diğer adı doğu roma'dır.
entrikalarıyla meşhurdur.
birçok haneden tarafından yönetilmiştir.
fatih sultan mehmed tarafından ıstanbul'un alınmasıyla yıkılmıştır.
devamını gör...
bozguna uğrattığımız devlettir. as bayrakları as as as.
devamını gör...
asıl adı vasileia ton rhomaion yani "romalıların imparatorluğu" olan, tarihi boyunca kendisini hiçbir zaman bizans olarak adlandırmamış olan imparatorluk. doğu roma imparatorluğu da değildir, zira roma imparatorluğu'nun kendisidir, yöneticisi roma imparatoru, halkı romalıdır.
devamını gör...
asıl adı doğu roma'dır. batılıların doğu roma'ya bizans demesinin nedeni doğu roma'nın yunanlılaşması ve avrupa milletlerinin kendilerini roma'nın mirasçısı olarak görmeleridir. böylelikle doğu roma'ya yunanca olan byzantium adını vererek onu yunan devleti olarak gösteriyorlar. ayrıca doğu roma'nın ortodoks, avrupa'nın çoğunun katolik olması ayrı bir nedendir.
devamını gör...
roma imparatorluğu'nun ikiye bölünmesiyle ortaya çıkan ve istanbul'un fethiyle yıkılan devlettir.
devamını gör...
bizans imparatorluğu'nun gerçek adıdır. batılıların doğu roma'ya bizans demesinin nedeni doğu roma'nın yunanlılaşması ve avrupa milletlerinin kendilerini roma'nın mirasçısı olarak görmeleridir. böylelikle doğu roma'ya yunanca olan byzantium adını vererek onu yunan devleti olarak gösteriyorlar. ayrıca doğu roma'nın ortodoks, avrupa'nın çoğunun katolik olması ayrı bir nedendir.
devamını gör...
kim ne derse desin büyük çaplı kültürel alışverişimizin olduğu imparatorluktur. türklerin anadolu'ya geldiği tarihten 1453 tarihine dek pek çok alanda etkilenmeler yaşanmıştır. bu etkileri tasavvufi olarak addettiğimiz müziklerde bile bariz bir şekilde görmekteyiz. buradan yani demem o ki bahsi geçen imparatorlukla her ne kadar büyük savaşlar geçirmiş, yıllar boyu ezeli rakip olarak görmüş dahi olsak, asırlar boyu aynı topraklarda yaşayan bu iki farklı milletten; aynı kültürel esintilerin hakim olduğu bir halk ortaya çıkmıştır.
devamını gör...
395 yılında ikiye bölünen roma imparatorluğu'nun uzun yıllar boyunca ayakta kalmayı başaran, fatih sultan mehmet'in istanul'u fethi ile yıkılan imparatorluktur.

trabzon imparatorluğu, yıkılan doğu roma imparatorluğunu yani bizans'ı tekrardan canlandırmak istemiş ancak yine fatih sultan mehmet tarafından bozguna uğratılmıştır.

bir diğer yarısı ise 476 yılında yıkılan (bkz: batı roma imparatorluğu)dur.
devamını gör...
(bkz: rum suresi)
devamını gör...
fatih sultan mehmed han ünvanlarını sayarken roma imparatoru olduğunu söyler.
devamını gör...
iki parlak dönemi vardır. birincisi ı. jüstinyanus dönemidir. m.s.527-565 yılları arası hüküm sürmüştür. ayasofya'yı yaptıran imparator budur. ikinci dönemi ise ıı. basileous'tur. (ya da ıı. basil). bu adam kendini askerliğe adamıştır. bulgarkıran lakabıyla anılır.
devamını gör...
göçebe kayılara çok şey öğreten imparatorluktur aynı zamanda. öncülleri selçuklular gibi fars asimilasyonuna uğramayan osmanlılar devlet organizasyonu kurumsallaşma, yerleşik hayat ve mimariye dair pek çok şeyi doğu romalılardan görüp almıştır.
devamını gör...
günümüzdeki mirasçıcı doğrudan doğruya türkiye cumhuriyeti devleti olan imparatorluk.
devamını gör...
asil adi roma imparatorlugudur. bizans imparatorlugu ismi ihtira ya da neologismdir. bizans imparatorlugu ismi 16.inci yuzyilda alman tarihci hieronymus wolf tarafindan uydurulmus bir sacmaliktir. bu isim ıstanbul'un, roma imparatorlugunun baskenti olmadan onceki ismi olan byzantium ya da byzantion'dan gelir.

almanlarin bu ismi uydurmasinin bir politik aciklamasi vardir tabii. alman prenslikleri, kutsal roma imparatorlugunun bir parcasi oldugundan ve kutsal roma imparatorlugu, roma imparatorlugunun varisi oldugunu iddia ettiginden dolayi, bu isim bizans imparatorlugunun itibarini sarsmak icin kullanilmaya baslanmis olabilir.

halbuki kutsal roma imparatorlugunun, roma imparatorlugu ile hicbir alakasi yoktur. kutsal roma imparatorlugu, sarlman'in imparatorlugunun devamidir. sarlman, papa tarafindan roma imparatoru ilan edilmistir ancak butun bunlar olurken bizans yuzyillardir, roma imparatorlugunun en zengin topraklarinda, latin kurumlarini devam ettirmekteydi.

peki butun bu bizans ve kutsal roma imparatorlugu arasindaki kavga osmanli'yi nasil ilgilendiriyor? hieronymus wolf, bizans imparatorlugu ismini ilk kez 16.inci yuzyilda kullaniyor. yani bizans coktan tarihe karismis durumda. ancak osmanli kendisini roma imparatorlugunun varisi olarak goruyor cunku bizans'in eski topraklarinda, bizans'tan aldigi bir suru kurumlari olan bir imparatorluk osmanli. "bizans imparatorlugu" isminin amaci, bizans'in itibarini sarsmaktan çok, osmanli'nin roma imparatorlugu'nun varisi oldugu iddiasini sarsmak cunku kutsal roma imparatorlugu ayni zamanda, osmanli'nin en buyuk rakibi.
devamını gör...
bir dönemin biritanya imparatorluğu. onları da zamandan başka yenemedim. diğerlerinin sonu böyle olacak (abd)
devamını gör...
tahta geçen imparatorun kardeşinin isyan etmesi, isyanın bastırılması, sonraki imparatorların başa geçmesi, kardeşlerinin amcalarının isyan etmesi, isyanın bastırılması, yine başa geçen sıradaki imparatorun kardeşinin isyan etmesi, isyanın bastırılması, doğusunun sırasıyla önce araplar, moğollar, türkler tarafından ele geçirilmesi, düzenli ordunun zamanla zayıflaması, paralı askerlerle isyanların bastırılması.
1.theodosius'un devletin resmi dininin hristiyanlık olduğunu ilanından sonra paganlığı bırakmak istemeyen kısmın isyan etmesi, isyanın bastırılması.

imparatorluk yaşamı boyunca sürekli isyan eden birileri bulunmuş.
devamını gör...
bizans'ın gerçek ismiymişmiş.

türkler doğu roma'yı yıktı demesinler diye bizans ismi verilmişmiş.

o yüzden fatih'in madalyonunda bizantinisti imperatoris yazıyormuş.
devamını gör...
mimariden (camiler, anıtkabir-parthenon- hamamlar..vs) sanata; yemekten giyime.. hatta bayrağa kadar türkleri büyük oranda etkilemiş ultra medeni devlet. kısmen de olsa, arapların etkisi de yadsınamaz.

günümüzde aynı topraklarda yaşayanlar birbirlerini "anadolu çomarı- anatolian chomar" olarak yaftalıyor olsalar da, bu bakış açısı roma asaletinin dışındadır.
devamını gör...
bizans'ın gerçek adı dense de "bizans" diye bir kelime zaten o dönem devletin adı değil . doğu roma yıkıldıktan sonra alman bir tarihçi ve filolog hieronymus wolf tarafından megaralı sömürgecilerin lideri ve şehrin (istanbul) kurucusu byzas’tan ilham alarak "bizans" adını verir. dönem halkı kendini romalı olarak gördüğü ve tanımladığı için romalı anlamına gelen "rumi" sözcüğünü kullanırlar.
devamını gör...
doğu roma, ii. mehmet (fatih sultan mehmet) tarafından fethedildikten sonra mülkün sultanları, "kayser-i rum" unvanını da kullanmaya başlamıştır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"bizans imparatorluğu" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim