bireyin varoluşunun getirdiği endişelerdir. irvin d. yalom'a göre temel olarak 4 varoluşsal kaygı vardır ve bunlar; ölüm, özgürlük, yalıtım(varoluşsal izolasyon) ve anlamsızlıktır.

ölüm (death): yaşayan her canlı bir gün ölümle yüzleşir. yaşam da ölüm de hayatın bir parçasıdır. hayatın bir gün biteceğinin farkında olmak ve zaman zaman (belki de ortalamadan fazla) hayatın bu gerçeği için endişelenmek, ölüm kaygısıdır. bir gün öleceğimizi bilsek de bu gerçeği göz ardı etmeye ya da unutmaya çalışırız. hiç yaşlanmayacak ve ölüm zamanımızın gelmeyeceğine inanırız veya inanmak isteriz. bu savunmalarımızın yanında, ölüm düşüncesi hayatın ertelenmemesi gerektiğini hatırlatır bize. iyi bir insan olabilmek ve hatırlanmak için bir şeyler, gerçek manasıyla bir şeyler yapma isteği uyandırır. iz bırakmak isteriz. ardımızda, bizi unutturmayacak izler... belki ölüm düşüncesi çoğu zaman acıtır insanın içini, fakat tamamıyla yıpratıcı demek de yanlış olacaktır.

özgürlük (freedom): hayatta seçemeyeceğimiz, elimizde olmayan durumlar vardır. ailemizi, doğduğumuz ülkeyi, yetiştirilme tarzımızı vb. seçemeyiz. fakat aynı zamanda kararlarımızı, yaşam tarzımızı, ideallerimizi seçebiliriz, hayallerimiz bize aittir. bunların hepsi bizim sorumluluğumuzdadır. ''sorumluluğun farkında olmak, kişinin kendi benliğini, kaderini, hayattaki durumunu, duygularını, acı çekişini kendisinin yarattığının farkında olması demektir.'' (dicle rojda tasman, varoluşsal kaygılar, 2018). kişi bu farkındalıkla birlikte yaptığı şeyde özgür olduğu için insana aynı zamanda boşluk hissi yaratır. özgürlük kaygısı, ölüm kaygısı gibi kişinin kolayca farkına varabileceği bir kaygı değildir. kişi genelde hayatıyla ilgili çok önemli ve geri dönüşü olmayacağını düşündüğü bir karar alırken özgürlük kaygısını deneyimler.

yalıtım (existential isolation): yalıtım yani izolasyonun ilk anlamı, tahmin edilebileceği üzere diğer insanlardan uzak durma, kendini soyutlama durumudur. fakat aynı zamanda kişinin kendi içindeki yalıtımı (duygularını, arzularını bastırmak) da vardır. yalıtım'ın üzerinde durduğu düşünce ''bu dünyaya tek başımıza geldik, tek başımıza gideceğiz''dir. bu düşünceden tam olarak kurtulmak bence imkansıza yakındır. önemli olan kurtulmaya çalışmaktansa bu gerçeği kabullenip onunla birlikte yaşamaktır. evet dünyaya yalnız geliriz hatta yalnız gideriz fakat içinde bulunduğumuz zamanı yalnız geçirmek zorunda değiliz, güzel ilişkiler kurup güzel anılar biriktirebiliriz.

anlamsızlık (meaningless): ''hayatın anlamı ne?'' sorusuna odaklanır. neden buradayım, ne için ve neden yaşıyorum gibi soruları beraberinde getirir. bu soruların cevabını daha doğrusu anlamsızlığın anlamını kendimiz bulmalı ve yaratmalıyız. eğer bu yarattığımız anlam yeterli gelmezse anlamsızlık kaygısı yaşamış oluruz. anlamsızlık kaygısı kesinlikle hafife alınacak bir kaygı değildir çünkü kişinin yaşamına son vermesine neden olabilir. ben, anlamsızlık kaygısının kişinin kendiyle daha fazla vakit geçirdiğinde çıkma olasılığının fazla olduğunu düşünüyorum. özellikle pandemi ile birlikte içe dönüş yaşadık ve kendimize birçok konuda varoluşsal sorular sormaya başladık. çoğu kişi için (ben de dahil) bu kaygı anlık olabilir ve kişi sonrasında günlük yaşantısına devam eder. bu kaygıyla baş etmenin en iyi yolu bence kişinin kendi içiyle zaman geçirmeye biraz ara verip kendisini meşgul edecek başka şeyler bulmasıdır.

dipnot: tanımım, derste gördüğüm bilgiler ışığında oluşturulmuş ve kendi cümlelerimdir. yukarıdaki alıntıda da belirttiğim gibi tırnak içindeki alıntı dicle rojda tasman'ın yazmış olduğu ''varoluşsal kaygılar'' makalesinden alınmıştır. (pivolka, temmuz 2018, cilt: 8, sayı: 28).
devamını gör...
birer insan olduğumuz için bilmediğimiz geçmişi ve geleceği merak etmenizden kaynaklanan kaygılardır. mesela ölümden sonraki sonsuzluk herkesi korkutur. ya da gün içinde yaşadığımız dejavular.
devamını gör...
şu kahredici rutin içinde varoluş kaygısı her dakika bilincimizin ve yüreğimizin kapılarını çalıyor. bir çok şey arıyoruz: ekmek, su, sevgi... en kutsal ideolojilerin bile boşlukta yükselen bir bina olduğunu düşündüğümüz zaman, aklımıza şu soru geliyor: nereye kadar ?
hayat bir dizinin yeni bölümleri gibi küçük değişikliklerle uzayıp gidiyor. bizi bu diziye bağlayan tek şey ise henüz yayımlanmamış bölümleridir.
devamını gör...
temel yaşam şartları iyi durumda olan, herhangi bir ailesel ya da çevresel sorunu olmayan kişilerin uğrak noktası. ya sanat kalır ellerinde ya da felsefe. önce kafa rahatlığı versin allah; o da duyar, görürse zaten. sizleri majörün depresifinden ve anksiyetenin acısından korusun isa.
devamını gör...
bütün bunları öğrendim ve artık geri dönüşü yok. cahillik bir zamanlar sonsuz mutluluktu...
devamını gör...
insanların yaşadığı temel kaygılar; ölüm korkusu, yalnızlık, anlamsızlık ve özgürlük olarak sınıflandırılmıştır. bu temel kaygılar
zamansal olarak biraz farklılık gösterse bile her dönem varlığını hissettirmiştir.

kaygılıyız çünkü hangi rolü üstleneceğimizi hangi ilkelere inanacağımızı bilmiyoruz.

kaygı sırasında yaşanılan umutsuzluk duygusu hayvanlarda da gözlemlenmiş. yön bulma, yetersiz tepkiler... varloluşsal kaygının bizim üzerimizdeki kara bulutu hiçlik tehtididir. insan'ın temel kaygısı yokluktur. bu tamamen yeryüzünde var olmak-yok olmak ikileminin arasında yaşanan, yaşamsal halatın kopmaması için verilen mücadelenin huzursuz hissidir. bir diğer tehtid çevredir. bireyselleşmeye saldırıda bulunan kaygılar; özgürlüğe ulaşamama(arzu etme, seçme), toplumdan dışlanma yalnız kalma, insanları anlayamama, hayatta ne olup bittigine anlam verememe..

hepimiz aynı yolun yolcusuyuz ve varoluşun temelindeki trajedilerden muaf olan tek bir insan yoktur

varoluşsal kaygılar ortak ve herkes'in tüm bu duyguları hissettiğinden emin olarak hayata devam etmek belki bir nebze içimizi rahatlatacaktır. tabii bu kaygıyı çok derinden, fazlasıyla hissedecek olanlar için ne diyebilirim bilmiyorum. çünkü bende aynı dertten müzdaribim.
hepimiz kendi hayat'ımızı kendi doğrularımızla kurma çabasındayız. o çabayı kaygılarımızla bölmek kendi ayağımıza sıkmak gibi oluyor bazen. bugün içinde bir sıkıntı var. ama unutma ki dünya üzerinde birçok insan'ın içinde olan kaygıyı paylaşıyorsun.. paylaşıyoruz.. evet bu rahatlatıcı...
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"varoluşsal kaygılar" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim