dostoyevski’nin karamazov kardeşler adlı kitabındaki söz konusu kardeşlerden bir tanesi, ortanca olanı. ne abisi gibi uçarı hareketleri, ne de kardeşi alyoşa gibi “iyiliği” ön plandadır. muhtemel ki, kültürlü oluşuyla ya da inançsız aydın duruşuyla kitap boyunca öne çıkarılmıştır.

ayrıca, kitap boyunca gerek düşünceleri, gerek davranışlarıyla da beni en çok etkileyeni. daha kitabın girişinde dahi sürekli alyoşa’dan söz edilse, hep göz önüne çıkarılmaya çalışan o saf, temiz kardeş olsa da, kitabın en iyi kahramanı ivan fyodoroviç karamazov’dur gözümde.

hassasiyeti, birikimi ve sorgulayıcı yapısı dikkat çekici. kitap boyunca da sürekli bir sorgulama ve tartışma durumundadır. sakin yapısına rağmen içerisinde fırtınalar kopan, onurlu bir karakteri vardır. en önemli yanı ise; dostoyevski, belki de asıl önem verdiği hassas konuların pek çoğunu kitapta ivan üzerinden işlemiştir.

din hakkındaki ustaca sorularını, şaşırtıcı varlık problemlerini, din adamlarına eleştirilerini çoğunlukla bu karakter üzerinden taşımıştır. bu arada, babasının da kilisedeyken din adamlarına söylediği eleştirel sözlerin de hakkını teslim etmek gerekir. ancak babası yalnızca kısa bir paragrafken kendisinin bu konudaki görüşleri sayfalar hatta kitaplar tutabilecek boyuttadır.

kitap boyunca en çok sorgulamayı onun üzerinden yapmama neden olmuş, en çok onun alıntılarını kaydetmemi sağlamış, ayrıca dostoyevski’nin ne kadar kurnaz ve hatta sinsi olabileceğini, ne denli büyük bir yazar olduğunu da bir kere daha görmemi sağlamıştır.
devamını gör...
hiç sevmediği ve sebepsiz bir tiksinti duyduğu uşak smerdyakov, zat-ı şahanelerinin double'ı, öteki'si, gölge benliği'dir.

jung'un, kişinin kendi gölgesini gördüğü kişilerden içgüdüsel olarak tiksindiğinden dem vurmasını hatırlamakta fayda var.

"vicdanından arınmış bir ivan nasıl olurdu?" gibisinden provokatif bir soru soracak olursak, cevabını smerdyakov'da ve eylemlerinde buluruz. öyle ki bu sefil uşak, ivan'ın dahi bu konuda hakkını yemeyeceği ölçütte zekidir. ivan'daki ahlakın, vicdanın kendisinde olmaması; ona müthiş bir kurnazlık ve ön görülemezlik de katmıştır.

dostoevsky'nin yazdığı en derin, karmaşık karakterdir aynı zamanda ivan. smerdyakov ise, ivan'ın derinliğini burada ıskalamaktadır zira ivan'ı derinleştiren, entelektüel birikimi ve düşünsel nihilizminin yanında içgüdüsel denilebilecek, sezgisel bir ahlak anlayışının hümanizmasının da olmasıdır. hatta ve hatta bana göre tanrı fikriyle uzlaştıramadığı bu hümanizması onu nihilizme sürükler.

büyük engizisyoncu'su, smerdyakov ile olan görüşmeleri, alyoşa ile olan sohbetleri ve şeytan ile olan yüzleşmesi açısından; insan ruhunun en yaygın olmasa da en cevaplanması zor sorularını ve çatışmalarını dostoevsky, ivan üzerinden ele almıştır.
devamını gör...
karamazovlar içinde en sevdiğim.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ivan fyodoroviç karamazov" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim