hacı bayram üniversitesi öğretim üyesi prof. dr. adnan bülent baloğlu'nun diyanet’in dergisinde gündeme getirdiği konu.

baloğlu böyle bir şey olmayacağını, olsa olsa robota yazılımları yükleyenlerin kafasındaki veya sahte ve yapay bir din olacağını söylemiş.


diyanet işleri başkanlığı’nın dergisinde yapay zeka din kurar mı?” başlıklı bir makale kaleme alan hacı bayram üniversitesi öğretim üyesi prof. dr. adnan bülent baloğlu, “robotlar din kursa da onun adı alfa dini, beta dini olur” dedi. “suret ve sedası insana benzese de onun yerini doldurması mümkün değildir, zira varlık âlemi insan için vardır, varlığın gözbebeği insan ile birlikte anlam kazanır. o olmazsa varlık anlamsızlaşır” diyerek robotların insanların yerini alamayacağını yazdı.

işte, baloğlu'nun tartışma yaratacak o yazısından bazı bölümler:

yapay zekâ din ve mezhep de kurarmış, öyle diyen batılı teologlar var, kurarsa kursun. ancak bu din, ona yazılımları yükleyenlerin kafasındaki din olacaktır, bundan şüpheniz olmasın. burada ona kimin sahip olduğu önemlidir. ama emin olun bu hristiyanlık da olmayacaktır, olsa olsa belki bir alfa, beta dini, hatta yapay zekânın yapay, sahte dini olacaktır.


kaynak: www.sozcu.com.tr/2021/gunde...
devamını gör...
çok güzel bir tartışma konusudur.
devamını gör...
kurarsa hac olarak silikon vadisine gideriz.
devamını gör...
- yeni dine geçişi onaylıyor musunuz?
- emin misiniz?

yok ya böyle olmaz herhalde olursa da. ayrıca insan yapımı bir şey teknik olarak din olamaz. bu konuda doğru söylüyor. ama onun da müridi bulunur elbet.
devamını gör...
sacma bir sorunsaldir. dinin temeli inanctir. ınanmak icin duygulara sahip olmak gerekir. yapay zeka ne kadar gelisirse gelissin ne kadar ilerlerse ilerlesin asla duygulara sahip olamaz. o yuzden yapay din soz konusu bile degildir.
devamını gör...
bu dünyada cenneti yaşatma kuramıyla yola çıkarsa inananı çok olacaktır. zaten bu dünyada cenneti yaşamak diye bir inanç ve müritleri vardır. resmî adı konulmadığından kendi kendilerine takılmaktadırlar.
devamını gör...
eğer yeterince dini data öğretilirse kolayca yapılabilecek olaydır. ancak unutulmamalıdır ki oluşturacağı din, kendisine girdi olarak verilen inançların parçalarının farklı bir kombinasyonla birleşimi olacaktır.
devamını gör...
mutlaka bir din ile öbürünü birleştirerek kuracaktır. insan olmadığı için hayal güzü de olmayacak. o yüzden "aaa, bu kural şu dinde de vardı." denebilir. tabii eğer din filan kurarsa.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"yapay zeka din kurar mı sorunsalı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim