#televizyon dizileri #popüler diziler #final yapan diziler
aksiyon / suç / yerli
9 / 10
puan ver

öne çıkanlar | diğer yorumlar

tek adam karizması için izlenen onca dizinin aksine karekterlerin neredeyse hepsinin bana başrol oyuncusu gibi geldiği başyapıt dizi.
testere, hüsrev ağa, laz ziya, pala, erhan, sapık erdal, tuncay vs . hepsinden başlı başına yeni bir dizi çekersin. abuzer kömürcüden bile.
devamını gör...
bazı şeyler tadında güzeldir. kurtlar vadisi içinde ilk 97 bölümdü bu.
yeniden yayımlanması sadece para kazanmak için kaliteli bir iş beklemiyorum. zaten, cahit ağır çekimde yürümeye başlayınca bitmişti bu dizi ama gereksiz uzattılar.
devamını gör...
dünya tarihinin en iyi dizisidir. aynı oyuncularla şu an netflix'e çekilse hiçbir zaman gündemden düşmeyecektir. dizideki hiçbir ayrıntı hiçbir senaryo boşuna veya vakit israfı niteliğinde olmayıp, muazzam bir senaryo bütünlüğü vardır.

nitekim içerisinden "pala" "konsey" "aslan akbey" "doğu bey" "testere" "kılıç" ve "mehmet karahanlı" üzerine senaryolar çıkar, en az 3 sezon dizisi çekilir.
devamını gör...
cast çok iyiydi. yani bir mafya nereye nasıl giderse öyle analı avratlı gidiyorlardı. mafyanın adamları iş bitiriyor babalar ofisinde oturuyor ya da uzaktan kesiyordu. şimdiki diziler öyle değil. koskoca mafya babası yapıyorlar ama adam operasyonların neredeyse hepsine kendisi gidiyor. kapı kulu denen harcanabilir adamları hiç yok. öyle mafya mı olur lan..
devamını gör...
yok ülkeyi kötü etkiledi yok silaha özendirdi yok şiddete yöneltti, abi bırakın bu işleri izlediğiniz o dünyanın en iyi dizisi sayılanlar çok mu temiz? sözüm ona çok severek izlediğim breaking bad, peaky blinders hatta game of thrones bile bu diziden daha fazla şiddet barındırıyor. sırf kendi içimizden iyi bişey çıkarmamak için boş eleştiri yapmayın lütfen. kurtlar vadisi ilk 97 bölüm dizi tarihimizde bir başyapıttır. senaryo, karakter oluşturma, çekim açıları, kurgu, sanat yönetimi itibariyle bir sinema tv öğrencisine sadece 97bölümde bütün dersleri öğretebilirsiniz. her bir oyuncu karakterine öyle bürünmüş ki hayret ediyor insan. şimdi izleyince bazı amatör kısımlar göze çarpabilir fakat 20 yıl önce çekilen bir diziden bahsediyoruz. şimdi tvde olan bütün türk dizileri hem anlamsız hem çok uzun. iyi bir türk dizisi izlemek isteyen hemen başlamalı. bunu beğenmeyen tayfa çukurcu tayfadır eşkiya dho tayfadır dandik dizi bağımlılıkları vardır tedavi olsunlar. he bu arada sadece ilk 97 bölüm için geeçrli bu söylediklerim sonrası para kazanmak için yapılmış eften püften iştir
devamını gör...
izleyicisine göre farklı kimlikler kazanan, benim için ülkenin en iyi dizileri arasında yer alan dizi.
dizinin efsanevi ilk 97 bölümü boyunca bir karakterin intiharı üzerine intihar edenler oldu, bir karakterin ölmesi üzerine ülke genelinde gıyabi cenaze namazı bile kılındı. dizi boyunca "mafya evreninden" etkilenen kişilerin çoğu gördüğü her şeyden etkilenebilecek düzeyde insanlardır. aşk-ı memnu izlediği için yengesi ile ilişki düşünen tipler nedeniyle bu dizinin kara listeye alınması bana oldukça saçma geliyor.
ilk 97 bölüm hem oyuncular hem senaryo bakımından üst düzeydi. ülkemizde yıllarca tiyatroculuk yapmış pek çok kıymetli isim bu yapımda yer aldı. başrol oyuncusu olarak tanınmamış birinin seçilmesi dizinin tanınan yüzlerle ilerlemesinden ziyade senaryosu ile ilerlemesine katkı sağladı.
öyle bir diziydi ki kktc cumhurbaşkanı rauf denktaş bile konuk oyuncu olarak yer almıştı. elbette dizinin eleştirilecek noktaları vardır; lakin bu diziyi basit bir mafya dizisi olarak görmek ciddi manada hakarettir. tekrar izleyesim geldi...
devamını gör...
dizinin bu sene yeniden çekileceği haberleri ortalıkta dolaşıyor. fanları sabırsızlıkla bekliyorlardır. yıllarca rating rekorları kırmış; türkiye gerçeklerini, mafya- derin devlet- siyasetçi- iş adamları ilişkilerini açık bir dille anlatmış olduğu dizidir.
devamını gör...
2003 yılında show'da yayımlanmaya başlayan 2005 yılında kanal dvde biten, senaristliğini bölümlere göre ahmet yurdakul , raci şaşmaz , bahadır özdener , mehmet turgut'un yönetmenliğini yine farklı bölümlerde osman sınav, mustafa şevki doğan, serdar akar'ın üstlendiği aksiyon, dram, politik, istihbarat dizisidir.

4 sezon 97 bölüm devam etmiştir. ardından kurtlar vadisi terör ve kurtlar vadisi pusu dizileriyle devam ettirilmeye çalışılmıştır. özellikle pusu 10 sezon 300 bölüm devam etmiştir.

hahah hatırlıyorum ya 'bu bir mafya dizisidir' şeklinde yayımlanmaya başlıyordu. ben o zamanlar aile evinde olduğumdan ve abim diziyi izlediğinde ilk bölümlerini ben de izlemiştim. şahsen oktay kaynarca'lı bölümler bir derece izleniyordu gibi sonrası aman aman. neyse zevk meselesi malum ülkenin büyük bir kesimi nefesini kesip izliyordu. gün sayıyordu ve bugün kurtlar vadisi günü alooo modunda dolaşıyordu. tarz meselesi ne diyeyim.

polat alemdar gibi bir adamın nasıl bu kadar popüler olduğunu hala anlayabilmiş değilim. açıkçası bana çok itici geliyor kendileri. benim için baş rol önemli ve sevmediğim bir tür olsa bile bazen sırf oyuncu için izlerim.

özgü namal için ehh diyeceğim. yani voovvv değilim ama fenada değil.

böyle vurdulu kırdılı diziler bizde pek tutuluyor. belden aşağı esprili komedi yapımları gibi. iki türü de pek sevmiyorum. ama sanırım meraklılarını tatmin edecek bir dizi. ee ne diyelim izleyin gitsin o zaman.
devamını gör...
kurtlar vadisi hakkında ilginç bilgiler serisi-1

ilk 76 bölümünde 2400 kişinin öldüğü dizi, bölüm başına 31.5 kişinin ölmesiyle yüksek bir ölüm ortalaması yakaladı. en fazla kişinin aynı anda öldüğü sahne ise 34 ölüm ile çakır'ın kumarhanesinin taranması sahnesiydi. aynı saldırıda ağır yaralanan derya da hastanede hayatını kaybetmiştir.
2005 yılında 4 milyon dolara kanal d'ye transfer oldu ve tarihte transfer ücreti alan ilk türk dizisi olmuştur.
2005 yılında show tv'de ki üçüncü sezon finalinde 29 milyon 500 bin dolar reklam geliri elde ederek bir rekor kırmıştır.
milli istihbarat teşkilatı (mit) tarafından açıklama yapılan tek dizidir. polat alemdar'ın gerçek olup olmadığı hakkında açıklama yapmıştır.
bir bölümlük reklam geliri 67.5 milyon doları bulmuştur.
2004 yılındaki 63 dakikalık bir bölümde 116 dakika reklam almıştır.
16:9 formatında yayın yapan ilk dizidir.
türkiye'de hollywood yıldızlarının oynadığı ilk türk dizisidir. (andy garcia ve sharon stone)
senaryosuna yargı yoluyla müdahale edilen ilk dizidir.
kılıç karakteri tüm dizi boyunca siyah gömlek, siyah ceket giymiştir.
devamını gör...
dürümcünün mekanından da yazdığım üzere...

bu dizi hep 96. bölüm yani ilk 4 sezon ve devamı olarak ikiye ayrılır. ancak aslında,
1.sezon (1-20.bölümler)->osman sınav (os) yönetir, ahmet yurdakul(1-6 arası), raci şaşmaz ve bahadır özdener yazar,
2.sezon (21-55)->mustafa şevki doğan(mşd)+os yönetir, raci şaşmaz, bahadır özdener ve mehmet turgut yazar,
3.sezon (56-86)-> serdar akar yönetir, raci şaşmaz ve bahadır özdener yazar.
4.sezon (87-96)-> serdar akar yönetir, raci şaşmaz ve bahadır özdener yazar.
yani asıl kırılma 55'ten sonra oldu, mşd+os ayrıldı bilgileri neden verdim? hani biz bokluyoruz ya:


selçuk yöntem'den gelsin,

"ilk 55 bölüm, devlet, mafya, para babaları üçgenini çok iyi anlatır.. sonra bu dönem bitti. ... bu dizi de polis yok..kötülükleri engelleme yok... bu açılardan topluma kötü örneklerde teşkil etti. .. ayrılmak istedim ve ayrıldım"
[
demiştir.]

zafer ergin (karahanlı'dan) gelsin:

"ipek tuzcuoğlu ile yüzleşme’de kurtlar vadisi’nden ayrılma nedenini de anlatan zafer ergin “ben bir dizide, kurtlar vadisi’nde oynarken `topluma fazlaca zararlı olduğunu` düşündüğüm için bunu ilan ederek bıraktım.dizinin ilkesel bazda birtakım yanlışlara doğru gittiğini gördüm, öyle başlamamıştık öyle oldu. ben öyle düşünüyordum, o karardaydım, bıraktım. yapımcıların iyi niyetli ısrarlarına rağmen bıraktım. sonra show tv’de “`beni öldürün`” dememe rağmen senaryo gereği bırakamamaları nedeniyle belirli bir diyalog kurup `14-15 bölümden sonra ayrıldım`. `yanlışın içinde bulunmak istemiyorum.` üniversitede ders veriyordum. gündüz doğruyu anlatıp, gece kendimce bir yanlışın içinde olmak istemiyordum. bir röportajda anlattım, “ekonomik olarak iyi paralar alıyorsa niye bırakıyor” demişlerdi. benim ilkelerim, inançlarım, doğrularım var bunlardan taviz verdiğimde sabah erken uyanıyorum. hatta uyuyamıyorum. bunu da istemiyorum. yanlış yapmıyorum değil, inandığım yanlış da olabilir, benim inancım ben böyle yaşıyorum.” diyerek paylaştı."
[www.medyaradar.com/baron-yi... kaynak]
benzer söylemleri için [
videolu açıklaması..]
yetmedi mi, daha oynarken beyanlarına bakalım mı? görsel]
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


sözün özü devlet tiyatrosu'na gidip (ki yazık ki her ilde yok ancak olanlar üstüne alınsın) izlemedikleri, izlemeyi akıl dahi etmedikleri ve hatta varlığından haberleri dahi olmadıklarıı kurumun oyuncularını sahnede izlemek yerine tv'de izlemeyi seçen bir kesim oluştu. ve bu kesim bu dizi aracılığıyla şiddetide, kanunsuzluğuda, lüks tüketimi de kanıksadı. bunlara ek olarak da popülist ve ucuz milliyetçilik ekseninde izletici kendi içerisinde çerçevelendirdi (hem sınırlama anlamında hem de değerli gördü anlamında).

yani kimse kv'yi izlerken "ulan ülkenin canını okuyorlar!" demedi, tersine "güçlüyüz ki biz!!" dendi. tam da bu yüzden halkta gösteriye değil, gösterişe eğilimler arttı. gerçek hayatta bu kanunsuz tarz hareketler yapmak isteyen bürokratik, siyasi ve hatta bireysel kişilerin eğilimi arttı ya da cesaretlendi. rest çekmek, racon kesmek (mantıklı olsun olmasın) genel kabul gördü.

kısacası bu bir dram ve "ulan böyle pislikler var" dizisiyken, toplum bunu "aksiyon" ve "devlet aklı, güçlü türkiye" olarak algıladı, yorumladı ve yansıttı. 97'den sonra da bu durum dozajı arttırılarak devam ettirildi. milliyetçi fanlarına kötü haber: oyuncuların bir çoğu solcu ya da sola eğilimli kişiler.. ^^

ya da o ayıla bayıla övdüğünüz senaryo danışmanı, kapatılıp durulan sitesi olan (odatv) ve aşı meselesinden dolayı benimde pek sevmediğim soner yalçın.. bu tarz meselelere meraklıysanız yalçın'ın kitaplarını okuyun. 1990'larda devlet, mafya, mit, uyuşturucu meseleleri üzerine bolca yazdı. aşı konusunda yazdıkları ise google ararsanız bulabileceğiniz üzerine yazık ki zırva.


son olarak uğur mumcu'da yazdı.. herkes saygıyla anar ancak neden-nasıl bu kadar az okunuyor? işte biz şovu seven şekilçi ve yazık ki bilgi birikimi düşük bir toplumuz. nutuk'u okumayan atatürkçü, atsızları-yedi ışığı okumayan ülkücü, hayek'i okumayı geçtim duymamış liboş, sınıf üzerine okumalar yapmamış sosyalist-komünist (neden marks demedim, kapital'in dili ağır), kur'an-ı okumamış müslüman, alevi okumaları yapmamış alevi, incil'i okumamış hristiyan'dan, yahudilerde durum ne bilmiyorum, tanıştıklarıma sormak aklıma gelmedi. sözün özü kutsalınız neyse okumuyor sadece "aa o çok önemli" diyip geçmeyi seviyoruz. ya da kütüphanelerde aksesuar olarak tutuyoruz. bu kadar. sonra da işte futbol, makyaj malzemeleri, araba, elbise ve acunizm programlarını tartışarak günlerimizi geçiriyoruz. gençlerimiz kahveci'de, yaşlılarımız kahvehanelerde.. futbol-acun izlemeyenlerimizse netflix dizilerinde takılmakta.. biz yazık ki buyuz, daha fazlası değil.. fazlası olanlar azınlık.

gelmiş geçmiş en iyi türk dizisi kv midir? [www.youtube.com/results?sea... bu] varken anca ikinci olabilir. gerek senaryosu gerekse de oyuncu kalitesi son olarak sanat yönetmenliği bazında kv'ye tövbe ettirir. sodep'e teşekkürler.
devamını gör...
türk televizyon tarihinin açık ara en mükemmel dizisidir. anlatılan karakterlerin çoğu gerçek hayattan esinlenilmistir. dizinin konusu türkiye'de alanında ilktir. türk halkı ilk defa derin devlet, mafya ve politik konuları bir dizide gördüğü için belki de bu kadar tutulmuştur.

dizide ana konu şudur. gizli güçlerin kontrolündeki mafya babalarından oluşan bir konsey türkiye ekonomisinin dışında kayıt dışı bir ekonomi oluşturmuştur ve milli gelirin yarısı miktarındaki bir paraya hükmetmektedir. kurtlar vadisi operasyonunun amacı ise bu konseydeki mafya babalarını her şeyiyle bitirmektir. bu operasyon önemli bir devlet adamı olan doğu eşrefoğlu'nun projesidir.

doğu bey eski döneminde istihbaratın başındadır ve devlet için çok iyi istihbarat elemanları yetiştirmiştir bunlardan ikisi mehmet karahanlı ve aslan akbey'dir. doğu bey bu ikiliye kıbrısta görev vermiş ve bu ikili kıbrıs'taki görevlerini başarıyla tamamlamislardir. doğu bu görevden sonra karahanlı'ya türkiye'de gizli masonik yapılanmayı çökertmesi görevini vermiştir lakin mehmet karahanli bu görevde devlete ihanet etmiştir ve masonik yapılanmanın saflarına geçmiştir. masonların saflarına geçtikten sonra masonların verdiği bir görevde filistinli mültecilerin bulunduğu kampın koordinatlarının mossad'a vermiştir. bu kampta koruma olarak görev yapan aslan akbey'in kardeşi israil bombardımanında şehit olmuştur. bunu hazmedemeyen aslan akbey ise intikam peşine düşmüştür, intikam için karahanli'nin oğlu efe yakup karahanlı'yı çiftlikten kaçırmıştır ve onu bir yetimhaneye vermiştir. yetimhane'ye gelen ömer-nazife candan çifti küçük efe'yi evlat edinmişler ve ona ali ismini koymuşlardır.

normal hayatta kitapçı kimliğiyle tanınan aslan bey küçüklükten itibaren ali candan'ı istihbarat (kgt) için yetiştirmeye başlamıştır ali'ye a'dan z'ye her şeyi öğretmiştir. ali üniversiteyi bitirdikten sonra ise aslan bey'in verdiği çeşitli görevleri tamamlamıştır. bundan sonraki görevi ise en zor görevdir yani doğu bey'in yıllardır üzerinde durduğu projesi olan kurtlar vadisi operasyonudur.

aslan bey ali'ye görevi tanıştıktan sonra 36 saat içinde sevdiği herkesle vedalaşmasını söyler ve alo sevdikleriyle vedalaşır. bundan sonra ali kimlik olarak ölmüştür artık polat alemdar kimliğiyle ve yüzüyle kurtlar vadisisindeki yerini duran emmi'nin almanya'dan gelen yegeni olarak almıştır. görevdeki ilk ve en önemli kilometre taşı polatin ünlü mafya tetikçisi süleyman çakır ile tanışması ve dost olmasıdır. emmi'nin kahvehanesinde çakır ile tanışan polat çakır ile kısa sürede dost olmayı başarmıştır. çakır'ı kıraathanenin çıkışında ölümden kurtardiktan sonra can dostu olmuşlardır. buradan sonra çakır ile mafya içinde yükselmeye başlayan polat, görevindeki ana hedef olan baron mehmet karahanlı ile ilk kez şevko'nun cenazesinde karşılaşmıştır ve buradan sonra baron tarafından araştırılması istenmiştir ancak polat hakkında hiçbir somut bilgiye ulaşamamaktadır.

istanbul sefirligi sonrası cerrahpaşalılar sorunuyla karşılaşan polat-çakır ikilisi bu sorundan eksik olarak kurtulmuslardir nitekim cerrahpaşalı halit çakırı arkadan vurarak ağır yaralamis ve cakiri öldürmüştür. bunun neticesinde polat aynı gecede diğer mafyalarin yanında cerrahpaşalılari da hallederek bütün dikkatleri üzerine çekmiş ve testere necmi gibi konsey üyesi bir mafya babasına baş kaldıracak kadar güçlenmiştir. testere necmi ile bir süre mücadele eden polat, necmi'yi enseden yaralamis ve aslan bey'e teslim etmiştir amaçları testereyi konuşturarak kurtlar konseyini tamamen ifşalamak ve kurtlar vadisi operasyonunu tamamlamaktir lakin testere konuşmamış ve bomba infilak ederek ölmüştür aynı bölümde aslan bey pala tarafından öldürülmüş ve arkasında birsürü soru işareti bırakarak göçüp gitmiştir. bu bölümden itibaren baronla tanışan polat baronun sisteminde testere necminin yerini almıştır.

karahanlinin verdiği görevleri başarıyla yerine getiren polat alemdar artık baronun vazgeçilmezi haline gelmiştir. bu sırada pala ile mücadele halinde olan polat ekibin de gayretiyle palayı ortadan kaldırmış ve devletin imajini zedeleyen bu pisliği temizlemiştir.

ilerleyen bölümlerde polat alemdar'ın gelişiyle oğlu efe'yi hatırlayan baron karahanli doğu bey ile görüşmüş ve oğlunun ali candan olduğunu, ali'nin yüzünü ve kimliğini değiştirerek devlet görevini sürdürdüğünü öğrenmiştir. tapinakcilar ile toplantı yapacak olan mehmet karahanli toplantıya girecekken aklındaki yapbozlari artık birleştirmiş ve polat alemdar'ın kendi öz oğlu efe yakup karahanli olduğunu anlamıştır lakin iş işten geçmiş tapınakçılar karahanlı'yı 1 mart tezkeresi için tbmm'yi etkileyememekle suçlamış ve bunun neticesinde kendi elleriyle baronluk koltuğuna oturttuklari mehmet karahanli'yi oradan indirmişlerdir. karahanli'nin ölümünden sonra konseyde bölünmeler olmustur. bu bolunmelerde en dikkat çeken şey ise avukat nizamettin'in karanlık yönü ağır basmıştır. nitekim samuel'in arabasına bomba koyup patlattırmış, kılıç'ı kalbinden bıçaklamıştır. polatı da halledecekken tuzağa düşmüş ve polat alemdar tarafından idam edilmiştir. artık hiçbir gücü kalmayan konsey ise son üyesi laz ziya'nın ölümü ile tamamen dağılmış böylelikle kurtlar vadisi operasyonu başarıyla tamamlanmıştır.
devamını gör...
kurtlar vadisi, gerek senaryo, gerek karakter tipleri açısından türkiye'nin en çok kafa yorulmuş ve üzerinde çalışılmış dizisidir. ben de bu diziye hak ettiği değeri veriyor ve diziyle ilgili ayrıntıları paylaşıp kaçıyorum. aşağıdaki ayrıntılar spoiler içermekle birlikte, diziyi birkaç kez bitiren arkadaşların anlayabileceği seviyededir. şimdiden keyifli okumalar.

- polat alemdar kimliği duran emmi'nin almanya'dan yeni gelen yeğeni olarak tanıtılsa da polat almanca bilmemektedir. bildiği diller ingilizce, fransızca, rusça, arapça ve kürtçedir.

- çakır'ın kendi koğuşuna istediği tecavüzcünün mahkeme sahnesinde "o benim canımdı, gülümdü" diye feryat eden kişi, seksenler dizisinden tanıdığımız ceyhun fersoy'dur.

- çakır'ın "bu karı karahanlı'ya kadar gider." dediği meral karakterini canlandıran müge ulusoy, bugün zafer ergin'in menajerliğini yapmaktadır.

- dizide zürriyetsiz erdal kömürcü ile yatan hiçbir kadın başka bir erkekle yatamamıştır. (sanki bana alfa zürriyetsiz herif)

- süleyman çakır'ın memati baş'la tanıştığı sahnede çakır'ın gençliğini oktay kaynarca'nın kardeşi, memati'nin gençliğini gürkan uygun'un kardeşi oynamıştır.

- süleyman çakır, memati'yle tanışma sahnesinde kendisi ölene dek gözyaşı dökmemesi için memati'den söz ister. dizide memati, ilk kez çakır'ı hastaneye yetiştirdikten sonra ağlar. bu ağlayışın ardından ise çakır hayatını kaybeder.

- tuncay kantarcı, 2003 sars salgını sırasında maske ticaretine girişmiştir.

- abdülhey, ali candan'ın kırkı okunurken limonata dağıtmaktadır.

- meşhur otelden kaçırılma sahnesinde pala'nın suratına vurulan şey kırmızıya boyanmış 3 litrelik kola şişesidir.

- dizi boyunca mehmet karahanlı ölüm emirlerini kalem kırarak vermiştir (bkz: kalemini kırmak). görmüş olduğumuz üç kalem örneğinde, istanbul sefiri çakır'ın kalemi tahta ve gösterişsiz, testere necmi'nin kalemi çakır'a göre biraz daha afili, polat'ın kalemi ise altın kaplamalı metal bir kalemdir. buradan anlıyoruz ki polat, baron karahanlı için oldukça önemli bir kişi hatta demir leblebidir.

- iplikçi nedim'in bindiği araba peugeot 504 halk arasında "yahudi mercedesi" olarak bilinir.

- ömrünü dağlarda geçiren bedir, şehir içindeki çatışma sahnelerinde bile saatinin kadranını bilek içine almıştır.

- polat alemdar'ın konsey toplantısını iptal ettirdiği sahnede sayın karahanlı, kılıç'a "bu bıçağı bir daha çıkarma." der. kılıç, bu sahneden sonraki ilk bıçak çıkardığı sahnede infaz edilir.

- polat'ın mafyaya sızdığını ve devlete çalıştığını fark eden ilk insan pala'dır.

- memati ismi 2009'dan beri yenidoğan çocuklara konulamamaktadır. anlamı ölüm olduğu için 2009'da yasaklı isimler listesine girmiştir.

- 45. bölümde başhekim, çakır'ın kalp sorunlarını açıklarken kalbinden bıçaklanan kürt bedo'nun cesedi gösterilir. çakır'ın kan kaybını açıklarken küvette kanlar içinde ölen demir görkemli'nin cesedi gösterilir. en son çakır'ın solunum sorunlarını söylerken, urganla boğulan cerrahpaşalı halit'in cesedi gösterilir.

- dizide abdülhey'in, nakliyeci sefer'in, kirve'nin ve pürmüz'ün dublajlarını aynı kişi yapmaktadır. (bkz: engin yüksel)

- dizi boyunca laz ziya, yalnızca çakır'ın ölüm haberini aldığında sigara içmiştir.

- 73. bölümde kktc kurucu cumhurbaşkanı rauf denktaş da küçük bir rol almıştır. bu küçük rolle kurtlar vadisi, oyuncu kadrosunda gerçek cumhurbaşkanı bulunduran tek türk dizisidir.

- polat'ın en sevdiği yemek menemendir çünkü elif sadece menemen yapmayı bilmektedir.

- tuncay kantarcı'nın seyfo dayı tarafından ayağından vurulduğu sahnede, tuncay'ın arkasında devetabanı bitkisi görünmektedir.

- dizinin 97. bölümünde hakimi canlandıran oyuncu, efsane aile şerefi filminde şerefsiz oktay'ı ve kolpaçino filminde emrullah abi'yi canlandıran eriş akman'dır.

- cerrahpaşa'lıların "biz kadınları ve çocukları öldürmeyiz." raconunu kestiği gün, metin'in ölümünden 20 gün sonrasıdır. tesadüftür ki, o yazının durduğu sehpada da "20" sayısı yazılıdır. cerrahpaşalı halit, ablasının zorlamasıyla 40 gün kan dökmemeye yemin etmiştir çünkü.

şimdilik bu kadarını yazabildim. devamı elbette gelecek. zira kurtlar vadisi, şu yazmış olduğum ayrıntıların kat be kat fazlasını içeren harika bir dizi.
devamını gör...
bir döneme damgasını vuran türk dizisi. racon kesmeyi ülkeme öğreten, bir kaç bölümü abd, kktc de çekilen dizi.çekilirken araya bir kaç film sıkıştırılan güncel olayları takip eden türkiyede kimsenin kaleme alamadığı olayları konu alan bir dizi. fenerbahçeliler derneğinde fenerbahçenin maçı olduğu halde kurtlar vadisi izlendiğini bilirim. bi dönem ülkenin kırmızı çizgisiydi.
devamını gör...
sinegraf bölümleri youtube'da orijinal olarak hd şekilde yayınlanmaya başlanmış dizi. tam olarak hd değil 720p ama gördüğüm kadarıyla kaliteli bir görüntüye sahip. yayınlanması acayip sevindirdi beni. youtube bölümleri telif atılmasın diye seslerle oynanarak yüklenmiş zamanında. özellikle ilk 6 bölümdeki hint müziği insanı bezdiriyordu. * artık ondan kurtulduk. bir de 2. bölümde aslan amcanın attığı tokat sesi hala geç geliyor. *

kesinlikle kutlanmalı.
devamını gör...
efsanelerin efsanesi, osman sınav'ın en başarılı işlerinden biri olan kurtlar vadisi'ndeki bazı önemli ayrıntılara şu entry'de yer vermiştim: #1753855
yukarıdaki entry'nin devamı olarak, sizleri kurtlar vadisi'nin diğer güzel ayrıntılarıyla yüzleştiriyorum. ikinci round başlasın!

- 8. bölümdeki kumarhane açılışında meral, öz babası olan laz ziya'yı kolundan vurur. bu vurulma olayıyla bölüm biter ve söz konusu olayın devamının işlendiği 9. bölümde, çakır meral'i akıl hastanesine kapatır. ne hikmetse meral'in akıl hastanesinde kapatıldığı odanın numarası 45'tir. süleyman çakır, 43. bölümde meral'in sebep olduğu bir dizi olay yüzünden suikaste uğrar ve 45. bölümde hayatını kaybeder.

- istanbul kabadayılarından sorumlu konsey üyesi kılıç, dizi boyunca yalnızca siyah gömlek giymiştir.

- testere necmi çakır'a boş kağıt verir. bu sahnenin devamında da polat, boş kağıt bırakma usulünün hitler almanya'sında uygulanan bir tip "racon" olduğundan bahseder. aynı sahnenin sonrasında çakır ve polat testere'nin huzuruna çıkar. burada testere eliyle "üç" işareti yapar ki, bu işaret almanların "üç" işaretine oldukça benzer. çakır öldükten sonra testere'nin evine giren polat, testere'nin "kavgam" isimli kitabı okuduğunu görür. buradan da anlayabiliriz ki testere necmi bir nazi sempatizanıdır.

- 44. bölümde çakır'ın ameliyat sahnesinde, ameliyatı yöneten doktor hemşireye "benim cd'yi çal." der ve hemşire klasik bir müzik açar. çalan müzik, mozart'ın requiem isimli eseridir. mozart bu besteyi tamamlayamadan hayatını kaybetmiş, arkadaşları tamamlayıp dinleyiciye sunmuştur. 45. bölümde polat, çakır'ın tamamlayamadan hayatını kaybettiği besteyi tamamlamış ve altı babanın infazını vermiştir.

- çakır ile annesi arasında yalnızca 13 yaş fark vardır. kardeşi derya ile de pek fazla yaş farkı yoktur. buradan anlayacağınız üzere süleyman çakır ve derya çakır, çocuk bir gelinin çocuğudur.

- polat dizinin ilk üç bölümünde (bu bölümlerde ali de diyebiliriz) sürekli olarak at binen insanlar tarafından kaçırılan bir çocuğu görmektedir. polat, çok küçükken öz babasından kaçırıldığını ve aslan akbey tarafından bir intikam projesi olarak yetiştirildiğini ta 75. bölümde öğrenir. aslında daha önceki bölümlerde polat'ın her gün üç kere hapşırmasına da dikkat çekilir. hatta karahanlı bile polat'ın öz oğlu olduğunu ihtimaller dahilinde değerlendirir. fakat bu durum polat'a "sen karahanlı gibi günde üç kere hapşurduğun için seni seçtik." şeklinde anlatılır. yani polat, ilk başta biraz kuşkulansa da kgt'ye ve mit'e güvenir, ve operasyona devam eder.

- dizi jeneriğinin sonunda duyulan nal sesleri, herhalde efe karahanlı'nın kaçırılmasıyla bağlantılıdır.

- duran emmi'nin mezarı, ünlü edebiyatçımız haldun taner'in tam yanındadır. hatta aslan bey, duran emmi'nin mezarına geldiğinde haldun taner'in mezar taşına dokunur. selçuk yöntem, tiyatroya emek verdiği onca yılda, pek çok haldun taner oyununda rol almış hatta bu oyunları yönetmiştir. dizideki en güzel ayrıntılardan biri şahsımca budur.

- dizinin ilk 55 bölüm boyunca kaldırılması defalarca kez gündeme gündeme gelmiş hatta mecliste önerge üstüne önerge, oylama üstüne oylama sunulmuştur. şaşırtıcı gelebilir ama o zamanlarda kurtlar vadisi'nin yayından kaldırılmasını en çok isteyen parti grubu ak parti'ydi. (aslına bakarsanız ak parti'nin hikayesi de kurtlar vadisi gibidir. kv'nin ilk 55 bölümü dibine kadar devlet-mafya-siyaset üçgenini ele alırken, ak parti'nin de ilk 9-10 yılı liberal muhafazakar çizgideydi.)

- "dostum olmaz, hasmım yaşamaz." diyen laz ziya'nın cenazesine ne dost ne düşman kimse katılmamıştır. dostu hiç olmamıştır çünkü, hasımları da toprağın altındadır.

daha pek çok ayrıntı barındırıyor bu dizi. fakat daha da derinlere inmek gerek. belki yeni bir entry daha yazarız bundan sonra, kim bilir?
devamını gör...
türk dizi tarihinin en sansasyonel, en güzel dizisidir. her bir karakterine film yapılır, laz ziya, testere, karahanlı, çakır, pala, aslan akbey... her biri birbirinden iyi. tabii bir de polat alemdar etkisi var. aslan akbeye şef demeler falan, manyak iş. ve belki de diziyi dizi yapan tapınakçılar ve konseyi var. müthiş etken bu ikili, daha sonra ki dizilere bile ilham kaynağı olmuştur.

müziği ise paha biçilemez... her müziği şahanedir. dizi de herşeyin belli bir tutum da ilerlemesi, herşeye, herkese her an birşey olabilir hissi muhteşem. tabii bu söylediklerim ilk 97 bölüm için geçerlidir. pusu eski tadı vermese de mematinin ölümüne kadar izlenebilir bence.

hey ulan kurtlar vadisi, ne diyim ben sana muhteşemsin lan, büyüksün, manyak bişeysin olum sen, manyak. izlemek için bundan ala dizi var mı be, hı?

gidip bi 5 defa daha bitireyim...
devamını gör...
yeni hd yüklemeleri gün gün yapılan efsanevi dizi. hakkında hemen herşeyi yakından takip ettiğim ancak güncel gelişmelerden dolayı ziyadesiyle üzüldüğüm dizi.

zamanında burun kıvırdığım sokaktaki tüm enteresan kişilerin bende normalleşmesini de ayrıca sağlamıştır.
devamını gör...
türk televizyon tarihinde bu dizi kadar komplike ve üst düzey senaryoya sahip dizi gelmemiştir.
ılk 4 sezonu öyle üst düzey ki yer yer bu senaryo gerçekten türklerin elinden mi çıktı diye sorduruyor.
elbette son yıllarını ne takip ettim ne de bilgim var fakat 2003 yılında başlayıp 4 sezon süren o klasik kurtlar vadisi gerçekten başka seviye. tekrardan izlemeye başladım ve müthiş bir yapım.
devamını gör...
dönemin gerçekleri ile ilgili bir dizi aracılığı ile fikir edinmek ister iseniz 1-97 bölüm bunun için uygundur.. adamlar üstü kapalı ne kadar sümen altı olay var ise yansıtmaya çalışmışlar.. kalan 97-300 bölüm ise gerçekten çöpten ibaret ve zaman kaybıdır..
devamını gör...
9. bölümde nesrin çakır a annelerinin intihar etmediğini babaları laz ziya nin öldürdüğü anlattığı kısım var. " bugüne kadar hic senden bir şeyler sakladigimi düşündün mü?"
geçmişe bir flashback yapılıyor laz ziyanin ve annesinin gençliğine orada bir müzik giriyor o sahne ve müzik bile günümüz dizilerinin toplamına bedel.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kurtlar vadisi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim