bilim-kurgu / hikaye-öykü / edebiyat
9.5 / 10
puan ver

öne çıkanlar | diğer yorumlar

orjinal adı ı, robot olan şu ana okumakta olduğum kitaplardan biri. şimdilik en sevdiğim yeri kendini mesih ilan eden ve insanların artık alt bir yaşam formu olduğunu iddia eden robottun tavrıydı. dünya yok olacakken 3 robot yasası doğru çıkıp felaket önlenir. ama bizim mesih robot yaptığının farkında değildir. tatlı bir kitap.
devamını gör...
ünlü bilimkurgu yazarı ısaac asimov’un bilimkurguya en büyük katkısı üç robot kanunu’dur. üç robot kanunu’na göre;

1. robotlar, insanlara zarar veremez ya da eylemsiz kalarak onlara zarar gelmesine göz yumamaz.
2. robotlar, birinci kanun’la çakışmadığı sürece insanlar tarafından verilen emirlere itaat etmek zorundadır.
3. robotlar, birinci ya da ikinci kanun’la çakışmadığı sürece kendi varlıklarını korumak zorundadır.

ben, robot’ta, ısaac asimov en ünlü 9 robot öyküsünü toplamıştır. bu öyküler, gelecek nesillerin robot öyküleri için bir yol gösterici olmuş, bilimkurguda robotun ciddiye alınmasını sağlamıştır. asimov, bu öykülerle konuşma yetisi olmayan robotlardan insanlığın iyiliğini gözeten makinelere kadar, robot tarihinin izini sürüyor.
devamını gör...
genelde robot falan sevmem kitapta veya filmde lakin bu kitap gerçekten iyiydi sürekli farklı olaylar arasına girdiğiniz için sıkılmıyorsunuz.
yazarın tüm kitaplarını almama sebep olan kitap.
devamını gör...
isaac asimov evrenine keskin bir giriş yapmış bulunmaktayım, çıkmayı da düşünmüyorum.*
sanırım okuduğum en güzel bilim kurgu hikayeleri bu kitaptaydı. 9 hikayeden oluşuyor kitap. bu dokuz hikayeyi robopsikolog dr. susan calvin'den dinliyoruz. robotların en eskisinden başlayıp en yenisine doğru sıralanmış hikayeler. yazarın yarattığı bu gelecek evrenini ne kadar ayrıntılı düşünmüş olduğu burdan anlaşılıyor.
bilim kurgunun robot kısmında çığır açmış bir yazar asimov. kitabın sonunda kaleme aldığı kısımda da bundan bahsediyor. mesela robotbilimi kelimesi onun icat ettiği bir kelimeymiş. yani bir bakıma tolkien fantastik edebiyatta neyse robot bilim kurgusunda da asimov odur.
sevgili yazarlarımız üç kanundan bahsetmiş, kitap bu kanunlarla başlıyor. hikayelerdeki olaylar da bu kanunlar etrafında dönüyor. okurken sürekli bir mantık problemi çözüyorsunuz kafanızda. bu açıdan da çok güzel bir kitaptı.
benim en sevdiğim karakter stephen byerley oldu. adamın ne olduğunu bir türlü anlayamıyorsunuz bu yüzden de hep bir tetikte okuyorsunuz onunla ilgili hikayeleri.
ucundan kıyısından asimov ile tanıştığım için çok mutluyum. siz de okuyun pişman olmayacaksınız!

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
asimov'u ve kalemini tanımak onun bilim kurgu hakkında düşüncelerini anlamak için bence harika bir başlangıç kitabı. vakıf serisinden önce okuyup kendimi seriye hazırlamıştım bu kitapla. öyle elimden bırakabildiğim bir kitap da değildi. bir gecede okudum ve bitti. bilim kurgu söz konusu olunca olayın sağlam bir zemine oturması, anlaşılır ve açık olması gerekiyor bana göre. bazı detaylar okuyunca net bir şekilde verilmeli ki kurgu kısmında okuyucuya bırakılan boşluklar daha sağlıklı doldurulabilsin.
ben robot kitabının içerdiği hikayeler de kopuk olmayan anlaşılır, hayal edilebilir, düşünüp tartışılabilir hikayeler. robotların günlük hayatta daha etkin olduğu hatta üst düzey makinelerin insan davranışı üstünde karar mekanizması olduğu hikayeler içeriyor kitap. okurken hislerim sürekli ikilemdeydi. doğru olan bu mu, tercih edilmesi gereken ne hala tam okarak işin içinden çıkamadım.
robopskoloji kavramı da inanılmaz ilgimi çeken bir kavram oldu. bunun hayal edilebilmesi ve yazılabilmesi için çok üst düzey bir kafa gerekiyor bence.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ben robot" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim