cumhuriyet döneminin en etkin gazetecilerindendir. izmir’in kurtuluşundan sonra mustafa kemal ile tanışıp dostluğunu kazanmıştır. 1923-1950 yılları arasında milletvekili olarak siyasette yer aldı.
devamını gör...
atatürk ile birlikte ta çocukluktan çankaya sofralarına kadar olan anılarını kaleme aldığı çankaya adlı anı kitabının yazarı olan kişi.
devamını gör...
bugün ölüm yıl dönümü olan atatürk'ün yakın çalışma arkadaşı, gerçek atatürkçü ve değerli türk edebiyatçısı.
devamını gör...
atatürk'ün yakın arkadaşı ve çankaya, zeytindağı gibi önemli romanların yazarıdır.
devamını gör...
falih rıfkı atay 1894 yılı istanbul doğumludur. istanbul darülfünun edebiyat şubesinden mezun olduktan sonra 1. dünya savaşında 4. ordu komutanını emir subayı olarak atanmış ve cemal paşanın karargahında suriye-filistin cephesinde (kudüsünde içinde bulunduğu bölge) civarında hizmet etmiştir. bu bölgede yaşadıklarını yazdığı kitabı (bkz: zeytindağı) edebi dili ve o bölgede yaşanmış olan olayların türk entelijansiyası ve ordugahında bıraktığı izleri anlayabilmek açısından çok kıymetlidir.

cemal paşanın geriye dönmesinden sonra devam ettiği bahriye nezareti hususi kalem müdür yardımcılığı görevinden sonra istanbuldaki yandaş basının ingiliz yanlısı tutumlarına aykırı bir tavır takınır ve bu yaklaşımı sebebiyle damat ferit paşa hükûmetinin vatanseverleri yargılamak üzere kurduğu mahkemede türk kurtuluş savaşı’nı destekleyen yazıları nedeniyle idamı istenerek yargılandı. ikinci inönü muharebesi’nin kazanılması üzerine divan-ı harp tutumunu değiştirince idamdan kurtuldu. sonrasında ankara'ya cephe hattına gider ve atatürk'ün yanında yeni kurulan cumhuriyetin bir neferi olarak hayatına ankara'da devam eder. hâkimiyet-i milliye, milliyet, ulus, akşam gazeteleri başyazarlıkları ile tmm'de 2-3-4-5-6-7-8. dönemlerde vekillik yapmıştır.

atatürkün ölümünden çok sonra yazdığı (bkz: çankaya) eseri (1961) türkiye cumhuriyeti kuruluş yıllarını ve ankaranın sıfırdan kurulurken orada bulunan cumhuriyet ateşi ilen yanan insanların ülke çapında tüm çabalarının izlerini bulabilirsiniz.

eserin önemli özelliklerinden birisi yanında uzun yıllar kaldığı mustafa kemal atatürkü ve çankayayı anlatırken olumlu olduğu kadar olumsuz yönlerine de yer verebilmiş olmasıdır. özellikle "nutuk" la ilgili yaptığı eleştiriyi kolay kolay hiç bir türk siyasetçisi yapamaz.

1971 yılında istanbul'da vefat etmiş olan yazar türkçeyi kullanım ve sadeleşme çabalarının içinde yer almış birisi olarak süslemelerden bağımsız, etkin ve yalın bir türkçe ile yazılarını yazmıştır.

kaynak ve daha detaylı bilgi için
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
değerli türkçü caner kara'nın dönekler isimli makalesinde kendisi ile alakalı yazdıklarını buraya not olarak bırakıyorum.


istanbul’da doğmuştur.
ittihat terakki’nin en önde gelen simalarıyla haşır neşir olmuş. talat paşa’nın yanında bükreş’e gitmiş. türkçülükten başka adı olmayan ilk yazılarını, ittihat terakki’nin gazetesi tanin’de yayınlamış.  ı. dünya savaşı’nda suriye cephesi’ne gitmiş. cemal paşa’nın özel kâtipliğini yapmış. devrin iktidarından mutlaka bir kâtiplik, bir memurluk kapmış. cumhuriyet kurulunca da bu yancılık bitmemiş. 1923’te meclise girmiş, 27 yıl çıkmamış. anında kemalist ve batıcı oluvermiş. başbuğ’un sofrasında hep bir lokma bulabilmiş. devrin modasına uyup, eşi saliha hanımı, eski usûl bir kadın olduğu için boşadı. yeni eşini tanıştırdığı anda, saliha hanım’a hürmet besleyen atatürk’ün hakaretine muhatap oldu. hayatı boyunca atatürk’ün sırtından geçindi. karşılığını da dalkavukluk olarak ödedi. 3 mayıs olaylarına sebebiyet veren atsız-sabahattin ali davası, onun baş yazarlığı zamanında, ulus gazetesi’nin kışkırtmasıyla açılmıştır. atsız- sabahattin ali davası görülecekken, 3 mayıs olayları olunca, dava yine bunun kışkırtmasıyla ırkçılık-turancılık davası’na dönüştü ve meşhur işkenceler başladı. yoldaşı ve kendisi gibi dalkavuk yakup kadri’yle birlikte köşelerinden türkçülere atmadık iftira, demedik laf bırakmadılar. hüseyin nihal atsız, ırkçılık- turancılık davası’nın ilk duruşmasında verdiği ifadede falih rıfkı’nın, türkçü olarak çıktığı yolda nasıl bir türkçü düşmanı olduğunu anlatıyor:
‘falih rıfkı, ankara nümayişinden mevkuf olan gençlerin henüz polis tahkikatı yapılırken ulus gazetesi’nde kışkırtıcı ve iftiracı yazılarla vak’ayı büyütmüş, efkâr-ı umûmiyede heyecan uyandırmıştır. 3 mayıs’ta polis tarafından tevkif olunan yüze yakın gencin henüz polis sorgusu bile yapılmadan falih rıfkı, 7 mayıs’ta kışkırtıcı neşriyata başlamış, bu yalan neşriyat 8,9,11,13,14,18 mayıs tarihli ulus’larda devam etmiş, hiç yoktan ortaya bir ırkçılık-turancılık davası çıkarmıştır. aleyhime dava açması için hasan ali ile birlikte sabahattin ali’yi tahrik eden de yine falih rıfkı olmuş ve ulus gazetesi’nin avukatını fahri bir hukuk müşaviri gibi sabahattin ali’ye vermiştir. kendisini hasan ali ile falih rıfkı’nın tahrik ettiğini sabahattin ali, orhan şaik’e söylemiş; orhan şaik de bunu duruşma sırasında mahkemeye bildirmişse de maalesef bu sözleri zapta geçmemiştir.
***
daha ben tevkif olunmadan ve hükümet resmi tebliği neşretmeden önce ulus gazetesiyle efkâr-ı umumiyeyi bulandıran falih rıfkı ve meta imiş gibi onun makalelerini günde 4 defa tekrarlayan ankara radyosu hakkında niçin takibat yapılmadı? ulus gazetesi’yle ankara radyosu olmasa, ankara nümayişi denilen hadise iki günde unutulup gidecekti.’
evet , türkçülük ve ittihatçılıkla başlayan, oradan cumhuriyetçilik ve kemalizme transfer olan, ulus gazetesi’yle türkçülere karşı devleti kışkırtan, başbuğ’un kapattırdığı sözde kemalist özde komünist kadro dergisi’ni milletin başına bela eden, o ekolden yetişen sayısız solcu terörist ve örgütü bu devletin damarlarına musallat eden falih rıfkı budur.



devamı için buradan
devamını gör...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
ulu önder atatürk'ün değerli yol arkadaşı.
ölüm yıl dönümünde saygıyla anıyoruz.
devamını gör...
ölüm yıl dönümünde saygıyla andığım büyük atatürkçü ve vatansever.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
"zeytindağı" ve "çankaya" kitaplarını gençler mutlaka okumalı, hatta lise seviyesinde zorunlu olarak okutulup sınav yapılmalı. nereden geldiğimizi, nereye gideceğini bilmeyen, en iyimser rakamla iki nesil yetişti(rildi) bu ülkede malesef.

hamiş: "zeytindağı" "zeytin dalı" oldu ama doğu cephesinde değişen bir şey yok ..
devamını gör...
ağır bir hastalığın nöbetleri içinde, ölümü iki gözleri ile görmüş gibi olanlar vardır.
ben iki gözümle battığımızı gördüm ve kurtulduğumuzu.
mustafa kemal’i unutamam.
gençler;
bizim çektiklerimizi çekmemek ve bu halka çektirmemek için,
siz de atatürk’ü unutmayınız.
mustafa kemal bizimdi. atatürk sizindir.*
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"falih rıfkı atay" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim