cengiz aytmatov'un gün olur asra bedel kitabında bir kaç sayfada adı geçen bir karakterin hikayesidir. çok da güzeldir.
devamını gör...
şuan okuduğum kitap. aslında cengiz aytmatov'un gün olur asra bedel romanında yer alması gereken bir bölümdür. ancak dönemin kızıl godomanları sakıncalı bulmuşlardır, bu kısmı. bence kitabı tam anlamıyla bütünleyen bir bölüm. kitabın arka kapak yazısı aynen şöyledir.



cengiz han'a küsen bulut, aslında cengiz aytmatov'un gün olur asra bedel romanının içinde yer alması gereken ve onu tamamlayan uzunca bir bölümdür. fakat, kgb'yi en çarpıcı örneklerle ağır bir şekilde suçlayan bu bölümün kitapta yer almasına izin verilmemiş ve yazar tarafından bu bölüm kitaptan çıkarılmıştır. bugün heykelleri yıkılmakta olan dzerjinski'nin kurduğu kgb için iktidar, daha doğrusu bu örgüt, hiç söndürülmeden yanması gereken bir sobadır. bu sobanın yakıtı yalnız insandır. yaş, kuru ayrımı yapılmadan insanlar yakılacaktır ki soba sönmesin.

bu romanında aytmatov, gün olur asra bedel'in kahramanlarından öğretmen kuttubayev'in nasıl öldüğünü anlatıyor. kuttubayev'i suçlayan askeri savcı (kgb) en önemli delil olarak onun, cengiz han'la ilgili bir efsaneyi kaleme almış olmasını gösteriyor. bu efsane, avrupa'yı fethe giden cengiz han'ın sarı-özek'ten geçerken, ordu kafilesinde yer alan iki sevgilinin trajik ve bir o kadar duygusal hikayesidir. kitapta, hem çok güzel bir aşk hikayesi hem de mutlak güç karşısında bireyin yeri gibi evrensel bir konu işlemektedir. anlatan aytmatov olunca, orada, masal ve efsane aracılığıyla geçmişimizi, günümüzü hatta geleceğimizi apaçık görebiliyoruz.
devamını gör...
yeryüzündeki bütün yaratıklar arasında şeytanla hemen uyuşan, anlaşan tek yaratık insan idi. bu uyuşma sonunda, yüzyıllar, bin yıllar boyunca kötülük ekti, kötülük biçti ve kötüye zafer kazandırdı. evet, kötülük yapma ve yayma konusunda insanla yarışabilecek yaratık yoktu.
cengiz han'a küsen bulut adlı eser "gün olur asra bedel" adlı romanın bir bölümü olması gerekirken, yazar roman yayınlanmadan
önce bu bölümü çıkarmak zorunda kalmıştır. cengiz aytmatov bu romanında komünist sistemi ağır bir şekilde mitler ve masallar kullanarak eleştirmiş, bir gün yıkılacağının sinyallerini dile getirmiştir.
geçmiş zamanda cengiz han döneminde, o dönemde ise stalin dönemini ele alarak birbirini seven insanların ülkenin devamının bedeli olarak nasıl pervasızca ve acımasızca feda edildiğinin vurgusuna bolca değinilmiştir.
cengiz han'a küsen bulut adlı romanda iki tür tanrı inancı vardır. ilk'i tanrı inancı mankurtlaşarak milliyetini unutan kazak- kırgız gençlerine digeri ise cengiz han ve onun tebaasına aittir. sovyetler birligin'de ki yönetimin insanları asimile etmek için nasıl kültürlerini unutturduğunu ve onları baskı rejimiyle istedikleri kalıplara yönlendirdiğini gözler önüne serer.
rahatsız edici bir oteriter baskının unsurlarını bolca görebileceğiniz kah ağlatacak, kah sinirlendirecek mükemmel bir eserdir.
cengiz han'a ait olduğu iddia edilen şiirler dikkat çekici hususlardan bir tanesidir.
"savaşa gidiyorum...
sancagımı şehitlerin, kurbanların kanlarıyla suladım.
öküz gönunden gerilmiş davulumu
gümbür gümbür çaldım yeri gögü sarsarak.
ve kara yeleli savaş atıma bindim.
hafif zırhımı giydim,
iki agzı keskin kılıcımı kuşandım.
ölesiye, kıyasıya savaşacagım merkitler'le,
beşikteki bebeklerine kadar tekin sag bırakmayacağım,
yeryüzünü temizleyecegim onlardan."
aytmatov cengiz han'a ait bir çok efsaneden yalnızca birisine tarihi, felsefi ve edebi bir kimlik vererek, baskının ve yasakların er yada geç yok olacağına hiçbir zalimin sonsuza kadar yaşam süremeyeceğine dair mesajlar verir. burada asıl konu cengiz han figürü tarihi öğretmek amacıyla değil, yüz yıllar geçtikten sonra ortaya çıkan stalin figürüyle karşılaştırmak amacındadır.
devamını gör...
bakunin'in "en ateşli devrimciyi alın ona mutlak iktidar verin bir yıl içinde çardan daha beter olacaktır." sözü gibi kesin güç insanı insan yapan niteliklerden insanlıktan çıkarır tansıkbayev'in güç iktidar hırsından gözünün dönmesi düzmece bir iddia ile kuttubayev'e neleri nasıl bir sonu reva gördüğünü cengiz han'ın dünya cihangirliği uğruna gök yadigarı bulutu kendisine nasıl küstürdüğü efsanesini yalın gerçekçi bir dille anlatır aytmatov.
devamını gör...
cengiz han'a küsen bulut, aslında cengiz aytmatov'un gün olur asra bedel romanının içinde yer alması gereken ve onu tamamlayan uzunca bir bölümdür. fakat, kgb'yi en çarpıcı örneklerle ağır bir şekilde suçlayan bu bölümün kitapta yer almasına izin verilmemiş ve yazar tarafından bu bölüm kitaptan çıkartılmıştır. sovyetlerın dagılmasından sonra cengiz aymatov bu bölümü tek kitap olarak hazırlayıp okuyucusu ile buluşturmuştur.
bu romanında gün olur asra bedel'in kahramanlarından öğretmen kuttubayev'in nasıl öldüğünü anlatıyor. kuttubayev'i suçlayan askerî savcı (kgb) en önemli delil olarak onun, cengiz han'la ilgili bir efsaneyi kaleme almış olmasını gösterilir ve öykünün inceliği içerisinde mutlak güc karsısında bireyim yer ve yanlış ellerde doğan sonuçları ile kırılırsınız.
devamını gör...
okumazsanız hiçbir şey kaybetmeyeceğiniz okursanız da pek bir şey kazanmayacağınız binlerce kitaptan biri.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"cengiz han'a küsen bulut" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim