enflasyon oranının eksi çıkması durumu. bu tip ülkelerde genelde eksi faizle kredi verilir. zira her yıl bir önceki yıla göre daha da az çıkmaktadır. misal almanya ve ingiltere'de sıkça karşılaşılan durum.
devamını gör...
almanya sayesinde öğrendiğim şey. şaka gibi ama gerçek. evet.
devamını gör...
negatif faize neden olur.
devamını gör...
kötü ekonomilerin arzu ve talebi, iyi ekonomiler için ise olmaması gereken durum.

paranın değer kazanması denilebilir. bu da kötüdür, tembelliğe iter zira.
devamını gör...
iyi bir şey değildir,
enflasyonun eksi olması ekonominin durgun olduğu anlamına gelir.
devamını gör...
kapitalizm para harcama odaklı bir ekonomik sistemdir. insanlar para harcadıkça yani tüketim yaptıkça ekonominin çarkları döner.
bazı toplumlar para harcama konusunda çok temkinlidir. mesela almanlar, japonlar, isveçliler vs.. bu toplumlar parasının karşılığını son mertebeye kadar talep ederler. dandik, kalitesiz, güvensiz malları satın almazlar. bu yüzden de kalite standartları denen bir oluşumları var.

bazı toplumlar da para harcama konusunda çok dangalaktır. parasının reel değerini bilmezler. üstüne üstlük borçlanarak alış veriş yaparlar. aşırı borçlanma sonucu krediler şişer şişer şişer ve bir gün patlar. (bkz: mortgage krizi) bu yüzden finans kuruluşları hemen herşeyin ve herkesin mali riskini hesaplayıp kredi notu verme disiplinindedir. bu da "herşeyin fiyatı vardır" diskurunu ortaya çıkarıyor.

işte bu tutumlu toplumlarda harcamalar düşük olduğu için, halk parasını yatırım fonlarına koyduğu için, bireysel emeklilik sistemi çok iyi işlediği için, bu toplumlar her konuda uzun vadeli geleceği düşündüğü için ellerine geçen parayı harcamazlar, biriktirirler. bu yüzden de ekonomileri cari fazla verir. örneğin almanya.
ama kötü bir örnek japonya'dır. japonlar hem dünyanın en borçlu halkıdır ikinci dünya savaşı. ayrıca ticarette çok disiplinlilerdir. bu yüzden de enflasyon yükselmez yani fiyatlar yükselmez. oysa dünyanın geri kalanında fiyatlar yükselmektedir. işte japon başbakanı kendi adıyla bilinen negatif faiz modelini devreye sokar. amacı enflasyonu artırarak halkın daha çok para harcamasını sağlamaktır. böylece cari açığı kapatmayı hedefler.

japonya güçlü bir ülkedir. çünkü enerjide dışa bağımlılığı azaltmıştır. halkta ekonomik eşitsizlik çok azdır. işçilerin ve çifçilerin gelirleri iyidir. türkiye'deki gibi ekonomik uçurum yoktur.

tanım: ekonomik durgunlukta negatif faiz uygulaması reel yatırımları artırır. böylece kimse faizle paradan para kazanamaz. bunun yerine halk borçlanma araçları, emlak ve konut, arazi, emtia gibi gerçek ticari metalara para verir.
bence faiz sistemi ve açığa satış dünya'nın sonunu getirecek finansal sistemlerdir. normal insanların bir doyma noktası vardır. kazandıkları parayla ev, araba, tarla aldıklarında şükrederler. yani harcadıkları paranın reel karşılığını görürler.
oysa doymayan, aç insanlar paralarının reel karşılığını göremezler. para onlar için güçtür, iktidardır. çok varlıklı aileler paralarının karşılığını tam olarak bilmiyorlar bile. onlar musluğun başını tutanlardır. bize hayaller kurdurup bize borç verirler. sonra da faizini isterler.
faiz zamana karşı yarıştır. bir saatli bombadır. hitlerin yahudi nefretinin kaynağı da budur. (bkz: weimar cumhuriyeti) (bkz: barmat kardeşler)
weimar cumhuriyeti başbakanı, yahudi barmat kardeşlerle öyle bir yolsuzluk yapar ki almanya'nın rezervleri erir. alman parası mark'ın değeri bir gecede dibi bulur. alman heyeti abd'ye gider borç almak için. bi bakarlar ki abd'de finans piyasasını da yahudiler yönetiyor. mali kaynak bulurlar ama gözleri de açılır. yahudiler finans sektörü sayesinde bütün dünya'nın kanını emmektedir. yahudi nefreti böyle başlar ama zayıf bir kıvılcımdır bu. ilerleyen zamanlarda işsizlik artar. şirketlerde işten çıkartılanlar hep almandır. yahudilerin dükkanları, şirketleri, marketleri bu ekonomik krize rağmen işlemeye devam etmektedir.
almanlar der ki "öz yurdunda garipsin, kendi vatanında paryasın"
adolf hitler böyle bir ortamda ortaya çıkar. herkesin kısık sesle söylediği bu gerçeği bağıra bağıra söyler. tabi sonra bu konu ari ırk'a evrilir. darwinizm'den öyle etkilenir ki homoseksüelleri, çingeneleri, polonyalıları, slavları, yahudileri, engellileri, çirkinleri katleder. alman toplumunun canına okur. alman hukukçular, fikir adamları, gazeteciler birleşerek cehalete savaş açar. alman halkının da canına tak etmiştir artık bu manyak herif ve onun askerleri.
hitler almanyasında rüzgarın yönü değişmektedir. hitler için çalışan bilim insanları paperclip operasyonu ile abd'ye kaçarlar.
abd, ingiltere, fransa, almanya ve sovyetler birliği arasında örtük bir savaş vardır. bütün bu ülkeler sanayisini ayakta tutmak için petrole bağımlıdır. ülkelerin enerji ihtiyaçları vardır. arabalar, tanklar, motorlar, telefonlar, televizyonlar, fırınlar, ocaklar hepsi enerjiyle çalışır. peki petrol nerdedir? ortadoğu'da: iran'da, araplarda. yani osmanlı imparatorluğu topraklarında. bütün bu petrol ülkeleri "bağımsızlık mücadelesi" adı altında bölündü ve fethedildi.
iran'da musaddık ve mısır'da cemal nasır petrol şirketlerini kamulaştırmak istediğinde arap baharı patladı ve ortadoğu'da halen kan akıyor.
avrupa birliği kurulduğunda enerji sorununu çözmek için yeni petrol boru hatlarına yatırımlar yapıldı. avrupa ülkeleri boru hatlarıyla doğalgaz ve petrol transfer edebiliyordu. ancak abd bir kıta ülkesiydi. abd'nin kendi kaya petrolleri ülkesine yeterli olsa da kaya petrollerini işlemek ve çıkartmak zor. petrol ticaretinin çok büyük bir bölümü gemilerle oluyor. (bkz: navlun)
abd kendi başına öyle bir çorap ördü ki... petrol fiyatlarını dolara endeksledi. yani abd kendi ülkesinin ekonomik bağımsızlığını arap çöllerine bağladı.
dünya'da petrole alternatif enerji kaynakları yatırımları giderek artıyor. yine musluğun başını tutmak için şirketler birbirleriyle rekabet ediyorlar. birleşik arap emirlikleri gelecekte de enerji devi olabilmek için hidrojen üretim tesislerine yatırım yapıyor. enerji depolamada kullanılan lityum pilleri için afganistan'ın altını üstüne getirdiler.

bütün bunları türkiye denge politikasıyla yıllarca uzaktan izliyordu. bu enerji yarışında bor gibi madenler üzerinde çalışmalar yapıyorduk. mühendislerimiz uçak kazasıyla öldürüldü. patentlerimiz ve projelerimiz çalındı. ülkemizin başına siyasal islamcıları bela ettiler. bilimsel gelişmeler durdu, yatırımcılar ve eğitimli insanlar ülkeyi terk ettiler.
demirin tuncuna; insanın piçine kaldık.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"eksi enflasyon" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim