tahmin edebileceğiniz gibi, arapça kökenli bir kelimedir. ibranicedeki "satan" (evet, şu 'satanizm'deki "satan") kelimesinin arapçadaki karşılığıdır.
hem bu sözcük hem de 'satan' ingilizceye geçmiş; zaten ingilizce muhtemelen günümüzdeki devasa söz varlığını bu dilsel mevlanalık diyebileceğimiz yaklaşımına borçludur: bu kültürel politika neticede eş veya yakın anlamlı kelimelerin bolluğuna sebep olmuştur.
karakterli olandır. allah'a karşı geliyor, düşünsene sen ben bilip bilmeden inanmayı veya inanmamayı seçiyoruz ama o direkt muhatap ve hayır diyebiliyor.
hristiyanlıkta teslis inancının yanında bir de evil trinity şeklinde zuhur eden fenomen. bu inanca göre şeytan beelzebub ( sineklerin tanrısındaki tanrı’nın ismi ), lucifer ve astaroth’tur.
allah ile arasındaki münakaşada tarafını tuttuğum inanmadığım metafizik varlık. arap mitolojisinden öğrendiğime göre şeytan allah'ın ateşten yarattığı bir varlık iken allah çamurdan insanı yaratıyor ve daha üstün bir maddeden yarattığı şeytana "buna secde et ey şeytan" diye buyuruyor. kahramanımızda "aman efendim hiç olur mu öyle şey o toprak ben ateş" diyerek karşı çıkmış ondan sonra iki taraf arasında süren bir dizi müzakereden sonra şeytanın kıyamete kadar insanı allah'ın yolundan saptırması görevi veriliyor kıyametten sonra da kaybeden kazanana bir paket sigara alacak. böylece allah insanı sınayacak ve puanlara göre öbür tarafta cennet ya da cehenneme yerleştirilecek. eğer müslüman olarak öldüyseniz cehenneme gittiğiniz takdirde yeterli cezanızı çektikten sonra cennete dgs ile dikey geçiş yapmanız da mümkün. çünkü ıslam kolaylıklar dinidir.
velhasıl kelam imtihan hâlâ devam ediyor. şu anki sonuçlara göre şeytan bir sıfır önde götürüyor. böyle giderse allah kaybedecek ve allah'ın projesi "insan" tasarımı basarışızlıkla sonuçlanacak. allah yarattığı şeytana yenilecek. neyse efendim şeytanı otoriteye karşı sorgulayıcı tavırlarından ve güce boyun eğmeyişinden ötürü kendisini tebrik ediyorum. adil şartlarda mücadele etmediğini biliyorum zira senin her başarında allah insanlara peygamber adını verdiği bir takım elçiler vasıtasıyla devamlı olarak hileye başvuruyor. ama sen doğru bildiğin yoldan şaşma ey şeytan.