nasıl da önemli olduğu başına bir pislik gelmeden anlaşılmayan şey.
devamını gör...
an gelir, uğruna bircok maddi manevi kazanctan feragat etmen gerekir. acı da cekersin ugruna, insan da eksilir hayatından, yumruk da parcalarsin, icin de ezilir. ınsandan geriye kemikleri degil kendine duydugu saygisi kalir, hic pismanlik duymadan.
devamını gör...
birinin soyadı gibi duruyor.
devamını gör...
kişinin toplulukla ilişkilerinde takındığı tavır ekseninde, kendine biçtiği değer, kendiyle ilgili hissiyatı.
her yerde ama istisnasız her yerde, herkes öz saygıdan bahsediyor artık.

“kendine saygısı olan insan bu kadar kilo almaz.”
“kendine saygısı olan insan sigara içmez.”
“eski sevgilini mi aradın, öz saygın yok mu?”

öz saygının bireysel bir ölçüt ve kişinin kendiliğiyle tatminkarlığı olduğunu anlamayan kişi; aynı durumda bir başkasıyla aynı tavrı gösterince -gösterdiğini düşündüğünde- kendi değerinin aşağıya doğru gittiğini düşündüğü için, o başkasının da kendine biçtiği değeri kişisel fikrine göre yorumlama hatasına düşüyor.

öz saygı, belirli kişisel şerhler karşısında, kişilerin geçemeyeceği bir sınıra dönüşüyor böylece.
bir türlü içinden kurtulamadığımız herkesten olduğunu, herkesle aynı olduğunu idrak edemeyen bir aklın üstünlük devşirme çabası. yani ego.

bir kavram popülerleştiğinde -ki buna en çok yeni nesil, temelsiz kişisel gelişim fikirleri sebep oluyor- pençeleriyle evirip çevirip yine ve yine bir başkasına dayatmaya dönüştürülüyor konu.
devamını gör...
boştur. para olsun yeter.
devamını gör...
kişinin, herkesten önce kendisine biçtiği değer ve kendisine göstermesi gereken saygı.
kaybedilmesi ya da zedelenmesi kişi üzerinde çok büyük hasarlara neden olabilir. korumak için olabildiğince dikkat ve gayret edilmeli.
devamını gör...
öz sevgisiz imkansız hede.
devamını gör...
kişinin kendine ne kadar değer verdiği. kendini ne kadar sevip saygı duyduğu, kendini ne kadar onaylayıp ne kadar ödüllendirdiği gibi unsurları içeren kişisel tutum yada ölçüt.
devamını gör...
surekli "neden başıma bunlar geliyor" diyen tiplerin sahip olmadığı kisilik özelliği. eş, çocuk, ana,baba,kardeş kim varsa hayatta, hepsine karsi bir "dik durus" niteliğinde ki davranış.
devamını gör...
eğer bu kalıp (bkz: selfie) yerine kullanılan (bkz: öz çekim)gibi bir saçmalıktan ortaya cikmadiysa güzel bir kaliptir. bence kişinin kendi varlığının farkında olması ile başlar. farkında olan farkındalığını devam ettirir. böylece hiç bir zorlamaya ihtiyaç duymadan öz saygı oluşur.
devamını gör...
saygı şirketinin ortaklığının bozulması sonrası ayrılan ortak tarafından kurulan yeni şirketin ismidir.
devamını gör...
insanın kendine verdiği değerdir. öz saygı, kişinin hayat enerjisini, motivasyonunu, kendine olan inancını yükseltir. insanın kendisine saygısı olursa, hayata daha pozitif yönden bakar. aslında biraz kendini sevmeyle bağıntılı bir tabir. öz sevgi varsa öz saygı da vardır.

hatalarımızı kabul etmek, kendimizi eleştirmek, çevreden gelecek eleştirilere açık olmak öz saygıyı temsil eder. kendine saygısı yüksek olan kişiler, tartışmaktan fikirlerini dile getirmekten asla korkmazlar. başarı gosterdiklerinde kendilerini takdir ederler keza başka insanları da başarılarında takdir ederler. diğer insanlarla aralarında sevgi dolu ve saygıli ilişkiler içerisindelerdir. herhangi bir olayda yapıcı olmaya çalışırlar. geçmişte yaşanan olaylara değil de anı yaşamaya çalışırlar.

mesela, zor bir sınava girip düşük olan bir öğrencinin öz saygısı yüksekse, sınava yeterince çalışmadığını, sorunlarinsa beklediğinden zor olduğunu düşünecektir. kendine hakaret edip önündeki sinavlarda da başarısız olacağını düşünmez. gibi gibi şeyler.
devamını gör...
çiğnediğinizde fazla gurur yaralayıcı bitebiliyor sonu.
devamını gör...
herkesin bir limitinin olduğu şey. kimininki çok yüksek, kimininki diplerdedir. benimki sürekli aralarda bir yerlerde gidip geliyor. kendimi daha iyi tanıdıkça yüksek bir yere sabitleyeceğim onu.*

öz saygı adı üstünde özneldir. ikili ilişkilerde farklı, kendine olan davranışlarında farklılıklar olabilir. elinizden geldiğince çıtayı yüksekte tutmaya özen gösterin derim. (işşallah ben de kendime karşı olan davranışlarımda çıtayı yüksekte tutarım amin)
devamını gör...
fikirler ile fiiler uyuşmadığında iyice azalıyor. fikri yaşamak lazım, iç huzuru yakalamanın yolu bir nevi de.
devamını gör...
sadece bir kere ön planda tutmayayım, ilk tercihim olmasın dedim aldım boyumun ölçüsünü. aslında ne derece değerli olduğunu gördüm.
devamını gör...
kırmızı çizgimdir.
kimse için eğrilip bükülmem, işim de olmaz.
devamını gör...
her zaman önceliklidir.
devamını gör...
bireyin kendisine, kendi özüne duyduğu saygısıdır. kendisiyle arasına kimseyi sokmadığı sınır çizgisidir.

kendine verdiği değer olarak da bilinir.
devamını gör...
bir insanın kendine verdiği değer, biçtiği kaftan ile alakalıdır. oz saygısı olan kişiler hareketlerine,davranışlarına,giyinişlerine vs dikkat etme gozlenur çünkü varlığı kendisi için degerlidir onu üstün tutmak ister.öz saygısı zayıf kişilerde ise toplum tarafından yargilanabilecek algisal sorunlar mevcut olduğundan kisi kendine odaklanmaz, umursamaz hale gelir. bu da hayatini zehredebilir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"öz saygı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim