7 haziran 1603 yılında vuku bulan hadise. aynı zamanda sultan 1.ahmed han'a taht yolunun açılmasını sağladı. celali isyanlarının en sert olduğu bir safhada veliahd şehzade mahmud babası 3.mehmed'in huzuruna çıkıp kendisine anadolu serdarlığı vasfı ile birlikte ordunun başına geçmek istediğini söylemiştir. veliahd şehzade mahmud celalilerin yalnızca sertlikle değil aynı zamanda osmanoğullarının prestijinin kullanılarak yumuşak muamele ile bastırılabileceğini düşünüyordu.

fakat sultan 3.mehmed bu duruma pek şehzade ile aynı pencereden bakmıyordu. çevresinin ve haremde etkisinde kaldığı diğer kadınların da etkisiyle şehzadesinin tahtına göz diktiğini düşünmeye başladı. dedikodu kazanı yüksek ateşte kaynıyordu aynı zamanda, sarayda söylentiler almış başını gitmişti. son çıkan söylentiler şehzade mahmud'un babasına karşı bir suikast hazırlığı içinde olduğu yönünde olunca 7 haziran 1603 günü kendi ölümünden 6 ay 13 gün önce boğularak idam edildi.

sonradan padişah olan sultan ahmed abisini birçok kez uyardığını şu sözler ile açıklamıştır: "her zaman ileri geri söyledikçe men ederdim. zira saadetli padişah'ın bi-huzur olduğunu görürdüm. müfid olmazdı." şehzade mahmud'un naaşı şehzade camiine gömülmüştür.
devamını gör...
adam osmanlı tarihine 1. mahmut olarak geçecekken birileri araya girmiş yine.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"veliahd şehzade mahmud'un idamı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim