moğol imparatorluğunun kurucusu, yesügey'in oğlu. orta asyadaki bütün göçebe kavimleri birleştirip tarihin gördüğü en büyük bozkır imparatorluğunu kurmuştur.
devamını gör...
anlamı hanlar hanıdır. ismi temuçin, çok da güzel bir isim; lakin babasının ismi hep daha çok hoşuma gitmiştir; yesugey. küçük yaşta önce babasız sonra da obasız kalıp ailesiyle yaşam mücadelesi verir, sıkı dostluklar kurar. yakıp yıkmak üzerine kuruludur bütün savaş anlayışı. mesela çin'i işgal eder, yağmalar sonra da kendi haline bırakır ta ki çin tekrar güçlenene kadar. yanlış hatırlamıyorsam yine bir çinliden bunun yanlış olduğunu ve gittiği yerlerde adamlarını bırakıp bir düzen kurması gerektiği konusunda nasihat alır. okumayı yazmayı öğrenmemiştir. islamı kabullenmeyişinin sebebine değinmeye üşendim şu an. zaten hep üşenirim ve genelde de bildiğim her şeyden şüphe ederim o yüzden daha fazla devam edemicem zaten bilgi yazamayan bir olarak çok da yazdım bence.* bir de buhara için çok üzülmüştüm...
devamını gör...
her 200 erkekten 1'i cengiz han'ın soyundan geliyormuş.
devamını gör...
kurduğu posta ve istihbarat teşkilatı o kadar önemliydi ki eğer haberci yol üzerinde yorulan atını başka birinin atıyla değiştirmek isteyip olumsuz cevap alırsa o kişinin, cengiz' in sülalesinden olsa bile, cezası ölümdü.
devamını gör...
çocukluk adı temuçin olan moğol imparatorluğu'nun kurucusu.

öldüğünde mezarının yerinin bilinmemesini istemiş. bunun üzerine gömüldükten sonra gömüldüğü bölgenin üzerinde yaklaşık bin adet at dolaştırılmış. cenaze konvoyu önüne çıkan herkesi öldürmüş, daha sonrasında kendileri de öldürülmüştür.
böylece mezarının yerini bilen tek bir kişi dahi kalmamış.

mezarının yeri hâlâ bilinmemekle birlikte; bulunduğu zaman, dünya'nın sonunun geleceğine inanılmıştır.
devamını gör...
moğol hükümdar ve komutan. adamın 16 milyon tane torunu varmış, şu an belki de ben bile cengiz han'ın torunuyumdur. vay be..
devamını gör...
insan eliyle ilk küresel soğuma , çevreci bir insan olan zalimliği ile bilinen cengiz han tarafından yapılmıştır
devamını gör...
reddit'in yaptığı çalışmalar sonucu dünyanın en büyük 1. komutanı olduğu kabul edilmektedir.
devamını gör...
savaştığı, öldürdüğü insanların belki yarısı türk olan ama bazı türkler tarafından sevilen, çocuklarına ismi verilen moğol hükümdarıdır.
devamını gör...
uygarlık daha büyük bir felaketi hiç görmedi.
devamını gör...
cengiz han zamanı akan nehirde elini yıkmanın bedeli ölümdü
(bkz: susamam)
devamını gör...
rivayete göre cengiz han halkına eşini kastederek 'ben sizin hanınızım, bu da benim han'ım' demiş.
son 1000 yılın en karizmatik hareketlerinden biri.
devamını gör...
16 milyon torunu olduğu düşünülen tarihin gördüğü en büyük askeri dehalardan biridir.
devamını gör...
hz. muhammed'in son peygamber olmadığını kanıtlayan, moğolların avcılık-balıiçılıktan yerleşik-yarı göçebe yaşama geçişinde ve ilk anayasalarını oluşturmalarında büyük katkısı bulunan han.
devamını gör...
dev duvarlarla çevrili bir şehri ve surları ilk defa pekin sayesinde görmüştür. kale kuşatmasında oldukça başarısız ve tecrübesiz moğol ordusunu esir edilen çinli mühendisler sayesinde kısa sürede eğitmiştir. ordusu mancınık kullanmayı öğrenip hareketli kuleler inşa etmiştir. moğollar kentin surlarına kendi bayraklarını dikmeye başladığında, bayrakları gören çinli komutanlar utançlarından kendilerini öldürmeye başlamıştır. zaferinden emin olan cengiz han atını kentin sokaklarından sürerek, kent merkezine ilerlemiştir. hayatında hiç görmediği dev duvarlarla çevrili bir kenti kısa sürede fethedecek seviyeye gelebilmek cengiz han'ın gerçek bir askeri deha olduğunu kanıtlar.
devamını gör...
birçok insanın taptığı, övdüğü, hayranlık duyduğu lakin benim en nefret ettiğim tarihi karakterlerden birisidir. umarım şu anda cehenneme odun olarak gitmiştir. bu soysuz yüzünden binlerce müslümanın ve türk'ün kanı dökülmüş, binlerce alim, bilgin kılıçtan geçirilmiş ve yarattığı tahribat birkaç nesli yok edip, muazzam islam medeniyetini duraklatmaya uğratmıştır. bu kişi, esir aldığı kadınları, özellikle bakire kadınları özel olarak hazırlatır, onlarla beraber olur daha sonra da öldürürdü. oldukça cahil olmasına rağmen bozkır töresinden dolayı inanılmaz kurnaz olup, kendini savaş teknikleri ve yönetim iradesi konularında geliştirmiş, uydurduğu mitlerle kendine bağlılığı sağlamıştır. eğer, celaleddin muhammed harzemşah ile sultan alaaddin kapışmasaydı, onun fitne tohumları bu denli türklüğe ve islama zarar veremezdi. bu zamanın amerikası, rusyası, çini neyse, o zamanın gaddar ve soysuzu moğoldu. allah bunları öyle bir helak etti ki şu anda öyle biçare ve garip kaldılar ki resmen ibretlik.

azabı bol olsun...
devamını gör...
yüz yıllar sonra kendisine saygı şarkısı yapılan büyük lider. buradan izleyebilirsiniz.
devamını gör...
bir orta asya mitine göre, mavi kurt(börteçene) ve beyaz dişi geyik (koa maral) adlı ruhların birlikteliği sonucu doğduğu söylenen bir moğol fatihidir.
devamını gör...
gaddar bir kral.
devamını gör...
arapları hoplatmıştır, severiz.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"cengiz han" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim