trakya, iç anadolu ve karadeniz bölgesinde bulunan türkiye'nin en büyük kara memelilerindendir. çatal şeklindeki boynuzuyla hititler'in sembolü olmuştur.
ülkemiz sınırları içindeki en ilginç ve şaaşalı canlılardan biri. boynuzlarıyla, böğürme sesi ile insan üzerinde etki bırakıyor. postları kışın koyu kahve, yazın da açık kahve tonu olarak değişir. erkek geyiğin boynuzu kışın oluşan testesteron düzeyi azalınca küçülebiliyor. havalar ısınınca da testesteron düzeyi artınca boynuzlar gelişebilir. koruma altında olduğu ve avlanmadığı müddetçe ömrü 20 seneyi bulur. rakım olarak yüksek bölge, çam ormanı gibi arazilerde yaşam sürer. böyle olunca da avcı tehlikesinin farkına varabilir. erkek kızıl geyiklerin boynuzları mart ayında düşer ve yerine yenisi uzar. bu yeni ve sağlam boynuzlarla hemcinsi olan geyikle kavgaya bilenir. kızıl geyikler sürü halinde ve gayrınizami şekilde hareket ederler. aralarında da dişi geyik için kavgalar yaşanır. dişinin gebeliği 250 gün kadar sürer. otlamaya da sabah erken ve akşam geç vakitler çıkarlar. böğürmesi çok gürültülüdür, kızıl geyik, eylül ayı sonu ekim ayı başı çiftleşme dönemini yaşar, erkek geyik çiftleşme dönemi böğürerek dişi arayışına çıkar. boş zamanları da geviş getirir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kızıl geyik" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim