özellikle 80'lerle birlikte başlayıp, 90'ların tamamında sevilen, gündemde kalan, sözleri ağırlıklı olarak büyük şairlerimizin şiirlerden uyarlanan, melodik anlamda çoğunlukla halk müziği altyapısı ve yöresel etnik enstrümanlarla icra edilen protest içerikli müzik.
en bilindik temsilcileri; ahmet kaya, edip akbayram, fatih kısaparmak, onur akın, suavi, ferhat tunç, selda bağcan, ilkay akkaya, zülfü livaneli; grup olaraksa yorum, kızılırmak, grup baran, grup munzur, zuğaşi berepe( kazım koyuncu) gibi isimler tarafından yapılan müzik tarzı.

benim müzik tarzını tanımam, sevmem 1990 yılında ortaokul dönemime denk gelir ki, birçok seveni gibi ahmet kaya şarkılarıyla olmuştur. "adı: bahtiyar - iyimser bir gül" albümü sahip olduğum ilk özgün müzik albümüdür.
ardından vedat türkali'nin "bekle bizi istanbul" adlı şiirini besteleyen onur akın'in grup baran'ının "yediveren" ve sonraki yıllarda "kuytuda başak" albümleri.
fatih kısaparmak'in "kilim", "güneşi biz uyandırdık", "portakal çiçeği" albümleri.
1995'de onur akın'ın "nereye ey güzel insanlar" albümünden bir nazım şiirinden bestesi "seviyorum seni"...

biz bugün olduğu gibi küçük bir telefon hafızasında binlerce şarkı depolayamıyorduk. bir kasette max. 10 - 12 şarkı olurdu. sony fx153 walkman' im belimde, bir iki kaset cepte ,döndür döndür dinle. bugün bütün o güzel şarkıları ve sözlerini, şiirleri ezbere bilmemiz beyninize kazanacak kadar tekrar tekrar dinlemelerimizdendir belki de.

2000 lerle birlikte gençler protest müziğin başka bir kolu olan rap' e yönelince eski cazibesi kalmadı bu tarzın. ama ben kendi adıma vazgeçemiyorum.

yani bizler 80'lerin 90'larin çocukları; nazım hikmet'ı, can yücel'i, ahmed arif'i, vedat türkali'yi, attila ilhan'ı, hasan hüseyin korkmazgil'i, nevzat çelik'i , yusuf hayaloğlu'nu, ataol behramoğlu'nu ve nicelerini hem okuyarak, hem de bestelenen şiirlerini dinleyerek, ezberleyerek yaşadık ergenliğimizi, gençliğimizi.

belki de ondandır duygusallığımız, çabuk hüzünlenen, dokununca gözleri dolan şair ruhlu hallerimiz.
devamını gör...
benim için grup vitamin'in efsane şarkısından başka bir şey değildir. her zaman da böyle kalacak.

hoşçakalın anılarımı bıraktığım insanlar
dört mevsim, çayım, sigaram, kül tablam, adidas eşofmanım
fındıkzade'den hale, jale, lale
bakırköy'den bütün mahalle
hoşçakalın hoşçakalın
devamını gör...
günümüzde türkçe olarak (bkz: muasır). keşfedilmeye değer.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"özgün müzik" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim