ve tarih alanında ilerletmek düşüncesine kendisini kaptırdığı için olsa gerek hukuk eğitimine yarısında son vermiştir. 1909 yılında fecr-i ati topluluğuna katılmasıyla birlikte türk edebiyatında az buçuk bir üne sahip olup büyük işler imza atmaya başladı. fecr-i ati dönemlerinde milli edebiyat ve yeni lisan hareketlerine karşıydı. istanbul'un çeşitli okullarında türkçe ve edebiyat dersleri verdi. liselerin edebiyat programlarını düzenledi. ziya gökalp ile yolları kesişince ise milli edebiyat akımını benimsedi. yüce türk tarihinin en eski zamanlarına kadar inerek incelemeler yaptı derken zaman biraz daha ilerledi türkiyat mecmuası'nı çıkarmaya başladı ünü giderek tüm dünyaya yayılmaya başlamıştı. pek çok uluslararası toplantıya türkiye temsilcisi olarak katıldı. 1933 yılında ise ordinaryüs profesör oldu. istanbul üniversitesinde birçok kez dekanlık yaptı. 1934 yılında siyasete atılmasıyla birlikte kars milletvekili oldu. siyasal hayatına yön vermeye devam ediyordu. 1946 yılında celal bayar, adnan menderes, refik koraltan ile birlikte demokrat partiyi kurdu. 1950 yılında demokrat parti'nin iktidara gelmesiyle birlikte dışişleri bakanı oldu. dışişleri bakanı olduğu süre boyunca çok fazla işe imza attı. türkiye'nin nato'ya girişinde etkin rol oynadı.
mehmet fuat köprülü, 28 haziran 1966 tarihinde istanbul'da hayata gözlerini yumdu. çemberlitaş'taki köprülü türbesi'nde babasının yanına gömüldü. ve ardında binlerce kitap ve makale bıraktı. ruhu şad olsun..
devamını gör...
üniversitelerde türk dili ve edebiyatı bölümünün kurucuları arasındadır. fuat köprülünün soyu, osmanlının ünlü sadrazam sülalesi olan köprülü ailesi/köprülüoğulları ailesinden gelir. köprülü mehmet fuat, gençliğinden itibaren kendisini edebiyat ve tarihe adamıştır. edebiyat kariyerinde ise önceleri 1909 yılında fecr-i ati, ziya gökalp ile tanıştıktan sonra ise milli edebiyat hareketine katılmıştır. fecr-i ati döneminde ise dilde sadeleşmeye karşıydı. milli edebiyat döneminde, türk milliyetçiliğinin ve dilde sadeleşmenin ateşli bir temsilcisi olmuştur. köprülü fuat, ziya gökalp ile tanıştıktan ve düşünceleri iyice olgunlaştıktan sonra bu döneminde türk tarihinin islam öncesi en eski dönemine kadar inip esik kurganı ve orhun abideleri gibi ünlü türk yazıtlarını ortaya çıkarmıştır. cumhuriyet döneminde ise mustafa kemal atatürkün 1931'de kurduğu türk tarih kurumunun genel başkanlığını yapmıştır. 1933 yılında ise ordinaryüs profesör olmuştur. 1934'te chp'den kars milletvekili olmuştur. 1946'da dört arkadaşıyla birlikte demokrat partiyi kurmuştur. hüseyin nihal atsız gibi ünlü edebiyatçıların öğretmenidir. 1950 yılında demokrat partinin iktidar olmasıyla birlikte köprülü fuat, dışişleri bakanı oldu. köprülü fuat, dışişleri bakanlığı döneminde bir sürü önemli ile imza attı. bunlardan birisi de komünizm ve sovyet tehlikesine karşı türkiye'nin natoya girmesini sağlamaktır.
köprülü mehmet fuat, türk edebiyatının bilimsel olarak dönemlere ayıran ve bunları tarafsız olarak inceleeyen ilk ve saygıdeğer bilim adamıdır. kendisi, cumhuriyet döneminde ziyaeddin fahri fındıkoğlu, sadri maksudi arsal, hulusi behçet, zeki velidi togan gibileriyle birlikte akademide o dönemin en üst rütbesi olan ordinaryüs unvanını alan ilk prof.lardan birisidir. köprülü fuat; büyük bir dava, düşünce ve bilim adamıydı. tengri rahmet eylesin, tini şad mekanı uçmağ olsun, ışıklar içinde uyusun...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"mehmet fuat köprülü" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim