istanbul'da kendilerine "tebliğciler" adını veren bir grup, alkol tüketilen mekanların önünde durup insanlara nasihatlerde bulunmuş, videoya alınan kayıtlar yayınlanınca da sosyal medyada gündem oldu.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


öte yandan bugünkü köşe yazısında konuya değinen ahmet hakan, tebliğ yapan kişilerin hitaplarının nazik, üsluplarının düzeyli olduğunu belirtti. hakan, verilmek istenen mesajın, kendisine göre "mutluluğu yanlış yerde aramayın! gerçek mutluluk allah'ın yolundadır!" olduğunu yazdı.

"beni rahatsız etmedi bu tebliğ" diyen yazar, son olarak şu ifadelerle konuya başka bir yerden bakmış: "bu tebliğler, neden sadece alkole karşı yapılır? neden mesela kadına şiddet konusunda tebliğe çıkılmaz? neden mesela hayvanlara yönelik eziyetle ilgili bir tebliğ seferberliği başlatılmaz? neden yalan söylemek ya da harama el uzatmak konulu tebliğlere gerek duyulmaz?"

buradan
devamını gör...
insanlardan tepki görüp mağduriyet yaratma çabaları bunlar. ben orda olsam istedikleri mağduriyeti verirdim onlara.
devamını gör...
içtiğim biranın şişesini tebliğğğğ yapan ağızlarına sokardım ama buralarda yoklar, mabadları yemiyor.
devamını gör...
yeni bir mevzu değil bu. benim bildiğim en az 20 senedir böyle bir olay var. doğru bir tebliğ yöntemi midir bilemem, tartışmaya açık bir konu ama kendileri oldukça kibar bir üslup kullanıyorlar ve hiç kimse de tepkisel davranmıyor gördüğüm kadarıyla..
devamını gör...
bunlar yine insan gibi nasihat ediyor. erzurum'da oruç tutmayanları tekme tokat dövüyorlar.
devamını gör...
eğer üsluplarında bir sıkıntı yoksa, nazik bir dille bunu demişlerse üzerinde durulmaması gereken bir şey. onlar der sen içmeye devam edersin bu kadar. okuduğum kadarıyla da nazik bir dil kullanmışlar. benimle ters bir yaşam tarzları olsa da bu yüzden bir şey demem. herkes gergin zaten.
devamını gör...
"ey iman edenler! kesinlikle şarap (her çeşit sarhoş edici içki ve uyuşturucu), kumar, dikili taşlar (putlar) ve fal-şans okları (çekiliş oyunları; bunların tamamı), ancak şeytanın işinden birer pisliktirler. bunlardan (ve bu rezaletleri ülkenize bulaştıranlardan ve hâlâ uygulayanlardan) kaçınıp uzaklaşın ki, kurtuluşa eresiniz."
maide / 90

"şarapla sarhoş olmayın, bu sizi sefahate götürür. bunun yerine ruh'la dolun."
efesliler 5: 18

ve ayrıca;
"sizin dininiz size, benim dinim banadır."
kâfirûn/6

nasıl oluyor da resmiyette dini olmayan bir ülkede *, birtakım sözüm ona "bildiri dağıtan" güruh insanları tek bir çatı altında topluyor, buna dair baskı kuruyor ve kişisel haklarına müdahale ediyor? orada bulunan insanlardan hiçbiri mi rahatsız olmadı? hadi diyelim olmadı, hepsi bu durumdan çok memnun ve sonrasında vicdan azabı hissederek mekanı terk etti -ki amaç bu- mekan sahibi de mi rahatsız olmayacak?

bugün türkiye'de misyonerler çıkıp cami önlerinde broşür dağıtmak istese onları linç edip komaya sokmayacak mı bu insanlar? museviler sinagoglara davette bulunsa ve tevrat, zebur'dan örnekler sunsa ortalık kan gölüne dönmeyecek mi?

bildiri yayınlamak istersen ve buna gönül verdiysen gidip yazılı olarak bastırırsın, gördüğün insanlardan ricacı olursun. dileyen de bildiri örneğinden bir tane alır inceler. bu böyledir. anayasal olarak kabahatler kanunu'na göre kuvvetli suç ihtimali doğurmadığı sürece bildiri dağıtmak serbestken, bana göre bu durum insanları rahatsız etmekten ötesi değil.

şeyhlerin, hacı hocaların kuyruğundan düşüp atamızın layık olduğunu düşündüğü ve günbegün uzaklaşmakta olduğumuz muasır medeniyetler seviyesine erişmemiz dileğiyle.
devamını gör...
kimse kusura bakmasın da istedikleri kadar kibar olsunlar bu bir yaşam tarzına müdahaledir. kimse camiye girip bira tüketiniz diyemez. kimse kiliseye girip şarap içmek günahtır da diyemez. kimse başörtüsüne de karışamaz. bir salin artık insanlari.
devamını gör...
bunlar güçsüz zamanlarında kibar, güçlendiklerinde ise kafa kesmeye başlarlar.
hoşgörü gösterilmemesi gereken bir durumdur.
s.ktir git tekkede şeyhinin s.kini yala diye karşı tebliğ yapılmalıdır kendilerine.
dün dinimi yaşayamıyorurum diyen bu tiplerdi, bugün dinime davet ediyorum der, yarın dinimi yaşamıyorsun diye kafanı keser.

her hoşgörü bunların bir adım daha ileri gitmesine sebep olacaktır.

aynı şeyler hristiyan tebliğciler, budist tebliğciler, vegan tebliğciler ve bilimum tebliğciler için geçerlidir.
devamını gör...
düşünsene hem allaha inanıyorsun hem de onu yok sayıp allahçılık yapıyorsun. bu durumun özeti bu
devamını gör...
ne kadar gıcık olsam da, hatta tersini onların dergahlarının önünde yapmaya kalkınca başıma gelecekleri biliyor olsam da;
anayasanın 26. maddesinin 1. fıkrasına göre “herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. bu hürriyet resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar.
devamını gör...
gerizekalı topluluk. cennet var karı kız var öbür tarafta o yüzden iman edin siz. dayak yerse islamafobi.
devamını gör...
bildiğiniz yaşam tarzına müdahale bu herkes kendi hayatını yaşasa daha iyi olmaz mı? benim bir camiye gidip ateizm propagandası yapmamla bu aynı şey ve birisi çıkıp rahatsız olduğunu söylese eminim ki islamofobi diyecekler amaç da zaten birilerinin bir şey demesi ve mağdurluk kasma
devamını gör...
ferman sende,ama güzel yaşamak bizde: senden ayığız bu sarhoş halimizde. sen insan kanı içersin biz üzüm kanı: insaf be sultanım,kötülük hangimizde?

konu daha büyük kötülüklere gelince bu tebliğciler niyeyse kimin içtiğine karıştığı kadar karışmaz.bu ülkede içki içmenin günahına gelene kadar çok daha büyük günahlar işleniyor.sözde tebliğciler!
devamını gör...
masadaki anason kokusundan kafayı bulup insanları rahat bırakmalarını dilediğim güruh.

sanane ?
bize ne ?
kime ne ?

allah insanlara beyin vermiş o beyni kullanma ehliyeti vermiş. alkolün haram olduğu bu yaşına kadar dank etmemiş de sen tebliğ edince mi dank edecek ? sen tebliğ ettin, sorumluluk senden kalktı. bunu kenara alın bir odun az atın mı diyecekler günahlarının hesabını verirken ?

hayır kendinizde bu yetkiyi nasıl görüyorsunuz anlamak mümkün değil.
biri gelse sana dese ki bende çağdaşlığı tebliğ ediyorum kafandaki sarığı çıkar sakalını kes cüppeyi yırt at ne dersin ?

öğrenemiyoruz biz. birbirimize saygı duyarak, kimsenin hayatına karışmadan, üstümüze vazife olmayan şeylere fütursuzca atlamadan yaşamayı öğrenemiyoruz.


ayrıca üslubun düzgün olması insanların yaşam tarzına, tercihlerine, kararlarına karışmanı meşru kılmaz.
devamını gör...
bence bu tebliğlerin bir kısmını ensar vakfındaki çocuk tecavüzcülerine de yapsalar iyi olur. alkol içenler hiç değilse çocukların hayat boyu yaşayacakları travmalara neden olmuyorlar.
devamını gör...
kıymetli dostlarım/kardeşlerim,

bu tip herifler için neyzen tevfik'in yazdığı bir dörtlüğüüüüü paylaşmak isterim

rakı, şarap içiyorsam sana ne
yoksa sana bir zararı, içerim
ikimiz de gelsek kıldan köprüye
ben dürüstsem sarhoşken de geçerim.
devamını gör...
sen de onların kurdukları cemaatleri hakkında aynı şekilde uyardığında eğer sinirlenmiyorlarsa aynı sakinliği koruyorlarsa getir amcama bir çay der oturur sohbetimi ederim. önemli olan hoşgörü ve karşılıklı fikirlere saygı. beraber yaşıyoruz sonuçta bu ülkede. ama onların hatalarından bahsedince hemen öyle celallenmeyecekler
devamını gör...
türk işi islam misyonerliği faaliyetleri staj programında bu tarz uygulamalar yapıyorlar. eğer orada bir tane alkol tüketeni vazgeçirebilirsen çırak misyoner diye alevi ya da şii inancına sahip kimselerle imtihan ediliyorsun. onu da başarıyla geçersen kalfa misyoner olarak geniş kitlelere ulaşacak söylemler yapmana izin veriyorlar. (bkz: örnek verirdim de davayla uğraşmak istemem) eğer ki geniş bir kitleyi harekete geçirip ortak bir duygu yoğunluğunda bu kitleyi kanalize edebiliyorsan usta oluyorsun.(bkz: yukarıdaki malum bakınız) buradaki kitle kendi kitlen olmasına gerek yok, karşı görüşten insanları üzerine çekebilmekte bir maharettir, provoke etmek herkesin harcı değildir zira.

tek sorun her işte olduğu gibi bu işi de baştan savma yapmaları. incil arasına 100 dolar koyanlar nerede sarıkla sakalla ''içme haram'' diyenler nerede. daha bi yüzyıl gerek bunların bu işi öğrenmesine.
devamını gör...
yıllar önce çalıştığım bardan, şiddet kullanmadan, ama kollarından sıkıca tutarak çıkardığım insanların, hala devam ettikleri uygulamadır. "bize şiddet uyguluyorlar" şeklinde mağduriyet yaratmalarının önüne geçmek için son derece dikkatli oldum.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kendilerine tebliğciler diyen grubun alkol içenleri uyarması" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim