yukarıdaki entryde birçok bilgi girilmiş zaten. eklemek ya da altını çizmek istediğim bikaç şey daha var;

spartalılar tam mânâda bir savaşçı oldukları için doğan her çocuğun sapasağlam olması gerekirdi. sağlam gözükmeyen bebekleri şehrin dışındaki surlarda ölüme terk ederlerdi. 7 yaşında ailelerinden koparılarak eğitime gönderilen çocuklar eğitimlerinin son aşamasında yaban hayatıyla sınanır, ormanlara bırakılırdı. eğer geri dönerse savaşçı bir spartalı olabilirdi.

ayrıca kenttekiler tamamen savaş eğitimine odaklanmış hâlde oldukları için; seramik yapımı, ticaret, tarla gibi günlük yaşamla ilgili her türlü işleri diğer kentlerden elde ettikleri kölelere ya da ücretli işçilere yaptırırlardı. kendilerinin tek uğraşı savaştı.
bu yüzden sparta'da atina'da bahsettiğimiz sanat eserlerinden, muhteşem mimarî yapılardan, kültürel herhangi bir şeyden bahsedemiyoruz.
devamını gör...
erkeklerin eşlerini bir başka erkeğe ödünç verebildiği ya da erkek kardeşleriyle paylaşabildiği medeniyet.

bireyin devlete, kadının erkeğe boyun eğdiği, eğdirildiği bir anlayışa sahip, sert, savaşçı ve uzlaşılmaz bir uygarlık.
devamını gör...
''spartan'' kelimesi ingilizce, sade konforsuz anlamına gelen bir kelime.
bunun nedeni aslında spartalılara dayanıyor. onların şehrinde, gösterişli kamusal binalar ve surlar yoktu. surlar ''spartalı erkekler''di.

sevgili dostlar, ingilizce az ve öz konuşma anlamına gelen, '' laconic'' ise spartalıların diğer önemli bir şehri olan ''laconia''dan gelmektedir.

kadınlar kamusal alanda varlık gösterebiliyordu. tabi olarak erkeklerle aynı koşullarda değildi hakları ama, diğer toplumlara göre, iyi bir yerdeydiler. çoğunlukla diğer toplumlar spartalı kadınları ''teşhirci'' olarak nitelendirmişti. cinsellik konusunda özgürdüler.

sparta, dış dünyaya kapalı bir toplumdu. küçük bir donanması olan sparta'nın ticari gemileri yoktu. ticareti çok önemsemediler.
yabancıları çok sevmezlerdi. yabancılar sadece şehirde ''resmi davet'' üzerine bulunabilirdi. bunun da çok nadir bir durum olduğunun altını çizelim.
sparta'da seçim vardı, lakin şöyle idi;
ihtiyarlar meclisi vardı. ihtiyarlar meclisi yasa tasarılarını görüşür ve yasayı oylamaya sunar. sparta vatandaşları ise ihtiyarlar meclisinin kararlarını oylayabilirlerdi.
devamını gör...
sparta kenti ve yerleşik halkına mensup kişilere de spartalılar deniyordu.

spartalılar = lakedaimonialılar demek doğru değil. lakedaimonialı terimi ekseriyetle ordudan bahsedilirken kullanılır veya tüm devletten bahsedilirken.

genç spartalı savaşçılar, 6 yaşında kışla yaşantısına başlar, 30'una gelene kadar aile yaşantısına dönemez idi.

spartalıların bu katı şekildeki çocuk yetiştirme tarzı, kendilerine bağımlı olan nüfus üstünde askeri üstünlüklerini devam ettirmelerine fayda sağlıyordu.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"sparta" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim