tanrı varsa eğer şunu düşünüyorum: taşlardan oluşan bir evrende; ona, sen varsın diyen olmadıkça, gerçekliği taşın gerçekliğini geçemez. cansız bir evrende var olmak, sana sen varsın diyen olmadıkça cansızlıkla aynıdır. bir zekanın onu cansızlıktan ayırmasına ihtiyacı var..
devamını gör...
eğer tanrı varsa mutlaka muhtaçtır. muhtaç olmasa insanları neden yaratsın? örneğin kuranı baz alırsak "ben sizi bana kulluk edesiniz diye yarattım." diyor. çoğu dinde tanrı insanların onu övmesi, ona tapınması, onu hatırlaması arayışında. böyle düşününce de muhtaç olduğunu söyleyebiliriz.
devamını gör...
tanrı düzeni ifade eder, bir varlık olarak düşünmektense bir kurum gibi düşünmekte fayda var. yönetim kurullarının halka ihtiyacı nasılsa, o şekilde bir ihtiyaç hiyerarşisi oluşmuş olabilir.
devamını gör...
sadist ruhunu tatmin etmek için muhtaçtır.*
devamını gör...
kesinlikle muhtactir. biz var olmasakdik tanrinin var olacagini dusunmuyorum
devamını gör...
doğru tanımdır, bence de allah insanlara muhtaçtır, onlarsız bir hiçtir ve kendini gerçekleştiremez.
devamını gör...
bazen şöyle düşünüyorum. madem tanrı bu kadar yüce, neden ona tapmamızı istiyor? ya aşağılık kompleksi var ya da onun ölümsüz olmasının bizimle bir bağlantısı var. belki biz onun için bir nevi kalp pilleriyiz.
(bkz: dört kutu cappy içmek)
devamını gör...
hayır.

olayı mitolojik ya da dini, nasıl incelemek isterseniz, bir şeytan gerçeği vardır. secde et denilen insanın karşısında eğilmeyen, tarih boyunca nefret objesi olmayı göze alabilmiş, onu yaratana olan hayranlığı nedenli kovulmuş, sahiden gururlu bir varlıktır. her şeyden haberi olan allah şeytan'ın ona karşı geleceğini bilmiyor muydu? elbette biliyordu. kendisine karşı gelebilecek bir varlık yarattı. burada özgür iradeden söz edebilmenin mümkün olduğunu düşünmüyorum.

adem'e bakalım. onu yaratan o mükemmel gücün oldugu ortamda kendisine secde edilmesini kabul edebilecek şekilde yaratıldı. sizin olduğunuz ortamda bir başka varlık bana nasıl secde eder demedi. secde edilmesini bekledi.

allah ne şeytana sonsuz bir tapabilme gücü verdi ne de adem'e haddini bilme hali. bilinçli şekilde onları böyle yarattı. eğer allah bizlere muhtaç olsaydı bizleri ona muhtaç olacak şekilde yaratırdı. oysa değiliz.

dua ediyoruz, çoğu zaman gerçekleşmiyor. karnımız acıkıyor , ilâhi bir güç tarafından kapımıza bırakılmıyor. hasta oluyoruz doktora gitmeden iyilesemiyoruz. allah bize muhtaç olsaydı net olarak gönlümüzü hoş tutardı. dualar gerçekleşir, ara ara bize yemek falan gönderir, başımız belaya girdiği an sen benim kuluma nasıl böyle davranırsın hareketleri yapardı.

hiçbir şey yapmıyor. bunun adı muhtaçlık değildir. bu net olarak karizmadır, kendine güvendir, sabırdır.

allah'ın olayı tapınma ihtiyacı olsaydı ne şeytan'ı öyle ne de adem'i böyle yaratırdı. olaylar bence orada zaten şekillenmiş.

seviyorum.
devamını gör...
tanrı tanımına uymayan önerme.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"tanrı insana muhtaç mıdır sorunsalı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim