psikiyatri bir tıp dalıdır. psikiyatrist, tıp fakültesi eğitiminin yanında 4 yıllık psikiyatri uzmanlığını tamamlamış ve reçete yazma yetkisine sahip doktorlardır.
psikologlar ise fen edebiyat adı altında 4 yıllık lisans psikoloji eğitimini tamamlamış ve ardından 2 yıllık yüksek lisans programında eğitim görmüş ve uzman klinik ünvanını almış kişilerdir. kişilerde var olan hastalıklı duygu, düşünce ve davranışların altında yatan nedenleri konuşarak çözümlemeye çalışan ruh sağlığı uzmanıdır.
devamını gör...
psikolog; normal somut olaylara bakar, kleptomani, cam çerçeve indirme, tırnak yeme.. hatta bok yeme gibi davranışsal bozuklukları tamir eder.

psikiyatrist; en başta yasal torbacıdır kendileri, içsel/zihinsel durumları teşhis ve tedavi eder. ölü insanlar görüyorsan, diğer sana selam veriyorsan, büyük büyük dedenle tavla oynuyorsan.. bu torbacıya bi uğraman lazım.

ayrıxa; psikoloji kesinlikle ruh'la falan alakalı bir şey değildir.
ruh adam öldürmez
ruh tecavüz etmez
ruh sübyancılık yapmaz
ruh; fıtrata uymayan illegal olana yaklaşmaz.

psi ve pnevma arasındaki fark, deveyle kuş arasındaki benzerlik kadardır.
türkçe'ye ruh olarak transfer edilen yunan kelamı.. sinir de, zihin de, olmadı akıl dersin, hepsi hasta olur ama hakkında zerre bilgi sahibi olmadığıın ruh ile uğraşman ceberrut inat olur.

batıya ne güzel "mental disorder" diye gitmiş..

bebe ruhi vardı bide..
devamını gör...
psikiyatrist doping ile hile yaptırır. üstün performans sağlatır. ömrü kısa olur. vücudu çökertebilir.

psikolog normal yolla çalıştırır. gücü sınırlıdır. ömrü genelde uzatır. vücudu pek tahrip etmez.

psikiyatrist bir anda sükse yapan müzik gibidir. çabuk tüketilir. devri biter.

psikolog zamanın ötesinde yapılan müzik gibidir. yıllar sonrasına bile hitap edebilir.

not: psikolog sporu destekliyorum.
devamını gör...
psikiyatrist uzman doktordur, psikolog ise lisans mezunudur. 4 yıllık psikoloji eğitimi teorik eğitim açısından doyurucu opabilse de bu eğitim klinik pratiği kapsamaz. bu nedenle psikologların mezuniyet sonrası klinik psikoloji yüksek lisansı yapması gereklidir. ancak özellikle devlet hastanelerinde klinik psikolog bulmak çok zordur. halk arasındaki yaygın inanış, psikiyatist ilaç yazar, psikolog psikoterapi yapar şeklindedir. oysa bu inanış yeti açısından gerçeği yansıtmamaktadır. psikiyatristler de psikoterapi açısından yetkin olmalıdır. ancak maalesef günümüz devlet hastanesi poliklinik hizmetlerinde bir hastaya düşen vakit sınırlı olduğundan bu mümkün olmamaktadır. ruh sağlığını geliştirmeyi amaçlayan her insan genel sağlık sistemi içinde ulaşılabilir psikoterapi hizmetleri talep etmeli, bu konuda kamuoyu oluşturmalıdır.
devamını gör...
psikologlar iyidir güzeldir ama psikiyatristlere zerre güvenim yok. dikkat bozukluğu için gittiğim doktor bana odaklanmak için ilaç ve üstüne sakinleştirici vermişti ? sakinleştirici niye veriyorsun kardeşim ders çalışamıyorum ben aloo. sonra tüm gün uyutuyordu beni ilaç işte bu da böyle bir anım.
devamını gör...
öyle bir an oluyor ki ikisininde ne kadar mühim olduğunu anlıyor insan.beden sağlığından önce geliyor akıl sağlığı.
devamını gör...
psikolog ilaç yazamıyor derler ama bilgisi varsa aydınlatabilir tabii.
devamını gör...
devlet hastanesindeki psikiyatristin asla alamayacağı versus.
bir kere merak edip gidip şansımı denedim. arkamda tonla sıra bekleyen insan. içeri girer girmez neyin var sorusuna 2 3 dkda cevabi toparlayıp sunma telaşı, doktorun seni dinler gibi yapıp çoktan ilaç reçetesini elinin altında hazırlaması.acayip saçma bir deneyimdi. konuşabilir miyiz bunu merak etmiştim sadece. ama sanırım bunun için önce özel bir hastanede seans başına 250 tl ödemem gerekiyordu.
hastane çıkışında rastgele bir teyzeyle ayak üstü 10 dk konuşup kendimi daha iyi hissederek çıkmıştım ordan. kisacasi psikiyatriye gitmek demek daha kısa yoldan ilaçla tedavi olmak demek.
bunun yerine haftada bir kez çok yakın arkadaşımla bedava seanslar yaparak daha iyi hissediyorum.
devamını gör...
insan çok komplike bir canlı değil. duygu, düşüncelerinin sınırları çok dar. psikiyatrideki doktorun sana teşhis koyması için saniyeler yeterli. ilacını yazar yollar. psikiyatriden terapi beklemek saçma. öyle bir misyonu yok ki adamların.
devamını gör...
öksürüyorsun psikiyatrist öksürük şurubu yazar, psikolog öksürüğe yol açan nedeni seninle konuşur, hikayeyi alır, sen de dersin ki soğuk su içtiğimden olabilir mi? bunu değiştirebilir miyim hayır. soğuk suyu çok seviyorum. en iyisi şurup.

böyle bir ayrım yapamayız aslında. bunların hepsini tek başına psikiyatristte yapabilir. psikolog değil de terapist diyelim psikolog çok geniş bir kavram. git gide kafalar karışıyor burada bitiriyorum. böyle vs olmaz.
devamını gör...
astrolojinin okulunu okuyosun psikolog oluyosun sonra diyolar ki gel biraz daha pratik öğren seni her derde deva bi büyücü haline getirelim sen de gaza gelip okuyosun ve falcı oluyosun.
devamını gör...
biri tıp okur diğeri psikoloji ve sadece biri ilaç yazabilir.
devamını gör...
psikolog daha samimidir.
devamını gör...
biri tedavi eder diğeri görüşme yapar, biri ilaç yazabilir diğeri yazamaz, biri tıp doktorudur diğeri değildir.
devamını gör...
biri sizi o anki durumdan çıkarıp ilaçlar ile geçici mutluluk verir. bu ilaçlar bağımlılık yapabilir.

biri sizi dinler, sorunun çözümünü bulmanıza yardımcı olur. konuşacak kimsesi olmayanlar (gözü kapalı güvenilecek arkadaş vb.)* dinler. baştan çekinceli yaklaşılsa dahi sonradan açılınabilir.. 1 seans ile genelde bitmez. bazılarında bağımlılık yapabilir.
devamını gör...
çok afedersiniz ikiside bir boka yaramayan dal. sadece her ay maaş yiyorlar.
saygılar.
devamını gör...
#1893022 aslında herkes bir işe yarıyor. hele ki görevini yerine getirmek için istek, çaba, arzu ve azim duyuyorsa. takılmayın dış dünyaya. ortalık çok fazla sağlam ve çetin cevizlerle dolu. içleri ise çürük ve bomboş.

siz hiç peki bir başak gördünüz mü? ince, narin, zayıf, uzun ve boynu bükük. dışarıdan sağlam ve kırılmaz gözükmez; ama öyle esnektir ki karı, fırtınayı ve doluyu dahi atlatabilir. ayrıca her bir ucunda bir sürü danesi vardır. bereketlidir. verdikçe verir bolluğundan. var böyle insanlar.

içi boş, çürük ama dışları sapasağlam ve kırılmaz gözüken çetin cevizlere aldanmayın. onlar çok çok zor kırılırlar. ama bir kere kırılmaya görsünler hemen o çürümüşlükten çıkan kokuşmuşluk ve duman sarar etrafı ve sonra bir bakmışsınız kabukları çöp olmuş ve onu da rüzgar götürmüş.

başaklara odaklanın*
devamını gör...
karşılaştırmaları ve bir alanı yüceltirken diğer alanı aşağılamayı çok severiz nedense. her alan kendi içinde değerlidir ve insana sunduğu hizmet kapsamıyla faydalanıcı açısından önem kazanır. iki alan da isterseniz ruh diye tanımlayın isterseniz akıl diye insan sağlığına ilişkin hizmet sunar. bireyin yaşadığı psikolojik sorunların çözümüne ilişkin destek sürecine eşlik eder. psikologlar daha çok terapi odaklı bir süreci yürütürken psikiyatristler patolojinin şiddetine göre ilaç desteğinin odakta olduğu bir süreci yönetirler. iki alanda da terapi desteği söz konusu olabilmektedir. psikologlar farmakoloji üzerine eğitim almadıkları için ilaç yazma yetkileri bulunmamaktadır. ancak ilaçlar konusunda bilgi sahibi olmaları önerilir. okuduğum yorumlara bakılırsa ağırlıklı olarak kamu hastanelerinde edinilen olumsuz deneyimler üzerine işlevsellik değerlendirmeleri yapılmış. yeterli sayıda uzmanın olmadığı ve var olanların da 5-10 dakikada bir hasta gördüğü dikkate alınırsa nitelikli bir hizmetin verilmesinin beklenmesi mantıklı olmazdı. mevcut süreç de kişilerin tükenmişlik sendromu yaşamasına ve hizmet alan kitleye yönelik anlamlı bir destek sunmasına engel olmaktadır. kamunun içerisinde istisnalar yok mudur? tabii ki vardır. ama maalesef bunların sayıları çok az olduğu için pek de göze çarpmazlar veya bir evreden sonra doyum alamadıkları işten uzaklaşıp özelde kendi işlerini yürütmektedirler. bununla birlikte özelde birçok iyi psikolog ve psikiyatristle karşılaşabilirsiniz. hastanelere manevi rehber atamak yerine bu alanda çalışan uzman sayısının artırılması hizmetin kalitesini de arttırabilecek bir durum diye düşünüyorum. terapi desteğinin odağında kişi vardır. terapistin sihirli değneği yoktur bu beklenti içinde gidip hayal kırıklığı yaşanılması yüksektir. terapi, kişlerin sorun alanlarını belirlemelerine yardımcı olurken aynı anda kaynak farkındalığı da oluştur. iyilik haline olumlu yönde etkide bulunan bu kaynakların keşfi baş etme becerilerini de güçlendirir.
devamını gör...
ilkine ihtiyaç duymuşluğum olmuştur ve yeniden olabilir belki; ikincisine ise olmamıştır ve büyük ihtimalle olmayacaktır da.
devamını gör...
bildiğim kadarı ile psikiyatrist doktordur reçete ilaç yazabilme yetkisi vardır psikolog eğitim fakültesi mezunu psikolojik danışmandır terapiler yapar... yanlışsa düzeltin lütfen dostlarım...
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"psikiyatrist vs psikolog" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim