bilinenin aksine osmanlı'nın en güçlü kadını hürrem sultan değil , kösem sultandır. devleti 14 sene "saltanat naibeliği" sıfatıyla yönetmiş , saltanat hırsı uğruna kendi oğlunu bile idam ettirmiştir. (bkz: deli ibrahim) 1.ahmed'in nikahlı eşidir. 15 yaşında saraya köle olarak getirilmiştir. ekber ve erşad sistemiyle beraber oğullarının ikisi padişah olmuştur. 1.ahmed'in kösem'in resmini gördüğü ve aşık olduğu bilinir. safiye sultan 1.ahmed tahta çıkınca torununa kösemi hediye etmiştir.


--- alıntı ---

dünyanın hiçbir yerinde köle olarak girdiğin sarayda dünyayı yöneten bir sultan olamazsın!

--- alıntı ---
devamını gör...
rum asıllı olduğu sanılan mahpeyker kösem sultan, ı. ahmed'in nikahlı eşi, ıv. murad'ın ve ı. ibrahim'in annesidir. ı. ahmed'in tahtta olduğu dönemde benli haseki (handan sultan) ile muhteşem yüzyıl: kösem'de gösterildiğinin aksi iyi bir ilişkisi olmuştur. ayrıca ııı. murad'ın eşi safiye sultan, ı. ahmed'in tahta çıkmasıyla eski saray'a sürüldüğünden kendisiyle gelin-büyük kaynana çatışması yaşamamıştır. ı. ahmed'in ölümüyle ekber ve erşed sistemi gereği ııı. murad'ın diğer gözdesi sürmeli haseki'nin oğlu mustafa tahta geçmiştir. erşed olmadığı gerekçesiyle tahttan indirilen mustafa'nın ardından ıı. osman (genç) cülus etmiştir. bu sırada eski saray'da sürgün hayatı yaşayan mahpeyker kösem sultan, ıı. osman yeniçeriler tarafından tahttan indirilince ıv. murad'ın cülus eylemesiyle devlet-i âli osman'ın 14 yıl saltanat naibeliğini yapmıştır. bağdat fatihi'nin hastalıktan ölmesiyle tahta ı. ibrahim'i çıkaran kösem, oğlunun kadın düşkünlüğüyle devleti yönetememesinden ötürü onu tahttan indirip torunu ıv. mehmed'i tahta çıkarmıştır. mehmed'in büyük validesi olarak saltanat naibeliği yapmayı arzulayan kösem, çocuk padişahın anası hatice turhan sultan ile girdiği çatışma sonucunda boğdurularak öldürülmüştür.
devamını gör...
osmanlı tarihinde iki oğlunu tahta çıkarıp daha sonra da torununun saltanatını gören oldukça güçlü tek valide sultandır. büyük oğlu 4. murad hasta yatağındayken tahtın ve hanedanın tek varisi kardeşi ibrahim'i boğdurup yönetimin kırım hanlarına geçmesini istediyse de kösem sultan buna izin vermemiş osmanlı hanedanının sona ermesi tehlikesinin önüne geçmiştir. akli dengesi yerinde olmayan oğlu ibrahim tahta çıktıktan sonra yeni şehzadelerin dünyaya gelmesi için üfürükçüleri, hocaları saraya davet etmiş birçok yeni cariyeyi oğluna takdim etmiştir. yeni doğan şehzadelerden sonra sultan ibrahim'in lüks ve şatafata düşkünlüğü daha fazla göze batmaya başlamıştır. büyük bir isyan tetiklenip isyan sonucunda sultan ibrahim'in 7 yaşındaki oğlu 4.mehmet tahta çıkmış ve sultan ibrahim idam edilmiştir. 4.mehmet tahta çıkınca saraydaki gücü azalan kösem sultan yeni valide sultan tarafından öldürülmüştür. osmanlı tarihinde katledilen tek valide sultandır.
devamını gör...
kendisine karşı yapılan saltanat için oğlunu idam ettirdi suçlamalarına inanmadığım, i. ahmed'in hanımı.
devamını gör...
osmanlı devleti'nin 600 yıllık hükmünde gelmiş geçmiş en akıllı ve kurnaz valide sultandır. gelini hatice turhan sultan da kösem sultan'ın başka bir versiyonudur bana göre. ikisi hakkında da hem olumlu hem de olumsuz görüşler mevcuttur fakat devletin ömrünü uzattıkları söylenmektedir.
devamını gör...
kendi saçları ile boğulduğu söylenen iki oğlunun ve torununun saltanatını görmüş osmanlı sultanı.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kösem sultan" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim