yıldırım gürses (1938-2000) şarkıcı ve bestecidir. 1965 yılında hürriyet gazetesi'nin altın mikrofon yarışması'na sözü, müziği kendisine ait gençliğe veda isimli plağı ile yirmi kişiye yakın türk ve batı müziğinden oluşan orkestrası eşliğinde katılarak birinciliği kazandı ve böylece klasik türk müziğinde çok sesliliğe geçiş dönemini başlatmış oldu.
altın mikrofon'daki bu başarının ardından yıldırım gürses, albüm, konser ve müzik çalışmalarına hız verdi. sanatçı popüler müziğin en önemli isimlerinden biri haline geldi. son mektup, mazideki aşk, bir kırık kalp, bir garip yolcu, sonbahar rüzgârları parçaları ile başarı yakaladı. bu öyle bir başarıydı ki müzik hayatında 30'a yakın albüm yaptı.
yıldırım gürses'e ait 350 beste bulunmakta olup 1986 yılında bizzat yıldırım gürses kurucusu ve başkanı olmak üzere ekibi ile birlikte mesam'ı kurdu ve böylece türkiye'de ilk kez bestekâr ve söz yazarlarının haklarını koruyan "türkiye musiki eseri sahipleri meslek birliği" adı altında bir meslek birliği kurmuş oldu. düşen bir yaprak görürsen
devamını gör...
yirmi yaşındayken, 1959 yılında, ankara devlet operası imtihanına girmiş ve türkiye birincisi olmuştur. opera'da 7-8 ay çalıştıktan sonra ayrılıp, trt ankara radyosu sınavını yine üstün başarıyla, birincilikle kazanıp çalışmalarına burada devam etmiş, 1961 yılında üniversiteden mezun olmuştur. bu esnada sahnelerde kendi eserlerini seslendirmektedir.
çok naif eserleri olan beyefendi bir adamdı. en sevdiklerimden bir kaçı aşağıda.





devamını gör...
mekanı cennet olsun. büyük bir bestekardı. en sevdiğim ise buradan
devamını gör...
büyük bestekar. çok sesli sanat müziğinin öncüsü gerçekten bir sürü akılda kalıcı eser bırakmıştır gerisinde (bkz: son mektup) (bkz: güller ağlasın) (bkz: sonbahar rüzgarları) (bkz: senin aşkına doyum olmaz) bunlardan sadece bazıları
devamını gör...
büyük bestekardır.özellikle (bkz: güller ağlasın) ile hayran kitlesini arttırmıştır.irikiyim biri olmasina rağmen çok naif bir insan olduğu söylenir.allah rahmet eylesin.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"yıldırım gürses" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim