toplumları başka toplumlardan farklı kılan, dünden bugüne bir değişime uğrayarak süren, kendine has inançları, sanatı, gelenekleri, anlayışı, düşünüşü ve hareketleri bulunan ve onların kimliğini meydana getiren hayat ve düşünüş biçimine kültür demekteyiz.
devamını gör...
ziya gökalp'e göre kültürün tanımını şöyledir: "insan toplumlarının bütün fertlerini birbirine bağlayan, yani kişiler arasındaki uyumu sağlayan kurumlar hars (kültür) kurumlarıdır. bu kurumların tamamı o cemiyetin, milletin harsını (kültür) oluşturur"
devamını gör...
--- alıntı ---

kültür, latince cultura'dır. o da colere'den gelir. colere, toprağı işlemek, emek vermek, ikamet etmek, yetiştirmek, korumak, ibadetle onurlandırmak gibi bir dizi anlamı içerir. elbette bu kavramlar birbirlerinden ayrıştı ama etimoloji sayesinde bu anlam akrabalıklarının izini sürmek mümkün. örneğin:
- "ikamet" anlamı colonus aracılığıyla colony'ye (sömürge),
- "ibadetle onurlandırmak" cultus üzerinden cult'a (inanç, tapınma) dönüşmüştür. kültür ile aynı kökten gelen coulter ise saban demirinin ağzı demektir.

ziya gökalp, fransız kültür kavramını kelimenin toprağı işlemek ve tapmak anlamındaki orijinal kullanımına uygun şekilde türkçeye hars olarak çevirmiştir. hars kelimesi tarlaya bakmak, ekip biçmek ve yetiştirmek anlamına gelen ihras kelimesinden türetilmiştir.

ingilizce culture ancak 1691'den itibaren latince geçmişinden sıyrılmaya başlamış ve "ruhun formasyonu" anlamında kullanılmaya başlanmıştır. on sekizinci yüzyıla kadar ingilizcede bugün kullanılan anlamda bir kültür kavramı mevcut değildir.

--- alıntı ---

kaynak: poetik ve politik, besim f. dellaloğlu
devamını gör...
şuraya şu linki bırakayım. kültür nedir ne değildir anlatılıyor.

devamını gör...
kültür; insanın doğa dışında yarattığı, oluşturduğu ve eklediği maddi, manevi her şeydir, değerdir.
devamını gör...
ince sanat zevkleri olan , okumuş, bilgili, adab-ı muaşeret bilgisine sahip kişilerin sahip olduğu sıfattır.

#351368 numaralı tanımda ki videoda anlatan arkadaşımızın da sözlükten biri olduğunu söyleyeyim. tuğba'cım tebrik ederim.
devamını gör...
izmir konak'ta yaşanılabilir bir mahalle ismi.
devamını gör...
insan eseri olan her şey kültürdür.
en çok tanımı olan kelimelerdendir.
yüzden fazla tanımı vardır.
devamını gör...
bir toplumu veya milleti diğer topluluklardan ayıran maddi ve manevi değerler bütünü olarak tanımlayabiliriz. manevi değerlere örf ve adetleri, maddi degerlere de giyim tarzını örnek verebiliriz. kültür kavramı ait olduğu milletin yaşam tarzını ifade eder. kültürün ortaya çıkmasında coğrafi koşullar, zorunluluklar, toplumun dini, tarihi en büyük etkendir. bir toplumun kültürü gelişerek diğer kültürlerden etkilenip insanlığın ihtiyaçlarına cevap verdiği takdirde (bkz: medeniyet)e dönüşebilir.
devamını gör...
ben halk bilimi ve küresel kültür dersindeyken açılmış başlıktır. hocanın anlattıklarından asla bir şey anlamasam da, kendimce bir tanım yapmak istiyorum. kültür insana dair ve insanla ilgili her şeydir. bireysel olduğunu söyleyemeyiz. kültürün oluşabilmesi için aktarım ve bir topluma ihtiyaç vardır.
devamını gör...
bir arada yaşayan insanların bilgi ve görgü birikimi anlamına gelir. diğer zamanda medeniyet kavramını karşılar. mesela türk kültürü, japon kültürü, fransız kültürü gibi millet ve toplumların davranış şekli, yaşam, dil, müzik, sanat, mutfak vb. sosyal nitelikleri anlaşılır.
devamını gör...
biyoloji;
canlı veya uyku durumunda olan belirli mikroorganizmaların yetiştirmek ve geliştirmek üzere aşılandığı besin maddeleri ortamı
devamını gör...
insanın elinden çıkan her şeyi kapsadığı için
dünyada en çok anlamı olan kelimelerden biri olan kelime.
devamını gör...
toplumların dilini, dinini, inanışlarını, yemeklerini, oyunlarını, yazınlarını, müziklerini, yaşam biçimlerini, davranışlarını ve dahasını içine alan gelenek göreneklerdir. kültürler ve birbirleriyle etkileşimleri oldukça ilgi çekici olup araştırmasını ve öğrenmesini pek keyifli bulduğum şeylerdir.
devamını gör...
toplumun ortak geçmişini ve değer yargılarını barındıran insanları birbirine bağlayan unsur.
devamını gör...
kültür geçmişten süzülüp gelen maddi ve manevi değerlerin tümudur.milli kültür ise zaman içinde bir milletin kendisine has duyuş,düşünüş,ifade ediş bizimleri olarak ortaya koyması sürecidir.elbette her milletin kendine has kültürleri vardır.turk milletinin de kendine özgü köklü ve zengin milli kültürü dünya kültür sahasında önemli bir yer tutmaktadır.bu kültür turklugun dogusuyla baslamis,binlerce yılın süzgecinden geçerek olgunlasmis,toplumlara "turkluk"damgasini vurmus ve onları bir millet olarak ayakta tutmuştur.
devamını gör...
insan olarak yeterince kötü müyüz evet daha kötü şeyler yapalım dediğimiz şeyler kültürdür.
devamını gör...
antropolojik bir paradigma ya da paradigmatik bir antropoloji.
devamını gör...
toplumların maskesidir. kolektif bir icat olması hasebiyle benzersiz bir inceleme sahasıdır. toplumlar tecrübelerini kültür ile maddeleştirmiştir. bu açıdan kültürler, dünya defterine yazılan eşsiz şiirlerdir.
devamını gör...
yeryüzünde insan icadı olan her şeydir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kültür" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim