1.
yiiyip içtiğimiz şeylerin sindirildiği organ.
devamını gör...
2.
doymak bilmeyen organım.
devamını gör...
3.
çok sorunlu bi organ ve bizden her gün bir şeyler bekliyor.
devamını gör...
4.
doğru bakımlarını yapmazsanız çok fazla sorun çıkaran sindirim organı.
hayvanlarda bal porsuğu neyse organlarda da mide o'dur kendi kendini sindiren bi organ size neler yapmaz kimbilir.
devamını gör...
acıktığımı bana haber veren organ.
devamını gör...
benim kilo kontolümü sağlayan organ.
iki gün sevdiğim şeyleri yiyorum 3 gün kıvranıyorum. haliyle kilom sabit kalıyor. o ne yapıyorsa benim iyiliğim için yapıyor. *
devamını gör...
protein sindiriminin başladığı ve besinlerin geçici olarak depo edildiği, hem kimyasal hem de mekanik sindirimin gerçekleştiği organımızdır.

yapısal olarak içten dışa doğru mukoza, düz kas ve bağ doku tabakası bulunur, dış kısmı periton adı verilen zar ile örtülüdür,
midenin yemek borusuna bağlı olan kapakçıklı kısmına kardia, ince bağırsağa bağlandığı kapakçıklı kısma ise pilor denir.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
midenin çalışması:
besin mideye geldiğinde mide vagus siniri tarafından uyarılır ve mide, mide öz suyunun salgılanması için kana gastrin hormonu salgılar, kanla taşınan gastrin hormonu mide bezlerine etki ederek(sindirim enzimlerini salgılayan hücrelerinin uyarılması) mide öz suyu salgılanır. mide öz suyunun içinde pasif bir enzim olan pepsinojen, hcl, su ve mukus bulunur. farklı hücreler tarafından salgılanan pepsinojen ve hcl ilk olarak midenin boşluğunda karşılaşırlar ve inaktif olan pepsinojen enzimi hcl ile birlikte aktif bir enzim olan pepsine dönüşür. pepsinojen ve hcl'nin farklı hücreler tarafından salgılanarak aynı güzergahtan gelmemesinin sebebi ise pepsinojenin pepsine dönerek mideye kadar gittiği süre boyunca diğer dokulara tahribata yol açmasını önlemektir.

peki bu aktivatör olan hcl'nin başka görevi var mıdır? var.
midenin asitliğini arttırır ve asidik özelliğiyle asite karşı dayanaksız mikropları yokederek antiseptik bir özelliğe sahiptir.
hcl'nin asidik özelliğinden midenin zarar görmemesi için mide öz suyunun içerisinde bulunan mukuslar ise midenin zarar görmesini engeller, ayrı yeten midenin iç yüzeyinde örtülü bir yapıda olarak bulunan mukus tabakası birkaç günde kendini yenileme özelliğine sahiptir.

midenin sindirimine geri dönecek olursak; pepsin enzimi ve su ile birlikte hidrolize uğrayan proteinlerin peptit bağlarını kopartarak proteinleri polipeptitlere(pepton) parçalanır. önemli bir husus olarak da proteinler midede polipeptitlere kadar parçalanır, proteinlerin amino asitlere kadar parçalandığı yer ince bağırsaktır ve midede karbonhidrat ve yağ sindirimi görülmez. midede sindirilen besinler kimus adı verilen asidik bir ph'a sahip olarak bulamaç şeklinde onikiparmak bağırsağına gönderilir( bundan sonraki işlemler ince bağırsağa ait olduğu için devamını ince bağırsak tanımımda bahsedeceğim.)

midede hormonal, sinirsel ve mekanik etki vardır. hormonal gastrin, sinirsel vagus siniri, mekanik etki ise besinlerin mide duvarına çarpıp salgı üretimisini uyarmaktır.

mide hücreleri çok az miktarda lipaz enzimi üretir(yağların sindiriminde kullanılan enzim) fakat midenin asidik ph'ı yüzünden bu enzimler midede herhangi bir şekilde çalışamaz ayrıca tükürüğümüzün içinde bulunan amilaz enzimleri de(karbonhidratların sindiriminde kullanılan enzim) besinlerle birlikte mideye geldiğinde lipaz gibi ph seviyesinden dolayı çalışamaz.
kamu spotu olarak: asitli içecekler, sigara, alkol ve fazla kilolar midemizin en büyük düşmanıdır.
devamını gör...
cengiz aytmatov'a göre beyinden akıllı olan organımız“mide beyinden akıllıdır çünkü mide kusmayı bilir, beyin her pisliği yutar.” der kendisi.
devamını gör...
adaptasyon yeteneği muhteşem bir organ. bir haftada kaşık içi kadar hacme indi sanırım. bir kase çorba, bir tabak yemekle doyup 24 saat aç geziyorum hiç de sesini çıkarmıyor.
devamını gör...
bazılarında işkembe, bazılarında da kursak kadar olandır.
insan ne yaparsa yapsın kursaktan haram lokma geçmedikten sonra her şeyin bir çaresi bulunur.
devamını gör...
ihtiyacı karşılanmayınca sahibine isyan eden federatif organ.
devamını gör...
önemli bir organ. bu hayatta bir insanın mutlu olabilmesi için en önce midesinin mutlu olması lazım. çünkü neden biliyor musun, ağrıyınca çok fena oluyor *
devamını gör...
asla doymak bilmeyen her şeye rağmen gurum gurum guruldayan yüzssüz organ
devamını gör...
oruçtan çıkınca can çekişen organ.
devamını gör...
insan vücudunun olmazsa olmaz organıdır. mideye iyi bakmak lazım.
devamını gör...
bazı insanların 'miğde' olarak yazma gafletinde bulunduğu yiyeceklerin sindirilmek için geçtiği mekan.
devamını gör...
iyi bir hayat yaşamanın en önemli koşullarından biri
devamını gör...
yanlış bir şekilde "miğde" diye yazılan organ.
devamını gör...
üzülünce bulanan, heyecanlanınca da bulanan, öfkelenince de bulanan bazen ağrıyan her türlü konuda hassasiyet yaşadığım organ. bu ne beter bir şey yaa.
devamını gör...
bu organın olmaması hem hem zevksizliğe hem de ölüme neden olabilir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"mide" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim