ana akımın ve popüler edebiyatın dışında kalmayı tercih eden, popüler kültür jargonuyla konuşmayan/yazmayan ve hayatın ortasından değil, kıyısından beslenen bir edebiyat türüdür. özel bir okur kitlesine hitap eder. diğer türlerin aksine akışkan değil, kupkurudur.

altay öktem'in yeraltı edebiyatınin temel özelliklerini sıraladığı listeyi hemen buraya yapıştırabiliriz. ** ben şahşi anlamda yeraltı edebiyatı diye bir şeyin varlığına inanmadığım için rahatsız edici edebiyat başlığı altında yazmayı uygun gördüm.** (bkz: yeraltı edebiyatı)
devamını gör...
- kurgusal anlamda sahicilik ön plandadır; cinsellik ve şiddet ögeleri yapıttan soyutlanmaz.
- en uç ve sıra dışı olaylar ele alınsa bile, yapıtlarda fantastik ya da bozulmuş gerçeklik değil, somut gerçeklik söz konusudur.
- dilin kullanımı son derece esnektir, argo ve küfür kullanımından kaçınılmaz.
- yapıtlardaki karakterler genellikle sıra dışıdır.
- gerek temasal anlamda, gerekse dil ve anlatım biçimlerinde kesinlikle didaktik bir yöntem kullanılmaz. öğreticilik vasfı içermez.
- genel kabul gören etik ve estetik değerleri önemsemeyip kendi etiğini ve estetiğini oluşturur.
- insan psikolojisinin gizli kalmış yanlarına ait zengin veriler barındırır.


laftan anlamam ben ama bu ağızdan anlarım işte.
devamını gör...
söz konusu tanımlamaya bakılırsa yazdığım yazımsıları sonunda sınıflandırabileceğimi gösterip sevindiren edebiyat türüdür.
devamını gör...
bu şeyin varlığına inanmıyorum. tercih meselesidir. senin benim rahatsız edici bulduğumuz şeyde başkası çocukluğunu, haliyle tanıdıklığı bulabilir. edebiyat okuyan kitlenin yok olmasıyla ölür. varsa, seviliyordur.
devamını gör...
yer altı edebiyatı tanımı her zaman daha çok hoşuma gitmiştir. yerin üstüne, gün ışığına çıkmaya hak kazamayan ya da belki de bunu bilinçli olarak tercih etmeyen; çıktığında da ayıplanan, dövülen, yok edilmeye çalışılan edebiyattır.

tam da bu nedenle günümüz toplumlarında "canavar" olarak görülen karakterlerin ağırlıkta olması beklenir. canavar tanımı zamana ve mekana bağlı olarak değişeceğinden, bir döneme ait yer altı edebiyatını okumak o dönemin ahlak anlayışı okumaktır da denilebilir.

bir örnek olarak, marquis de sade en büyük üstatlarından birisidir. kitaplarında pedofili, cinayet, tecavüz, ensest gibi günümüzde hala birer tabu olmaya devam eden kavramların ve eşcinsellik, evlilik dışı ilişki, kadın cinselliği gibi günümüzde normallik kazanmış kavramların; masum ve insan doğasının cezalandırılmayı hak etmeyen parçaları olduğunu savunmuştur.

yer altı edebiyatı ismine uygun olarak, özellikle kendi döneminde sık sık şeytan olarak da anılırmış.

her şeye rağmen bu tarz edebiyatın insanın içinde ilkel olan bir yerlere hitap ettiğini düşünüyorum, tüketildiği taktirde insana farklı bir haz veriyor.

(bkz: marquis de sade)
devamını gör...
"sukiyo" sözünü çarpıtan neslin yapabilir olduğu edebi sanattır.
devamını gör...
nilgün bodur'un yaptığı edebiyatsa bu türde yer alan edebiyattır.
devamını gör...
yine üstüme alındığım bir başlık.
edebiyatla işim olmaz, bunlar hep iftira.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"rahatsız edici edebiyat" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim