sadece bir ya da birkaç kişinin değil, dünya üzerinde geniş bir topluluğun var olan bir bilgiyi tamamen yanlış hatırlıyor olması durumudur.ilk olarak 2010 yılında fiona broome adlı bir blogger tarafından ortaya atıldı. adını, nelson mandela’nın ölümünden alıyor.nelson mandela’nın 80’li yıllarda hapisteyken ölme efsanesinden doğuyor. 2013 yılında hayatını kaybeden mandela’nın ölüm haberi, pek çok kişiyi üzerken milyonlarca kişiyi de büyük şaşkınlığa uğratmış, “nasıl yani? yahu bu adam 80’lerde hapishanede ölmemiş miydi?” algısı oluşmuştu. aslında yıllardır yaşayan, hatta devlet başkanlığı dahi yapmış saygıdeğer birisi olan mandela, dünya nüfusunun büyük bir kısmı tarafından, 1980’li yıllarda hapishanede ölmüş olarak kabul ediliyordu.
monopolydeki adamın gözünde mercek hatırlamamız ama asla olmaması, mickey mouse un pantolon askisinin olduğunu hatırlamamız ama asla olmaması, volswagenin sembolünde v ve w harflerini birbirinden ayıran çizginin olmadığını hatırlasak da aslında olması da örnek verilebilir.
devamını gör...
hala antartika'nın antar(k)tika olmasına inanamıyorum. böyle etki olmaz olsun. ayrıca bu başlığın ilgi çekmemesi sözlüğün hala çaylak modda çalıştığının göstergesidir.
devamını gör...
tarkan filminde "+babanı kim öldürdü kurt?
-hav hav
+hain kostok!" diye bir replik yok.

ayrıca: (bkz: hugo'da küfreden çocuk)
devamını gör...
aslında olmayan bir şeyi varmış gibi hatırlamamız.
devamını gör...
ıspanakta demir olduğunun sanılması.
kelebeğin bir gün yaşadığının sanılması.
balıkların kısa hafızalı olduğunun sanılması.
ve benzeri pek çok örnek verebilmek mümkün.

sosyal medyanın ve internet etkileşiminin gelişmesinin, bilgiye kolay erişim sağlanacağı algısı yaratması da bu etkiye örnektir.
kullanıcı büyük kitlelerin bilgiye dolaylı(*) erişimi sağlanmıştır ama bu bilgi deforme, hatalı veya kirli bilgidir. doğrusunu öğrenmek ek uğraş gerektirir. (bkz: teyit.org)

*: internet üzerinden aramadığımız bir bilginin paylaşım platformları üzerinden bize servis edilmesi.
devamını gör...
pikachu'nun kuyruğunda siyah kısım olmadığını öğrendiğim zaman şok eden etki.
devamını gör...
volkswagen fabrikasında çalışan veya sürekli gören birisi amblemi yanlış hatırlamaz veya gündemi iyi takip eden ölmeyen ünlü birinin yaşadığını bilir. bunu neden söylüyorum. çünkü bu mandela etkisi çıktığında insanlar çok saçma teoriler üretiyordu da onun için. ve sürekli bu etkinin örneklerini çoğaltmaya çalışıyolardı.

birisi bu aslında şöyleydi ama aslında hiç bir zaman olmamış derse aslında olmuş gibi hatırlamamız normal. ilginç...
devamını gör...
gerçekte olmayan etkidir:

kafasozluk.com/moonraker-fi...
devamını gör...
bilimsel açıklama teorileri oldukça ürkütücü olan etkidir.
1. paralel evren çakışması
2. zamanda yolculuk-kelebek etkisi

bir örnek de evrim ağacından gelsin;

peki ya "oturgaçlı götürgeç"? hani şu tdk'nin yabancı sözcükleri dilimize kazandırmak adına ürettiği "saçma" sözcükler? ne kadar da aptalca, öyle değil mi? otobüse kim "oturgaçlı götürgeç" diyecek? 

tdk hiçbir zaman böyle bir öneride bulunmadı. 


devamını gör...
sorunun cevabına bilmiyorum demek yerine iki şık arasından seçiyorsunuz tutmazsa mandela etkisi oluyor.
devamını gör...
arada bir gerçek olduğunu düşünmüyo da değilim
bazen benim hatırladığım şeyleri kimse hatırlamıyor
devamını gör...
monopoly adamını gözlüklü hatırlamamız da örnektir.
gözlüksüz de olabilir hatırlamıyorum şu an.
devamını gör...
akplilerin içinde bulunduğu bir sendromdur. zannediyorlar ki akp iktidarından önce tüp, yağ, ilaç kuyrukları vardı. ancak bu durum 1975 kıbrıs barış harekatında türkiye'ye uygulanan ambargo sonucunda oluşan bir durumdu. 30 yaşımdayım daha ben ilaç tüp yağ kuyruğu görmedim, 20-25 yaşındaki minyatür yobaz gelmiş bana diyor ki akpden önce tüp kuyruğu yağ kuyruğu, emekli maaş vardı. kendisine aqç tanzim satış kuyruklarını, karnabahar, soğan kuyruklarını, iphone satış kuyruklarını görmemiş gibi niye konuşuyorsun, dedim yediremeyip engelledi.
devamını gör...
bu benim aklıma 1984 romanını getirdi, olmuş bir şeyleri de olmamış gibi hatırlıyor olabilir miyiz diye düşündüm.
devamını gör...
bu olay, beynin çevresel uyaranları nasıl kaydettiği anlaşıldığı vakit açıklanabilir. gözümüzün dahil olduğu her olayda, söz sahibi olan gözümüz değil beynimizdir. yani biz, gözümüzün ilettiğini değil beynimizin biçimlendirip görüntülere dönüştürdüğü bu iletileri algılar ve hafızamıza kaydederiz
devamını gör...
örneğin ;
hugo ve tolga abi’de edilen küfür..
80’lerde çocukluk yaşamış insanların çoğu bu konuda yemin etmeye hazırlar. çocuğun biri tolga abi’ye ‘hugo’nun da … senin de … ‘ diyip yüzyılın en büyük trollüğünü yaptı. ancak tolga abi bu durumu her yerde defalarca yalanlayıp, yılmadan ‘yahu öyle bir şey olmadı. olduğunu ispatlayacak biri varsa ona araba alacağım’ diyerek kendini savundu. ve gerçekten olduğunu ispatlayacak tek bir video kaydımız bile yok! ama o dönem hugo’nun yapımcısının attığı tweet var..
devamını gör...
hala anlam veremediğim ve kabul edemediğim garip bir etki
devamını gör...
"anılarımız bizi geleceğe götüren servetlerimizdir" bu cümleyi bir filmde replik olarak duyduğuma o kadar emindim ki bu senenin başlarında. sonda herkese sordum, araştırdım hiçbir yerde bulamadım ben mi kafayı yedim diye düşündüm durdum. benim kendi kendime yaşadığım tek mandela etkisi bu oldu.
devamını gör...
akılma gelenler:
-luke, i am your father
-pikachunun kuyruğu
-monoply dedenin merceği
-we are the champions of the world
-loney toons
-kit-kat
-fordun o su
-la vache qui rit ineğinin hızması
devamını gör...
aşağı mahallede bir yalan attım, yukarı mahallede ben de inandım, özeti bu.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"mandela etkisi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim