güneş sistemi içerisinde bulunan, iç sınırı güneş'ten yaklaşık olarak 30 astronomi birimi, dış sınırı ise yaklaşık 50 astronomi birimi uzaklıkta olan, simit benzeri yapı.

aşağıda temsili bir resmini görüyorsunuz. dış kısımdaki yoğun bölge kuiper kuşağı:

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

bu bölge, sistemin oluşum zamanlarından kalma birçok irili ufaklı cisim içerir. güneş'ten oldukça uzak olduğundan, bu cisimlerin yapısı genellikle su buzu, donmuş metan, donmuş amonyak gibi bileşenlerden oluşur. şu an için varlığını bildiğimiz bazı cüce gezegenler de yine bu kuşak içerisinde bulunur.
devamını gör...
güneş sistemimizden bahsedince aklımıza yalnızca gezegenler geliyor olabilir ancak güneş sisteminde sadece aklımıza gelen gezegenler dışında milyarlarca denebilecek kadar çok ve hatta belki daha fazla asteroit ve gök taşları gibi cisimlerin de varlığı söz konusudur. asteroit kuşağı; mars ile jüpiter arasında bulunan devasa büyüklükte bir kuşaktır. bu kuşağın nasıl oluştuğu konusunda yapılan çalışmalarda herhangi bir sonuca varılamamış olsa da en çok kabul edilen görüşe göre; eskiden, çok eskiden, milyar yıllar kadar önce orada bulunan bir gezegenin varlığı söz konusu. ve bu gezegen jüpiter'in kütle çekim etkisine yani yer çekimi kuvvetine dayanamayıp parçalanarak uzay boşluğuna savrulmuştur. savrulan bu parçalar halen çekim etkisinde olduğundan o alanda bir kuşak oluşturmuştur. ve bu kuşağa asteroid kuşağı denmektedir.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

dünyamızın atmosferine giren ve dünyamıza çarpan göktaşlarının genel itibariyle burdan geldiği düşünülmektedir. çok az bir kısmının ise oort bulutu adını verdiğimiz yapının dışından geldiği düşünülmektedir. devasa büyüklükte olan bu asteroid kuşağı milyarlarca taşa ev sahipliği yapmaktadır.

kuiper kuşağı dediğimiz kuşak ise plüton'un ardında bulunuyor. yani çok çok uzak. tüm güneş sisteminin gezegenlerini kapsayan bu kuşakta, aşırı karanlık ve uzak oluşundan dolayı ne kadar gök taşı ve ne kadar asteroid olduğu bilinememekte. bu kuşak içerisinde cüce gezegen dediğimiz cisimlerin de bolca var olduğu düşünülmekte. kim bilir, belki plüton da onlardan biriydi ve güneşimizin kütle çekim etkisi altına girerek kuiper kuşağının bu tarafına geçti.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

açıkçası, kuiper kuşağı tahminlerimizden çok çok daha büyük. ortaya atılmış olan teorilere göre kuiper kuşağı'nın ardında, nerde olduğu belirlenemeyen bir gezegen vardır. bu gezegene x gezegeni adı verilmiştir. varlığı sadece teorilere dayandırılmaktadır.
devamını gör...
(bkz: gerard peter kuiper)
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kuiper kuşağı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim