populist merkezi sağ iktidarların ilkini kuran partidir.
devamını gör...
karşı devrim hareketi olarak bilinse de öyle değildir. hangimiz daha ataturkcu diye chp ile cedellesmeleri olmustur. ataturk'un hatirasini koruyan ve kanunlarin hazırlanmasındaki genel prensiplere de ters dusen meshur kanunumuz o zaman hazirlanmistir. atatürk’ten sonraki chp'yi pek sevmemiş cok insan icin mecburi parti olmustur.

basindaki insan ataturk'un son basbakanidir ve diğer esas elemanlar da halk partisinden ayrilmis insanlardir.

inonu faktörünü unutmamak gerekir tercih edilişinde.
devamını gör...
1960 darbesi ile düşürülmüştür. demokrat partinin döneminde yaptığı hiçbir icraatten memnun olmayıp, menderes’i günahım kadar sevmesem de yapılan bu darbe türkiye’ye ciddi zararlar vermiştir.
zaten kötü giden ekonomi ve amerika’nın ikinci kez kredi vermeyi reddetmesi gibi faktörler halkta 1 sene sonra yapılacak seçim için karar değişikliği uyandırmıştı.
yani kısacası 1 sene daha beklenilse hükümetten düşecekti demokrat parti.
devamını gör...
o zamana kadar izlenen denge politikasına karşılık, sovyetler birliği ile ilişkilerini kökten kopartıp bizleri natoya sokup amerikancı taraf olmamızı sağlayan partidir de ayrıca.

ikinci dünya savaşından burnu kanamadan sıyrılmış bir ülke olarak, soğuk savaşta taraf olmak zorunda kalmışızdır.

ilerleyen yıllarda adnan menderes'in yapmış olduğu bu hamleyi, sovyetlerin küba'ya yerleştirdiği füzelere karşılık amerika'nın karadeniz'e yerleştirme çabası izlemiştir.
devamını gör...
kuruluşuyla türkiye'de çok partili hayata geçişe zemin hazırlamış siyasal parti.
devamını gör...
14 mayıs 1950’de yapılan seçimde ; dp oyların yüzde 53,3’ünü chp ise yüzde 39,9’unu alırken, celal bayar’ın cumhurbaşkanı oldu ve adnan menderes’in başbakanlığı üstlendiği mecliste büyük bir çoğunluk elde eden partidir efem...

dp nin muhalefetle arası oldukça gergindi... 14 aralık 1953’te “cumhuriyet halk partisi’nin haksız iktisaplarının millete iadesi” adıyla bir kanun çıkardı. kanunda chp’nin mal varlığını, iktidarı döneminde usulsüzlük sonucu elde ettiği belirtiliyor,ve nihayet partinin bütün servetinin hazineye devrediliyordu...
millet partisi (mp) kapatıldı.27 ocak 1954’te efem...

bu arada bir seçim daha oluyor 2 mayıs 1954’te yapılan seçimlerle dp gene iktidar oldu...dp oylarını yüzde 56,6’ya chp’nin oyları yüzde 34,8’e düşüyordu...
kısa bir süre sonra ekonomi politikaları ve muhalefete izlenen politikalar sebebiyle ,parti içi muhalefet doğuyor ,9 milletvekili hraç ediliyor ve 10 milletvekilide buna istinaden istifa ediyordu...etti. partiden kopan 19 milletvekili 20 aralık 1955’te hürriyet partisi (hp) adıyla yeni bir parti kurdu. böylece ana muhalefet partisi hp oluyordu...

hp ve chp güç birliği içine girince ; dp seçim kanununu değiştirerek seçimde partilerin ortak liste çıkartarak güç birliği yapmasını engelledi.(iç ses: dejavu gibin bişe)...seçimi gene dp kazanıyor..hp varlık gösteremiyor...chp ana muhalefet oluyordu...
dp, 1957 seçimlerinden zaferle çıkmasına karşın, oyları,muhalefet partilerinin toplam oylarının gerisinde kalmıştı. eh bu durumda azınlık iktidarı propagandası muhalefet tarafından yapılacaktı...

muhalefetin güç birliğine karşı atak yapan dp; vatan cephesi diye bir yapı kurdu...bir partiye bağı olmayan vatandaşlar vatan cephesine kaydoluyordu...buna inanmayacaksınız belki; hadi canım sende diyeceksiniz aamaaaa dp bir çılgınlık daha yapıyor ve hukuksal bir niteliği olmayan vatan cephesi’ne katılanların listesi her gün düzenli olarak devlet radyosundan ilan ediyordu..(iç ses: gene o dejavu hisii)
muhalefet partileri ise bu radyoda okunan isimlerin çoğunun asılsız olduğunu, ölü ve bebeklerin de vatan cephesi’ne üye yapıldığını öne sürüyordu..
aslıl dananın kuyruğu ise ;chp’nin 14. kurultayında kopacak ,kurultayda “ilk hedefler beyannamesi yayımlanacaktır..(bunu sonra yazacağız)
bu beyannameden sonra muhalefete baskılar artıyor inönü bir kaç kez linç edilmek isteniyordu..bu linç girişimleri meclise getiriliyor dp ise görüşülmesini geri çeviriyordu..
buna istinaden dp bildiri yayımladı chpliler yıkıcıdır dendi..(iç ses: cidden dejavu), halkı ve orduyu ayaklanmaya davet ediyorlar dendi...ve bunu mecliste soruşturma kararı aldılar chp halkı silahladırıp yasa dışı ayaklanmalara kışkırttığı söyleniyor ve bazı basın organları içinde soruşturma kararı alınıyordu...
bunu soruşturmak için 15 kişiden oluşan bir tahkikat komisyonu kuruluyordu( bunu sonra yazıcaz)

şimdi efenim bu komiyonla birlikte yurt genelinde eylemler başlayacak, beyazıt meydanı yakılacak turan emeksiz isimli bir öğrencide polis kurşunuynan öldürelecektir..istanbulda sıkıyönetim ilan edilecek iü 15 gün kapatılacak , gecede sokağa çıkılmayacaktır..
olaylar ankaraya sıçrayacak, ankarada nedim özpolat isimli bir öğrenci ne yazıkki ölecektir..
dp boş dururmu; 5 mayısta saat 5 te miting yapmak ister....bunu haber alan öbürküler “beşinci ayın beşinci günü saat beşte kızılay’da toplanalım” parolasını (gbkz: (555k) geniş bir öğrenci kitlesine duyurdular.
bu mitinglerde asker öğrencilere karşı hoşgörülü davranmıştır..
efem bütün bu kargaşa olurken dp ısrarla tahkikat komisyonunun raporu bitirmek üzere olduğunu yakında meclise geleceğini duyurmuş dananın kuyruğu kopmuştur..

27 mayıs’ta başkanlığını orgeneral cemal gürsel’in yaptığı ve milli birlik komitesi adı altında toplanmış olan bir subay grubu yönetime el koymuştur....
geçmiş ola...
kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Demok...
devamını gör...
dönemin tüm partileri gibi chp'nin içinden çıkmış ve çok partili hayata geçiş yapmamızı sağlayan parti olmuştur. amerikancı anlayışın devam ettirildiği, demokrasi hayallerine kapılmamıza neden olan parti 1960 darbesiyle tarihin tozlu sayfalarına karışmıştır. otoriter rejimlerden şikayet eden herkesin kendi iktidarını devam ettirmek için hata yaptığı ve birdenbire gelen "hürriyet ile demokrasinin" ayak izleri yine bir anda yok olmuştur. türkiye'de herkes hak ettiği yönetim ile cezalandırılmaz mıydı zaten?
devamını gör...
iktidara gelmek için yürüttüğü seçim propagandasının ana malzemesi (hatta belki de tek malzemesi) cumhuriyet halk partisi’nin icraatleri olmasına rağmen yalnızca dış politika konusunda chp’yi eleştirmemiş ve bu konuyu seçim propagandalarına alet etmemiştir.
devamını gör...
çiftçinin yüzünü güldüren , bir karış dahi toprak satmamış partidir. kir at amblemiyle varlığını sürdürmeye devam eder.
devamını gör...
1954 yılında dp döneminde çıkarılan ve basına (muhalif basına) karşı ağır yaptırımlar uygulayan 6334 sayılı kanun çıkarılmıştı. buna karşılık muhalefetten ve basından "ispat hakkı" tanınsın isteği gelmişti.

ispat hakkı'nda "bir gazeteci bir bakan hakkında "şu tarz iddialar var" tarzında haber yaptığında savcılar hemen gazeteciye dava açıyordu. gazeteci böyle bir durum karşısında iddiaların varlığını ispat edecek belgeleri, doneleri sunup kendini savunamıyordu. ispat hakkı gazeteciye bu hakkı tanımak için çıkarılmak isteniyordu.

yalnız defalarca görüşülmesine rağmen en son mayıs '56'da reddedildi. adnan menderes ise bu teklifin anayasaya aykırı olduğunu düşünüyordu.

ayrıca '57 seçimlerinde seçim gününe kadar sadece iktidar propagandası yapan radyolarda daha seçimler tamamlanmadan seçim tarihinde ilk defa olan bir olay gerçekleşti ve bölgesel olarak dp'nin kazandığı bölgeler (daha sandıklar açılmadan) açıklanmaya başladı. amaç, yalan haber vererek muhalefet parti seçmenlerinin sandığa gitmesini engellemek ve kendi şanslarını artırmaktı.
devamını gör...
türkiye'deki tüm sağ partilerin atası olan partidir, kendisi ve ardılı olan partiler chp'nin antisi olsa da demokrat parti tüm kadroları ile chp'den kopmuş bir partiydi; kendisini iktidar eden de chp'nin yönetimde sergilediği hatalar ve demokrat parti'nin daha dinci bir siyaset izlemesiydi* 1950'den 1960'a dek ülkeyi yöneten parti ilk 5 yılında çok önemli icraatler yapmıştır, ülkenin ekonomik açıdan bir atılım yapmasını sağlamıştır. her ne kadar bunda devletin batı bloğu'na dahil olması da etkili olsa da menderes bunu canı istediğinden yapmamıştır, başımızda stalin gibi bir bela vardı; bu sebeple amerika'yı tercih etmesi ve kore'ye asker yollaması çok doğal ve doğrudur*. türkiye'de bir demokratik seçimde en yüksek oyu alan parti de demokrat partidir: %57,61. bu oy oranı ne kadar yüksek olsa da seçim sisteminin abesliğinden dp meclisin %90'ını** elde etmiştir. ne yazık ki iktidardan inmesi gelişi gibi sessiz sakin olmamış, kanlı ve olaylı olmuştur. halihazırda halkın gözünde eriyen parti, böyle bir muamele görmesiyle yükselmiş ve ardılı olan partilerin yani sağ partilerin %60'lık bir oy oranına oturmasına sebep olmuştur. artı her ne kadar menderes'ten nefret de etsem idamı asla hak etmiş birisi değildi, kötü işleri vardı evet ama çok iyi icraatleri de olmuştur.
partinin öncelleri cumhuriyet halk partisi ve serbest cumhuriyet fırkası'dır. ardılları ise millet partisi, hürriyet partisi, adalet partisi ve yeni türkiye partisi'dir.
demokrat parti 1960'ta kapatıldıktan sonra ise birkaç kez yeniden kurulmuştur. birinci kurulum 1992'de olmuş, aydın menderes'in liderlik ettiği parti başarısız olmuştur. ikinci kurulum ise 2007'de anap ve dyp'nin birleşmesi ile sağlanmış, ağar ve soylu* genel başkanlıklarında iyi muhalefet etse de seçimlerde başarısız olduklarından silinmiştir; şu anda millet ittifakı'nda yer alsa da güçlü etkiye sahip bir parti değildir.
devamını gör...
1946'da, tek partili siyasetten vazgeçme noktasındayken, celal bayar, fuad köprülü, refik koraltan ve adnan menderes tarafından kurulmuştur. 1950'de iktidara gelmiş, 10 yıllık iktidarı 27 mayıs 1960 darbesiyle son bulmuştur.
merkez sağ denilen yere konumlanan demokrat (demirkırat) parti, darbe sonrasında kurulan adalet partisinin önündeki rol modeldir.
demokrat parti adnan menderes'in başbakanlık yaptığı 10 yılın sonlarına doğru çok yıpranmış, çok güç kaybetmiş olsa da merkez sağ uzun yıllar ülkemizin en güçlü siyasi fraksiyonu olmaya devam etmiştir.
devamını gör...
menderes - dp, bugünkü 20 yıllık erdoğan-akp iktidarının 10 yıla sıkıştırılmış halidir.
kronolojik sırayla,
-halkın yıllardır süregelen düzenden bıktığı bir dönemde kurtarıcı aktör olarak siyaset sahnesine çıkış
- iktidarının ilk yıllarında sosyal ve ekonomik anlamda atılan liberal adımlar/kalkınmalar
- seçimlerden alınan yüksek oylar neticesinde başlayan güç zehirlenmesi
- güç zehirlenmesi sebebiyle otoriterleşme
- otoriterleşme sebebiyle sistemin kısırlaşması ve ekonomik sorunların ortaya çıkışı
- ekonomik sorunların kaygısıyla daha da otoriterleşme
- ve darbe. *

not 1) yukarıda bir yazar da belirtmiş, 60’da darbe yapılmasaydı zaten çok büyük ihtimalle dp 61’de seçimleri kaybedecekti.
not 2) sonuçtaki farklılığın sebebi: erdoğan, dp-ap-rp iktidarlarının darbeler sebebiyle bitirilmesinden ders almış olmalı ki; hem geçmişte darbelere sebebiyet veren politikaları 20 yıla sindire sindire uyguladı, hem de kendisine darbe yapabilecek mekanizmayı ve kişileri iktidarının ilk yıllarında ortadan kaldırdı.
devamını gör...
istanbul'u s..en ilk partidir.
devamını gör...
1950'de adnan menderes tarafından kurulan, sağ popülist bir parti. sembolleri ve halk arasındaki adı demirkırattır(kırat). kurucuları celal bayar, adnan menderes, mehmet fuat köprülü, refik koraltan gibi ünlü politikacılardır.
demokrat parti dönemi, dış politikamızda önemli değişikliklerin yaşadığı önemli bir kırılma dönemidir. bu dönemde, türkiye'yi batı bloku'na bağlayan antlaşmalar imzalandı ve resmen tarafımızı abd'den yana seçmiş olduk. bunların başında ilk olarak sovyetler birliği'ne karşı ülkelerin savunmasını güvence altına alma amacına yönelik 18 şubat 1952’de nato’ya girmek oldu. ayrıca bu dönem, köy ensitütülerinin kapatıldığı ve kırsaldaki halkın cahilleştirildiği, 'imar' adı altında istanbul'un mimarisinin hunharca katledildiği dönemdir. demokrat parti, akp'nin ve buna benzer partilerin öncülü ve atasıdır.
resmi internet sitesi: www.dp.org.tr/
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel demokrat parti'nin demirkırat sembolüyle birlikte resmi amblemi
devamını gör...
50 sene siyaset yapsalar 5 oy alamayacak partiye 3 tane tertemiz vekil hediye eden gundi utansın.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"demokrat parti" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim