kaşın çeğmelenmiş kirpik üstüne
havada buludun ağdığı gibi
çiğ düşmüş de gül sineler ıslanmış
yağmurun güllere yağdığı gibi...

diye devam eden türküde geçen muhteşem betimlemedir. halk arasında ''dersini almış da ediyor ezber'' olarak da bilinen bu türkü özü itibariyle hüzünlü bir hikayenin ürünüdür. fakat nedense bana ilk aşık olduğum zamanlardaki ürkek heyecanlarımı hatırlatır.
şimdi ise, yeniymiş, aşkmış, heyecanmış? en az bu türkünün tarihi kadar eski lugat kavramları geliyor kulağıma.
devamını gör...
yozgat sürmelisi olarak da bilinen türküde geçen söz.
her ne kadar gelişmemişliği günümüzde şaka malzemesi haline getirilse de kırşehir-çorum-yozgat-sivas çevresi türk halk müziğinin yapıtaşını oluşturuyor. muzaffer sarısözen, nida tüfekçi, muharrem ertaş, neşet ertaş, aşık şekip şahadoğru, aşık veysel ve daha nicesi bu bölgeden çıkmışlar.
türkü, nida tüfekçi tarafından derlenmiş olup trt arşivinin ilk türkülerindendir.
sözü fazla uzatmadan türkünün en sevdiğim yorumunu bırakıyorum:


ekleme: çeğmelenmek, yay gibi gerilmek anlamında kullanılan bir kelime. kaşın yay gibi gerilmiş kirpiklerinin üzerine diyor türküde. ağmak: yükselmek, gitmek, yol almak, sarkmak, düşmek anlamlarında kullanılan bir kelime.

ekleme: türküde geçen yozgat'ı sel aldı soğluğu duman kısmı farklı sanatçılar tarafından "yozgat'ı sel aldı sorgun'u duman" (sorgun, yozgat ilçesi) şeklinde söylense de orijinali soğluğu duman şeklindedir. soğluk (soğukluk anlamında) yozgat'taki çamlıca tepesinin halk arasındaki ismidir, zaman zaman tepeyi sis kapladığı için türküde "yozgat'ı sel almış, soğluğu duman" şeklinde kullanılıyor.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kaşın çeğmelenmiş kirpik üstüne" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim