prusya kralı bir başka değişle büyük friedrich.
kendisi döneminde prusya resmen avrupanın büyük ülkeleri arasında sayılmaya başlandı. mason olduğuna dair iddialar da varıdır. büyük bir askeri dehadır. hükümdarlığı sırasında prusya 7 yıl savaşlarına katılmıştır. ilk başta fransa avusturya ve rusya ya karşı başarılı olamasada sonradan rüzgar tersine döndüğünde büyük başarılar elde etmiştir.
hatta bir dönem başkent brandenburg* ruslar tarafından işgal edilmiştir. sonrasında dönemin rus çarı ölmüş ve yerine friedrich in hayranı olan bir çar geçmiştir. bu çarın emirleriyle rusya işgal ettiği bölgelerden çekilmiş ve barış anlaşması imzalamıştır.
kendisi son "prusya'daki kral" idi bundan sonraki hükümdarlar "prusya kralı" olarak anılmaya başlandı.
bu ne fark eder diye soruyorsanız avusturyanın kuzey almanya bölgesindeki hegemonyasının tamamen bittiğini gösterir zira prusya krallığı aslında brandenburg adlı küçük bir dükalık tarafından kurulmuştur üstte de dediğim gibi bu küçük krallık tarafından kurulan prusya avustuya yı savaşarak yenmiştir.

kendisi tam bir fransa aşığıdır bazı kaynaklar fransızca konuştuğunu dahi söyler.

--- alıntı ---

-wikipedia-

24 ocak 1712'de berlin'de doğdu. prusya tahtının veliahtı friedrich wilhelm (1688-1740) ile ingiltere kralı ı. george'un kızı sophie dorothea'nın büyük oğluydu. babası, dedesi ilk prusya kralı ı. friedrich'in (1657-1713) ölümü üzerine ı. friedrich wilhelm adıyla kral oldu. sert ve sıkı bir disiplinle yetiştirilen friedrich, bu disiplinden kurtulabilmek için 18 yaşındayken arkadaşları teğmen hans hermann von katte ve teğmen peter karl christoph von keith ile bir kaçma girişiminde bulundu; ancak keith'in son anda pişmanlık duyarak yetkililere haber vermesi üzerine bu plan ortaya çıkarıldı. friedrich, arkadaşı katte'ın idamını seyretmek zorunda bırakılarak cezalandırıldı.

1738 yılında mason oldu ve bu şekilde mason olan fransız aydınlanmacıları'yla tanıştı. özellikle voltaire ile sık sık mektuplaştı ve bu şekilde fransa'daki bu devrimci aydınlanma hareketlerini takip etti.

--- alıntı ---
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
dinot: nickim bu arkadaşın wiki sayfasını okurken aklıma geldi*.
devamını gör...
prusyalı devlet adamı, hükümdar.

edebiyata, felsefeye ve müziğe olan ilgisiyle birlikte aynı zamanda şair ve filozoftu da. bu gibi zihinsel aktivitelerle kendisini ziyadesiyle meşgul etmesine rağmen aynı zamanda kusursuz bir generaldi; napoleon bonaparte'ın üzerinden geçtiği ülkesini avusturya gibi bir imparatorluğa karşı muzaffer kılmasını bilmiş, ince ruhlu bir kişiliği olmasına rağmen ordusuna savaş meydanının en ön cephesinde, yalınkılıç liderlik etmiştir. 60.000 civarı avusturyalı'ya saldırmakta tereddüt eden 32.000 kişilik ordusuna hitaben:

"alçak herifler! sonsuza dek yaşayacağınızı mı sanıyorsunuz yoksa?" demesi, cesaretinin en parlak örneklerinden birisidir.

fikir adamlarına değer verirdi, voltaire'i generalleriyle aynı masada oturtur, dini gruplar tarafından aforoz edilen avrupalı düşünürleri sarayında ağırlardı. "aydınlanmış hükümdar" kavramını kullanan ımmanuel kant'ın ilham kaynağı olduğu söylenir; bunun yanı sıra "kral, devlete en iyi hizmet eden kişi olmalıdır" görüşüyle anti-makyavelist bir hayat sürdüğü de söylenebilir.

inatçı bir rasyonalistti; kendisinden devletini düze çıkarmak için müneccim / astrolog isteyen osmanlı sultanı ııı. mustafa'ya, aklıselimini öne çıkartan şu keskin cevabı vermiştir:

"şevketmeaba hürmetlerimi iletiniz. iyi istikbal, yıldızların gösterdiği istikametten önce, müreffeh tebaa, mamur vatan, iyi idare, kuvvetli ordu ve değerli devlet adamlarıyla mümkündür. benim iyi yıldızlarım bunlardır."
devamını gör...
büyük friedrich-old fritz- aynı zamanda yetenekli bir müzisyendi. özellikle flüt konusunda tanrı tarafından bahşedilmiş bir yeteneği olduğu düşünülürdü.
flüt konçertosu
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ii. friedrich" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim