ayrıca amasya'da yeşilırmak nehri'nin kenarında da strabon heykeli bulunmaktadır.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
yanık ülke'nin başarılı bir f/p şarabı. metromarket'lerde hala bulunabilir sanırım. üzerinde strabon'un minik bir silüeti vardır.
devamını gör...
yaşadığı dönemde yapılan göçler ve hangi milletlerin nerelere yerleştiği konusunda verdiği bilgiler ile önem kazanmış olan bir seyyah ve bilim insanıdır.
devamını gör...

aydın'ın nyssa kentinde ilk coğrafya okulunu açmış yunan coğrafyacı ve tarihçi. augustus dönemine kadar yunanlı ve romalılarca bilinen ülkelerin ilk haritasını çizmiştir ve 17 ciltlik geographumena veya geographika (coğrafya) adlı yapıtının büyük bölümü günümüze kadar gelmiştir. bu yapıt ilkçağ anadolu'su için eşsiz bir rehber niteliğindedir ve anadolu coğrafyasını kapsayan ciltlerin türkçe çevirisi basılmıştır. antik dönemde neden sonuç ilişkisine dayalı ilk volkanizma açıklamasını yapmış yerbilimci de kendisidir.
devamını gör...
coğrafyanın kurucusu amasya'lı strabon..
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
strapon sanılmaması gereken başlıktır.
devamını gör...
coğrafyacıların atasıdır. klasik yunan eğitimi almıştır. aristoteles okulunun ve sonrasında da stoa okulunun görüşlerini benimser.

geographika'sı 17 ciltten oluşur ve o güne kadar bilinen dünyadaki her şeyi kapsar. (karalar, denizler, bitkiler, hayvanlar vs.)

kendileri uzaktan dedem olurlar...
devamını gör...
bu adam hakkındaki en büyük eleştiri; rivayet ve alıntıları tamamen doğruymuş gibi kabul ederek alıntılamasıdır.
sözgelimi; 500 yıl önce yaşadığınızı farzedin; sizin fransa da yaşayan bir arkadaşınız var ve size paris in orta yerinde büyükçe bir ejderha heykeli olduğundan bahsetti- belkide salladı. sizde fransa ya hiç gitmeden fransa yı anlatan bir kitap yazmaya karar verip, paris in ortasında dev bir ejderha heykeli vardır diye yazıyorsunuz.
bu garipliklerden biri de , bugün tek bir zeytin ağacı yetişmeyen bir iç anadolu kasabasından, buraların zeytin ağaçlarıyla dolu olduğundan bahsetmesidir.
onun için strabon un eserlerindeki anlattıkları büyük ölçüde teyide muhtaçtır.
devamını gör...
bir de strapon var onu karıştırmayın başka mevzunun konusu.
devamını gör...
ibn-i haldun'a atfedilen 'coğrafya kaderdir' sözünü aslında strabon söylemiş diyorlar ancak kesin olarak bu da doğru değil.
strabon demiş mi dememiş mi kesin değil ancak ibn-i haldun dememiş orası kesin.

bunu ibn-i haldun başlığına yazsam daha mantıklı olurdu sanki. neyse aklıma gelirse oraya da yazarım.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim