bir trabzonlu olarak trabzon diyemiyorum, samsunda 10 yıl kadar ikamet ettim onu da pek diyemiyorum ancak ordu gördüğüm kadarıyla medeni özellikle fatsanın biraz daha ayrı bir yeri olduğu söylenir belki de terzi fikri etkisidir.
kesinlikle artvindir.
burada medeniyetten kastım, insanların birbirinin haline, tavrına, kılık, kıyafetine karışmaması, umursamamasıdır. diğer tüm şehirlerde aval aval bakarlar da burada kimse takmaz.
eğitim düzeyi olarak artvin, ama insan olarak ordu, yaşam olarak samsun, huzur,sakinlik denirse sinop.
para ve maganda diyeceksiniz trabzon, rize liderligi kimseye bırakmazlar.
eğer batı karadeniz sayılıyorsa zonguldak , yok sayılmıyorsa sinoptur . bu konu da tartışmaya kapalıdır . oturduğunuz yerden değil , o medeni dediğiniz yerlerde gidin 3 ay yaşamaya çalışın bakim nasıl koşarak döneceksiniz .
bir egeli olarak çok az karadeniz şehrini gezebildim. şuana kadar gördüklerim ile bir değerlendirme yapacak olur isem "sinop" derim.
gerçekten çok güzel, medeni ve avrupai bir şehirdi...
bir çok kişi katılmayacak muhtemelen ama, tekirdağlı ve bursa’da yasayan biri olarak kendimi o sahil şeridinde en rahat hissetttiğim ve en kolay sekilde iletişim kurabildiğim şehir rize’dir.
defalarca kez bulundum o bölgede (o bölgeye göre) en anadolu hissettiren en yardımsever en saygılı şehir ve insanları rizedir gözümde.
hala da orada tanısıp ara sıra haberleştiğim insanlar mevcuttur.