antalya merkezden 85-90 km uzakta bulunan likya cennetlerinden bir diğeri. havası ayrı güzel, antik kent ayrı güzel, antik kentten içeri gidildikçe karşılaşılan buz gibi dere ayrı güzel, yolun sonunda bulunan plaj ve deniz ayrı ayrı güzel. aşık oldum sanırım buraya.

ülkede gezmediğim, kamp atmadığım yer çok azdır ki ağrı-van-ığdır gibi çok uzak iller kaldı sadece. ama burada gece plajda gördüğüm gökyüzünü başka hiçbir yerde görmedim.

ayrıca plaja gitmek için antik kentten geçmeniz gerekiyor. antik kent belirli bir saatten sonra kapanıyor ve güvenlik oluyor başında. ama güvenlikler gece 12-1 gibi bırakıyorlar sanırım görev yerlerini ben hiç görmedim o saatlerde güvenlik. turnikelerden atlayıp, antik kentten geçip - dereye düşmeden - plaja varabilirseniz, bu manzaraya şahit olabilirsiniz.
devamını gör...
asıl olimpos antik kentinin hasan dağı'nın doruğunda olduğu düşünülmektedir. yıllar önce katıldığım yüzey araştırmasinda dağdaki asıl şehire gittik. aynen ındiana jones filmlerinden fırlamış gibi bir sahne vardı gözümüzün önünde. uzaktan görülmeyen; ağaçların arasinda büyükçe bir şehir. dolayısıyla hepimizin bildiği sahildeki yerleşim aslında dağdaki şehire ait liman şehridir.
edit: 13 sene sonra geldim tekrar. yeni pansiyonlar yeni insanlar yeni bir cevre duzenlemesi... ama olympos'un atmosferi yeşili dağı suyu hep aynı. iyi ki varsın sen...
devamını gör...
öldüğümde küllerimin serpilmesini istediğim derin bağlarımın bulunduğu yer.
devamını gör...
insan buraya antik kent demeye utanır... cennet cennet....
devamını gör...
antalya kumlucadaki antik kenttir. içindeki tarihi yapıları gezerek plajına ulaşılıyor. plaj çakıl, deniz berrak ve dalgasız ama derinleşene kadar içindeki keskin taşlara dikkat etmek lazım. plajda şemsiye ve sezlong bulunmuyor, doğal örtüsü sayesinde öğlen sıcakları haricinde rahatlıkla denize girilip güneş yanığı riski ortadan kaldırılabilir.

deniz harici bir günde tüm olimpos adrasan ve çıralıyi gezip bitirebilmek mümkün, olimposa gelmişken mutlaka oralar da görülmeli.
devamını gör...
antalya kumluca'daki likya uygarlığına ait olan ve unesco dünya mirası geçici listesinde bulunan antik kent.

mö 2. yüzyılda kurulmuş olan kent, uygarlığın phaselis antik kenti'nden sonraki en önemli liman kenti sayılıyor. burada kazılar hala devam ediyor, ortadan geçen bir ırmağın etrafındaki kalıntıları inceleme fırsatınız var ama sahilden dağlara bakınca kentin bulunan kısmının çok küçük bir kısmı olduğu apaçık. daha bulunacak çok şey olduğu kesin.
kent içerisinde kilise ve konut kalıntılarını görebiliyorsunuz, bir de halihazırda kazı süreci şu anda devam eden piskoposluk sarayı var. oradan da çok ilginç şeyler çıkacaktır eminim. liman kenti olduğu için gezi bittikten sonra kendinizi sahile atıp kente bir de denizden bakabilirsiniz.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
burada da yazılmış zaten ama öğle sıcağında kesinlikle gitmeyin, hem plaj hem antik kent için en güzel zaman akşamüstü bence. olimpos'un inanılmaz bir büyüsü var, neden bu kadar etkilendim bilemiyorum. gezerken adım attığınız yerlerde 2000 yıl önce canlı ve bambaşka bir hayatın aktığını düşünmek insana bir garip hissettiriyor.

antik kente ve plaja girebilmek için müzekart gerekiyor.
görsel kaynak: ben.
devamını gör...
her yaz mutlaka zaman geçirdiğim güzide yer. geçen yaz arap turistlerin keşfettiğini görmemle şok olduğum, olimpos'u nev-i şahsına münhasır yapan konaklama ve kendine özgü kültürel kimliğinden uzaklaşmasına ramak kalmış saklı cennet.
devamını gör...
olympos antik kenti;

antalya kumluca ilçesinde yer alan likya uygarlığına ait olup m.ö 300 veya ikinci yüzyıldan kalma olduğu düşünülmektedir.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


helenistik duvar kalıntıları halen görülebildiği antik kent.

m.ö.2.yüzyıldan itibaren roma ile 
anadolu'daki kentler arasında çatışmalar yaşadığını göstermekte.

buradan
buradan
devamını gör...
çevresi müptezellerin işgaline uğramıştır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"olimpos antik kenti" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim