peygamber olmak isteyen ilk işsiz.
devamını gör...
ilk insanlar güneş tutulmasını , güçlü bir canlı sinirlendiğinden dolayı kendilerini gözetliyor şeklinde yorumlayıp korkudan hayatlarını yitiriyorlarmış. sonradan eğer bu canlıya kölelik etmeleri durumunda bağışlanacaklarını düşündüklerinden tanrı fikri ortaya çıkmış.
devamını gör...
tanrının yaşam oluşturma gücü verdiği yarı tanrılar.
adem’e secde olayını anlatan ayetler de yazar bu durum.
devamını gör...
ilk ateist atmış olmalı.


öyle biri yok demek için öyle biri var ama ben inanmıyorum demek gerekir.
devamını gör...
insanda bir korku

ilk insan, soğumuş lav kayalarının üstüne çıkıp çevresine bakınca, kendisine göre değerlendirdiği iki şey gördü: kendisinden aşağıda olanlar, kendisinden yukarda olanlar... kendisinden aşağıda olanlara aldırmadı ama, kendisinden yukarda olanlardan ölesiye korktu. uçsuz bucaksız bir doğanın ortasında ne kadar yalnızdı. gökler gürlüyor, şimşekler çakıyor, yıldırımlar düşüyor, kendisinden pek güçlü hayvanlar saldırıp parçalıyorlardı. kendisinden yukarda olanların en üstünde gök vardı. artık, yüzyıllar boyunca korkacaktı bu gökten, saygı duyacaktı bu göğe. öylesine bir korku, öylesine bir saygıydı ki bu, gelecek kuşakların en akıllıları bile kendilerini bundan kurtaramayacaklardı. milyonlarca yıl yücelik, tanılık, güçlülük ölçüsünü mavi ellerinde tutacaktı, gök. gök, ona bağırıyor, parmağını sallıyor; onu boğmak için sağanaklarını, onu yakmak için yıldırımlarını gönderiyordu. ona yalvarır, tapar, yaltaklanırsa belki kendisini korurdu da.

orhan hançerlioğlu, düşünce tarihi
devamını gör...
kimin en çok çıkarı varsa bundan o atmıştır.
belki de gerçekten vardır ve yukarıdan bize gülüyordur onu da bilemeyiz.
devamını gör...
aslında... herkes.
fıtrattan gelerek var olduğunu bildiğiniz bir olgudur.
devamını gör...
(bkz: tanrı), insanlığın en yararlı ve gelişmiş (bkz: soyutlama)larından birisidir. bu fikir/kavram yüzbinlerce yıl boyunca gelişmiş ve özellikle toplum için yararlı/kullanışlı bir fikir haline gelmiştir.

bu tarz kavramlar tek bir kişi/toplum ve zamanda ortaya çıkmazlar. farklı arketiplerden yavaş yavaş evrilerek, farklı coğrafya ve zamanların etkisi ile ortak kavram haline gelirler. ortak kavrama dönüştükten sonra bile herkes için aynı şeyi ifade etmezler.

ateist olmanın verdiği dayanılmaz hafiflik ile, yerli yersiz, meselenin ciddiyetini anlamadan, tanrı fikrini hafife almak kişinin fikir dünyasının sığlığına işarettir.

tanrı fikrinden belirli zümreler hep çıkar sağlamışsa da, (bkz: insan insanın kurdudur) görüşünü bastırmanın ve toplumsal düzeni sağlamanın en önemli unsurlarındandır.

tanrı kavramından en çok çıkar sağlayan belirli bir azınlık saymak gerekirse bu genelde şef/yönetici ve büyücü/ruhban sınıf olmuştur.
devamını gör...
insan aklı ile bir durum açıklanamadığı an ortaya atılmış olunmalı muhtemelen, birden fazla dini inanç ve birden fazla tanrı olduğunu varsayarsak, her inançta bir şekilde insanüstü durumların varlığına kabul getirilerek bir üstün güç düşünülmüş, buna da tanrı adı verilmiş. ha belki de bir dinin tanrısı gerçektir yahut değildir, bunu bilimsel olarak açıklayabiliyor muyuz emin değilim, sanıyorum henüz o durumda değiliz.

sözün özü, kimin ortaya attığı değil de ne şekilde ortaya çıktığı olmalı diye düşünüyorum ve cevap da yukarıda belirttiğim şekildedir.

tabii bir de şu da var tanrı kavramının kimin yahut kimlerin işine yaradığı da önem arz etmekte. böyle bir insanüstü güç var yahut yok bilemeyiz, ama halen varlığını sürdürdüğünü göre eğer var kabul edersek bu güç gerçekten en üstün, en güçlüsü. eğer yok kabul edersek de muhtemelen birilerinin işine çokça yarıyor.
devamını gör...
var olan bir şeyi ortaya atmak diye bir şey yoktur, tabii inanç meselesi.
devamını gör...
(bkz: amenhotep akhenaton)

düzeltme : tek tanrılı dinlerden öncesinde varolmuş dinlerin tanrıları yani çok tanrılı dinlerin tanrıları (tanrı kelimesi türeyerek, anlamı ile birlikte değişim geçirmiştir.) aslında günümüzde kullanılan, tanrı, allah, god vb. kelimeler ile tarif edilmezler. onlara titan gibi sıfatlar uygun görülürdü. yakın dönemlerde kullanılan tanrı vb. kelimeler günümüze son hali ile ulaşmıştır. bu kafanızı karıştırmasın yani, tanrı aslında aynı tanrı değil. çok tanrılı din, tek tanrılı dindeki tanrının çoklu bir hali değil.
mısır firavunlarından akeneton torunu ya da oğlunun çalışmalarını devam ettirmiş ve rahipler ile birlikte çalışarak, aslında tek bir ana titan olduğu düşüncesini ileri sürmüştür. daha sonraları tali titanlar melek, cin vb. doğa üstü varlıklara evriliyorlar. bunu yapanlar da bugünkü musevilerin ataları olan israiloğullarının (sanırım ibraniler olacak) atalarıdır.
devamını gör...
orta doğulu sami ırkı tabiki de, başka kim olacak? yahudi'nin yehova'sı, arabın allah'ı üstüne üstlük peygamberlerin yalnızca belli bir coğrafyaya gönderilmesi ve aynı evde üç peygamber olması saçmalığı da cabası... dünya'nın talihsizliği ibranilerin yehova'yı (yahweh) yaratmasıyla başladı. arabın allah'ı da bu işin tuzu biberi oldu. özetle tektanrılı dinler; hoşgörüsüz, bağnaz, gaddar ve yobazdır.
devamını gör...
ben atmadım sadece rafa kaldırdım. biri alıp götürmüş olabilir. güle güle kullansın.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"tanrı fikrini kim ortaya attı sorunsalı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim