çok basit. misliyle kısas yapacaksın. kadına bir vuran erkeğe sen 10 vuracaksın. kadını öldüren erkeği üç gün içinde idam edeceksin. kadına cinsel istismarda bulunan erkeği kimyasal hadım edip ömür boyu güneş dahi görmeyen hücre hapsine atacaksın. yani özetle öyle cezalar vereceksin ki kadına bırak şiddet göstermeyi sesini yükseltirken dahi elli defa düşünecek.
devamını gör...
yapan erkeği dübüründen sallandıracaksın. bizim millet erkekliği gitmesin diye durulur.
devamını gör...
evlenmek için 4 yıllık üniversite şartı getireceksin ( ehliyet için de geçerli bu)
evlilik öncesi psikiyatriden rapor isteyeceksin.
herhangi bir şeye şiddet göstereni 2 yıl tüm sosyal haklardan mahrum edip kamu hizmeti adı altında tuvalet temizleteceksin veya çöp ayıklatacaksın.
devamını gör...
kadına şiddetin yalnızca fiziksel anlamda olmadığını kabullenerek düzeltilebilecek sorunsaldır. kadına şiddete hayır demekle olmuyor yalnızca. kadının üzerinde çaktırmadan eril baskı kurmaya çalışmak, en basiti ne giyeceği konusunda yorum yapmak, bir şeyleri “kadın başına” başaramayacak kadar güçsüz olduğu fikrini empoze etmeye çalışmak da kadına şiddettir.
devamını gör...
cezalar caydırıcı olsaydı kimse suç işlemezdi yanlış bir bakış açısı. ceza vererek, verilen cezaları arttırarak suçu azaltmak elbette mümkün ama sıfırlamak değil.

bu ülkede kadına verilen değeri hükmet belirliyor. toplumsal olarak çok büyük tepki çeken olaylara sembolik olarak bıçak kemiğe dayandı açıklaması yapılarak geçiştiriliyor.

anayasa mahkemesi kararı ile çocuklarla yönelik cinsel istismar davalarında yaş sınırını aşağı çekerek, 12 yaş gibi yaşlarda çocuklara uygulanan cinsel fiilleri suç olmaktan çıkararak anadolu'daki imam nikahlı kocaları hapisten çıkarmak için formül bulunuyor. özetle bu ülkede zihniyet tepeden aşağı şekilleniyor. taciz tecavüz vakalarına 1 kereden bir şey olmaz gibi yaklaşımları olan düşünce yapıları ile kadınların sosyo ekonomik durumu düzelmez.

zaten işsizlik oranı bu derece yüksekken, kadınların iş gücüne katılması hükümetçe desteklenen bir durum değil. onun yerine kadını ekonomik açıdan kocanın eline mahkum etmek kurulu düzenin devamını sağlıyor. okula gidemeyen kadın evde oturup çocuk yapıp sağ ideolojiye seçmen üretiyor. kocası da kadını dövmüş mü öldürmüş mü kimin umurunda. 5 çocuk yapsın da gerisi mühim değil.
devamını gör...
dün yayınlanan haberde, kendisini sıcak suyla haşlayan adamın "ben işimi yarım bırakmam 3 yıl yatar çıkarım" diyerek eşini ölümle tehtit etmesi ve ardından serbest bırakılması sebebiyle zor (bu tek örnek değil maalesef artık liste çok uzadı) . bence tüm kadınlar ülkeden göç etse, daha sağlıklı sonuç alınır kadına şiddete!!!
devamını gör...
kadın döven, işkence yapan ve bununla da " alfa erkek " olan dizi karakterlerini içeren dizileri kaldırmakla başlayabiliriz.
devamını gör...
yargı reformu yapılmalı. tutuklu yargılama nedenleri belli. gerçekten tutuklu yargılanması gerekenleri zaten tutuklu yargılayalım buna kimsenin itirazı zaten olamaz ama günümüzde tutuklu yargılama, uzun tutukluluk süreleri ile esas cezanın yerine gelen bir uygulama halini almıştır.

eğer kefalet sistemi yaygın olarak uygulanırsa ve basit suçlarda ev hapsi sistemine geçilirse, toplumu tehdit eden şiddete bulaşmış gerçek suçluları koyacak hapishane sıkıntısı da çekmeyiz.

yargı reformu yapılmalı dedim. yapılacak mı elbette hayır. çünkü kuralları olan ve bu kuralların uygulandığı bir ülkeyi kafanıza göre yönetemezsiniz.

avrupa insan hakları mahkemesi tarafından verilen kararları hiçe sayıyoruz ya, mart ayında bizi avrupa konseyinden çıkarmak için süreç başlarsa şaşırmam.
devamını gör...
öyle şunu yapalım, kanun değiştirelimlerle falan bitmez bu. istanbul sözleşmesi de yetmez. hapı atan cuvarayı çeken kanun dinliyor mu..?
her şey eğitimle başlar. bilinçlenip eğiteceğiz. çocuklarımızı eğiteceğiz. biz bu hale bir anda gelmedik. bir anda norveçe dönemeyiz hiç bir konuda. eğitilip eğiteceğiz. tek yolu bence budur.
devamını gör...
kadına yapılanların iki misli şiddet uygulayana yapılarak ve ağır bir şekilde
devamını gör...
ailelerin bilgilendirilmesi lazım. kadına siddet uygulayan şahısların zihniyeti belli.
burda iş anne-babaya düşüyor.

maalesef türkiye'de kimse doğru çocuk eğitimi nedir bilmiyor. herkes doğru yanlış demeden kendi bildiğini uyguluyor, nasıl gördüyse o şekilde yetiştiriyor (ama sorsan çocuğunu en doğru yetiştiren de o)

burda iş devlete düşüyor. insanların, özellikle anne baba olacaklarin bilgilendirilmesi gerekiyor, seminerler yapılmalı ama malum parti'nin pek umrunda değil gibi görünüyor.
o günler nerdeee...
devamını gör...
ilk olarak yaşayan neslin kafasındaki eril hakimiyeti zihniyeti silinmeli, ardından kadını aşağılayan her türlü söylem cezalara tabi tutulmalı ve bu iyileşme süreci doğru eğitimle desteklenmeli son olarak evlenmek için sağlık raporları dışında spesifik testlerden başarılı sonuçlar alınmalı.
devamını gör...
günümüzde önlenmesi mümkün olmayandır.

ama en aza indirebiliriz.

bugün ablam aradı dün samsun'da şiddet gören kadının videosunu izlemiş çok etkilenmiş. benimle biraz konuşmak istedi. bu arada kendisi bir eğitimci. bana bunun ne kadar yanlış olduğundan bahsetti, vicdandan bahsetti, savunmasız olmanın ne demek olduğundan bahsetti, problemleri nasıl çözebileceğimden bahsetti. kendisine çok sinirlendim. ama sakin bir ses tonuyla "beni kimlerle aynı kefeye koyduğunun farkında mısın bana niye anlatıyorsun bunları?" diye sordum. yapmayacak olmanı konuşalım bu bile çok iyi hissettiriyor dedi.* biraz daha konuştuk, kapattık. çok hassas olduğu için telefonda sesimi çıkaramadım. bı yarım saat içinde sakinlesince. ablamla gurur duydum lan. bir şey yapmak istiyor elinden bir şey gelsin istiyor ve yansimasida bu. en yakındakileri bilinçlendiriliyor. vicdan ekliyor. sözlük kadınlarınada bunu tavsiye ediyorum. cogunuza, kardeşinize, eşinize, dostunuza vicdan ekleyin. yapacak olsada yapmayacak olsada bunu konuşun. emin olun burada edebiyat parçalamak hiç bir şeyi değiştirmez. biz yazıyoruz biz okuyoruz zaten. burada en hanzomuz bile sanmıyorum savunmasız birine şiddet göstersin.

erkeklerin görevi daha sıkıntılı. benim ailemle aram iyi benim için söyleceklerim kolay. ama kötüde olsa yine şu yazacaklarımı yapardım. eniştem güvenlik işinde çalışıyor. tam bir hanımcı. ablamı mutlu etmek için her şeyi yapar öyle bir tip. bende öz abim gibi severim. diyelim bu adam çok değişti ablamı dövdü yada haksız yere mutsuz etti. ben şahsen ablami, annemi, kardeşimi vs. polise teslim etmem. zaten bir şey yapamacaklar. eniştem benden 15cm uzun 35 kilo daha ağır. benide tek eliyle yerden yere vurur. farketmez. ben saldırırım. hiç bir saniyede düşünmem. ablam annem orada mutsuz uyuyacak bende evde oturucagim öyle mi? yaptıklarını misliyle ona yapmadan uyumam. onlar evli evin içine karisilmaz gibi iğrenç anadolu laflarını dinleyeceğim öyle mi? her gün dayak yesem. gene durmam. ablamı üzünce zarar göreceğini anlayana kadarda durmam. ablam affetsin önemli değil. insan hata yapar değişir affedilir
ama ilk önce cezasını çeksin bende affederim. erkeksen ailenin yanında durman lazım. hepimizin yapması lazım. benim şahsi görüşüm ben yapmam gider polise söylerim diyenede saygı duyuyorum.

bu söylediklerim çok ilkel değil mi? yapacak daha iyi bir fikri olan varsa buyursun dinliyorum. ben devleti suçlamıyorum. evet her şey eksik. kanunlar çarpık. güvenlik güçleri umursamaz vs. ama ana sebep bu değil. açın bakın. ingiltere'de fransa'da en baba hukuk sisteminin işlediği yerlere. kadına şiddet, kadın cinayeti, çocuk istismarı. ne ararsan var. daha onlar çözemedi. bizim halimizi sen düşün. hadi türkiye'de bu sisteme bırak kız çocuğunu, kız kardeşini. 70 yaşıma gelsem kızımı, torunumu kimseye dövdürmem bu ülkede.

birde kimsesi olmayan kadınlar var. gerçekten içim daralıyor düşündükçe.

insanın mayası çok bozuk. asıl sebepte tam olarak bu. her yerde bu insanlar karşımıza çıkacak. dünyanın mayası bozuk. bu yüzyıl böyle.
devamını gör...
erkek çocuklarını sen aslansın kaplansın diye yetiştirmekten vazgeçtiğimiz zaman çözülür.
devamını gör...
toplum olarak üzerine yoğunlaşmamız gereken sorunsaldır. şimdi için caydırıcı cezalar ile geçici olarak önleyemesek de azaltabiliriz. ilerisi için ise en önemlisi eğitimdir. eğitim çocukken ailede başlar. çocuk sahibi olacak insanların önce kendilerinin bu bilince sahip olmaları lazım ki çocuklarına aktarabilsin. erkek çocukları istedikleri her şeyi elde edebilecek ve hatta etmesi gereken paşalar gibi büyütürken; kız çocuklarını her şeye razı gelecek erkeklerden aşağı köleler ve bebek makineleri gibi yetiştirmekte başlıyor her şey. çocuklara kadın/erkek değil insan olmayı öğretmeyi hedeflediğimizde başarabileceğiz bir şeyleri. kökünü kurutamasak bile hiç değilse azaltabilsek diye düşünürken her geçen yıl katlanarak artan kadın şiddeti ve cinayetleri, ne yazık ki bu ülkeye olan inancımı iyice yok ediyor.
devamını gör...
-eğitim.

bu eğitim ailede başlamalı. anneler-babalar evlatlarına merhametli olmayı öğretmeli, erkekliğin bir üstünlük olmadığını belirtmeli, kız çocuklarının erkek kardeşlerine çay doldurması veya su getirmesinin yanlış olduğunu empoze etmeli, "edebinle otur kızım, adam ol oğlum, erkek sözü ver aslanım, ağır başlı ol kızım" gibi sözlerden uzak durulmalı. anaokulundan başlayarak eşitlikçi ve aydın birer birey olmanın önemi anlatılmalı. ahlak kurallarının sadece kadın orijinli olmadığı; şiddetin, yalan-dolanın, kalp kırmanın, fiziksel gücüne güvenerek haksıklık yapmanın çok büyük bir ahlaksızlık olduğu çocuklara öğretilmeli. şiddetin sadece fiziksel şiddet değil, ses yükseltmenin, kadını küçük düşürecek söz ve söylemlerin de şiddet olduğu herkese benimsetilmeli. dindar arkadaşlar kızacak ama islamın kadına bakış açısından kaçınılmalı. "cennet annelerin ayakları altındadır" sözündeki "anne" sözü çıkarılıp yerine "kadınların" sözü konmalı ve gerçek islamın bu olduğu dikte edilmeli. (bu konuyu çok uzatıp kitap haline bile getirebiliriz ama kısaca şöyle demeliyiz: erdem ve ahlak, kadın-erkek-çocuk vs ayrımı yapmadan herkese insan onuruna yakışır bir biçimde davranmaktır. bunun aksi erdemsizlik ve ahlaksızlıktır.)

-cezaların caydırıcılığı.

bu konu çok muallakta bir konu. kadına yönelik şiddetin çok ağır cezalandırıldığı toplumlarda da kadına şiddet hem fiziksel hem de psikolojik olarak devam ediyor. biz cezasızlığın cılkını çıkardığımızdan maalesef kadına şiddet cinayete kadar gidiyor. genel güvenlikte bir anlayış vardır: "güvensiz olabilecek ortamı ortadan kaldırmak, güvenlik güçlerini gerektirecek bir olayı bastırmaktan daha önemlidir." yani bela geliyorum bile diyemeden o belayı defetmek gerekiyor. kadına şiddet gösteren adamın bir profil fotoğrafını zihninizde canlandırın bakalım sayın yazarlar. bir elde tespih, bir elde silah, arkada osmanlı tuğrası ya da bayrak, kirli sakal vs değil mi? ilk önce bu tarife uyan kim varsa rehabilite edilmeli. takım elbise giyen, altı ok önünde elinde şarap kadehiyle fotoğrafı olan ve sinek kaydı tıraşlı adam da kadına şiddet gösterebilir ama önce bu "mafya" tipleri ortadan kaldırırsak sıra onlara daha çabuk gelir. dizilerdeki, filmlerdeli bol "eyvallah reis"li, vurmalı-kırmalı şiddet ürünlerini ahlaksız ve düşük iq'lu olanların izlediği bütün topluma öğretilmeli. bugün halk tv'de izledim. hakkında onlarca suç duyurusu bulunan adamlar elini kolunu sallayarak dışardayken boğaziçi üniversitesi öğrencilerine elektronik kelepçe takılmış. bu nasıl bir adalet anlayışıdır? bu nasıl bir rezalettir? bursa'da sokak ortasında öldürülmeye çalışılan kadının eski kocası hakkında 7 kere suç duyurusunda bulunulmuş. kadına şiddetin önlenmesi için bütün bademlerin gitmesi ve ardından yargılanması lazım

çok değil ya, şu ülkenin yönetimini sadece 10 yıllığına sanatçı, biliminsanı, aydın, merhametli kadınların eline verin. kadın elinin değdiği güzelleşmeyen bir şey var mı? bu güzel kadınlarımız toplum olarak bizi güzelleştirse ya.
devamını gör...
bu delikanlilik, namus, gibi kavramlari geride birakarak mesela.
devamını gör...
"bir çoğunuz anneye el kaldırırsan taş olursun" lafıyla büyümüştür. taş olacağımızdan değil ya, ne kadar sinirlenirlenirsek sinirlenelim, böyle yetiştirildiğimiz için, bırakın el kaldırmayı kötü söz bile söyleyemeyiz onlara. işte bu sözü "fiziksel olarak kendinden güçsüz olana el kaldırırsan taş olursun" sözüyle değiştirebilsek, sadece kadınlar özelinde değil, genel olarak toplum içinde bazı yanlışlar büyük oranda düzelmeye başlayacaktır.
devamını gör...
oğlunuzu yetiştirirken, karşısındaki kızın, kızınız olduğunu kabul ederseniz sorun kalmaz.
devamını gör...
iyi bir insan yetiştirme alanı yaratmalı anne ve babalar her zaman duyduğumuz gibi 'sen erkeksin yaparsın' ve ' sen kızsın yapamazsın' demeyi kesmeliyiz. erkekleri aslan kadınları ise yem olarak görmemeliyiz. ayrıca iyi bir devlet, iyi bir ceza sistemi olmadığı sürece bugün van'da, izmir'de, istanbul'da yarın ise ankara'da, samsun'da her şehirde bir evlat, bir ana, bir kadın ölecek.
devlet olarak 2 ay ceza verip dışarı salınan her vicdansız varlık yarın bir kadın daha katledecek.
evlatlarımızı kadınlara düşman yetiştirmeyelim.
evlatlarımıza sen herşeyi yaparsın gücünü vermeyelim.
evladımıza kadının bir çiçek olduğunu anlatalım.
evladına bugün kendi vicdanını dinlemesini öğret.
bugün ölen kadınlar gelecekde de ölmesin.
her yeni nesilde caniler olmasın.
kendi devletini, adaletini kendin sağla.
bu adalet öldürmek, can yakmak değil.
umut dolu hayatı kendinize oyun yapmayın.
allah'ın vermiş olduğu bu canı allah'dan başka kimse alamaz.
! ben kendi canıma asla kıyamam, canım tatlıdır benim. bir yerde öldürülmüşümdür. ölmek istemiyoruz. kadın olarak doğduk. kadın olarak yaşamak bizim hakkımız. yeter!
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kadına şiddet nasıl önlenebilir sorunsalı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim