çığır açmadığı alan kalmayan, alman bilim insanı. teoremleri ile üniversite yıllarının hafiften heba olmasına da sebep olan bir insandır kendisi. gauss olmasaydı, o yıllarda yaptığımız bir hesaplamaya göre, üniversitede 6 ders falan hiç olmayacaktı. saygılar gauss, ışıklar içinde uyu.
devamını gör...
herhangi bir matematik dersinde * aldığınız tüm konuları, teoremleri ve ispatları 20 dakikada bulabilen, sinir bozucu derecede zeki bilim insanı. o kadar zeki ki, sağlığında bulunan ve ispatlanan pek çok matematik teoremini, teoremler ispatlanmadan yıllar önce kendisi bulmuş. ama niye yayınlamadığı bilinmiyor. bilinen şey şu ki, gauss kafasında herhangi bir fikri/teoremi olgunlaştırmadan kimseyle paylaşmıyordu. bu mükemmellik takıntısı sebebiyle çalışmalarının çoğunu gizlemiş olabilir.

logaritma cetvelini kullanmadan logaritma hesabı yapabilen ve matematiğin prensi unvanına layık görülen gauss çalışmalarının tümünü yayınlasaydı, matematik bilimi getirdiği devrimden 50 yıl daha ileride olacaktı. bu çalışmaların neden bu kadar önemli olduğunu birazdan vereceğim örnekle anlatabileceğimi düşünüyorum: matematiğin pek çok alt dalını kendi elleriyle oluşturan bu adam, 18 yaşında modern matematiksel modellemeyi buldu ve matematiksel istatistiğin temellerini attı. 22 yaşına kadar yaptığı çalışmalar ise, 60-70 bilim adamının bir ömür boyunca yaptığı çalışmalardan ve keşiflerden daha da önemli.

matematik dersinde 6. haftayı bitiriyorsun, tonla teorem ve ispat yöntemi öğreniyorsun. sonra kitabın alt köşesinde şöyle bir not gözüne ilişiyor:
"kitabın bu kısmına anlatılan tüm teoremleri ve ispatları gauss yalnızca yarım saat içinde bulmuştur."
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"carl friedrich gauss" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim