osmanlı-islam köleliğinin batılı ülkelerden daha ılımlı olduğu yönünde pek çok kaynak hem fikirdir ancak üzerinde pek durulmayan önemli bir nokta vardır. osmanlı'ya çalıştırılmak için gelen kölelerin, yolculuk boyunca yaşadıkları, çoğu zaman ölümle burun buruna kalmaları hep göz ardı edilir. şehir hayatına gelene kadar bu zorlu yollardan geçen kölelerden ancak ve ancak güçlü olanlar sağ kalabiliyordu.

islam hukuku, kölelikle ilgili tüm yönleri düzenlemiştir. hukuk, köleleri azat eğitmeyi öğütler ancak bunu zorunlu kılmaz. kölesine iyi bakamayan ve kötü davranan sahibi, mahkeme yoluyla kölesini serbest bırakmaya zorlanır. şeriatta, tüm köleler arasında renk veya başka bir ayrım yapılmaz lakin hayatın içinde durum böyle değildir. beyaz köleler en değerli ve en çok rağbet görenlerin başında gelir. arkasından habeş ve zenci kölelerin geldiği bir sosyal
tabaka vardır. osmanlıların alınan kölelerin ne amaçla kullanılacağı ve kimlerin alınacağı konusunda 19. yüzyıla gelindiğinde değişim yaşamaya başlamıştır. kölelerin çalışma alanı özellikle de kadınlar için ev hizmeti olurken erkekler içinse gemilerde kürekçi ya da tayfa olarak kullanılmaya başlanmıştır.19.yüzyıla gelindiğinde osmanlı'daki köle sahiplerinin büyük bir kısmı şehirlerde yaşıyordu. bu nedenle balkanlar'da ve anadolu'da büyük köle pazarları kurulmuştur.
devamını gör...
safe word'leri genellikle ''padişahım çok yaşa''dır.

vay be... hem sarkastik oldu hem de yarı müstehcen... bence bu entry madalyayı hak eder yönetim... benden söylemesi...

neyse şaka bir yana osmanlıda kölelik vardır ama osmanlıdaki kölelik hiçbir zaman latin hispanik ve anglo sakson kolonyalizminin sebep olduğu türden bir mezalim ve zulme dayalı bir kölelik olmamıştır.
devamını gör...
tarihî filmlerdeki arap bacı karakteri bu köleleri işaret eder. evin bir sakini gibi görülen bu arap bacılar satın alınmış köleler ya da onların çocuklarıdır.
ayrıca; o eski tekerlemedeki camdan bakan arap kızı, bir kölenin çocuğudur. diğer çocuklar yağmurda- karda dışarda oynarken o sadece camdan bakar. çünkü; dışarıda oynamasına izin yoktur, evde yapılacak işler vardır.
devamını gör...
osmanlı torunuyum diye ortalıkta gezen tiplerin dedeleridir. dedesini şehzade sanıyor çoğu.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"osmanlı'da kölelik" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim