normallik nedir?

türk dil kurumunun sözlüğünde ''normal'' sözcüğü:
- aşırılığı, eksikliği ve taşkınlığı olmama, ortalama durum
- kurala uygun, alışılagelen, olağan, düzgülü, aşırılığı olmayan, uygun
olarak tanımlanıyor.

pekala : kime göre neye göre?
aşırılığı ne ile ölçüyoruz? eksikliği? ortalama durumu kim belirliyor? kuralları hangi mecralar koydu? alışılagelen nedir? olağan nasıl olunur? neye uygunluk?

tanımı ise; tüm bu unsurların birileri tarafından dayatılmasına normallik faşizmi denir.
eğer normallik tüm bu unsurlar çerçevesinde şekilleniyorsa bu unsurları oluşturan kişi/kişilere ve kurumlara baştan anormal tanısı konmalıdır o halde.

insan özünün yaratıcılığı, davranışları, algılayışı ve eylemlerini bir çerçeve içine oturtmaya çalışmak aşırılık, taşkınlık, uygunsuzluk değil de nedir?

shut the fuck up! lan
devamını gör...
faşizmin ve güç gösterisinin ta kendisidir. darwin' in doğal seçilim mekanizmasının, topluma ve psikolojisine yansıma halidir. ayrıca insan egosunun da bir nevi kanıtıdır. hepimiz vuruyor muyuz elimizi önce kulağımızı çekip, sonra dağlara taşlara diyerek duvarlara? işte normallik faşizmi ve insanları normalliğe itme durumu budur. kimseyi olduğu gibi kabul etmeme ve bir kalıba sokma, sonra da "ama özgürsünüz; çünkü bunları bunları yapabiliyorsunuz." gibi gerzek söylemler de ek olarak bu paketin içerisinde sunulur. bunların hiçbirinin lütuf olmadığını özgür iradesi olduğunu fark edenler de genellikle delilik ya da anarşistlikle suçlanır. demeden geçemeyeceğim; (bkz: bir suç olarak anarşizm). ayrıca eğer bu kişiler şanslı bir azınlıktaysa; yani çeşitli yetenekleri varsa, toplum tarafından "ay sanatçı ruhlu o yaaa..." diye de değerlendirilebilir. burada da yeterince ikiyüzlülüğü açıkça görebilmekteyiz.
devamını gör...
geri kalmış, cahil, tutucu toplumlarda varlığını aşırı derecede hissettirir. bunun tam zıddı da marjinallik faşizmidir ve portland, oregon gibi yerlerde insanın karşısına çıkar. orada da saçlarını uçtum kaçtım renklere boyatmayan, dövmesi ve yüzünde gözünde piercingleri olmayan, vegan-vejeteryan olmayan, mazbut hayat yaşayan, alkol ve uyuşturucu kullanmayan yani güney eyaletlerinde 'normal' klasmanına giren tipleri dövüyorlar. marjinallik oranın normali olmuş. namibya ve kalahari çöllerinde çıplak gezen kabilelerin arasına giyinik olarak girerseniz bu da onların normaline ters olur, tuhaf tuhaf bakarlar.
devamını gör...
norm, grup üyelerinin belirli bir bağlamda nasıl davranmaları gerektiği inancı ise grup ne? millet mi ümmet mi? burada belirli olan bağlam ne? altı yüz yıl din adına savaşmaktan bıkmış insanların hâlâ gökten indiği varsayılan sözlere inanması nasıl beklenilebilir? buna endeksli davranmaları nasıl beklenebilir?

"normal" bir ilüzyondur, örümcek için normal olan sinek için bir kaostur.
- morticia addams.
devamını gör...
faşizm zaten belli bir normun/normalin tüm topluma dayatılması olduğundan dolayı, gereksiz bir terminolojik tamlamadır.
devamını gör...
normal insan kurgudur.
(bkz: michel foucault)
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"normallik faşizmi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim